İskoçya'da drone savar lazer silahı tesisi kuruluyor

Görünmez ışınlar yayan drone savar lazerler, araçlara takılabilecek kadar küçük

Bir silah firması, görseldeki gibi drone'ları hedef alan uygun maliyetli lazer silahlarına artan bir talep olduğunu söyledi (Reuters)

İskoçya, savaş drone'larını hedef alan lazer silahlarına yönelik artan talebi karşılamak için, Avrupa'da gelecek yıl açılması planlanan merkeze ev sahipliği yapacak.

Raytheon UK, Edinburgh'a yaklaşık 24 kilometre uzaklıktaki Livingston'da planlanan "gelişmiş lazer entegrasyon merkezinin", savunma amaçlı yüksek enerjili lazer (HEL) silahlarının test edilmesi, sahaya çıkarılması ve bakımına odaklanacağını söyledi.

Savunma ve istihbarat teknolojisi firması, Ukrayna'da süregelen savaşın drone'ların yarattığı tehdidi vurguladığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Silahlı insansız hava aracı (SİHA) veya savaş drone'ları olarak da bilinen bu tür drone'lar istihbarat, gözetleme, füze ve bomba taşıma ve topçu atışlarını yönlendirme veya düzeltme için kullanılabiliyor.

Gerçek zamanlı insan kontrolü altındaki drone'lar, değişken oranlarda otonomiye sahiptir ve araçlarda pilot yoktur.

Raytheon'un görünmez lazer ışınları yayan drone savar silahları askeri araçlara takılabilecek kadar küçük.

Şirketin elektronik harp sistemleri başkanı Annabel Flores, BBC'ye yaptığı açıklamada drone'lar, roketler ve havan toplarından gelen "asimetrik" tehditleri engelleyebilen "uygun maliyetli lazerlere talep hızla artıyor" dedi.

Farnborough Airshow fuarından konuşan Flores, yayın kuruluşuna HEL silahlarının maliyet avantajları olduğunu söyledi.

Flores askeri mühimmatın pahalıya mal olabildiğini ancak drone ve dört pervaneli küçük helikopterlerin 84 sterlin (yaklaşık 1800 TL) civarında olduğunu söyledi.

BBC, Raytheon UK'in açılan istihdam sayısının daha sonra "yüzlere" çıkabileceği Livingston tesisini geliştirmek için şimdiden yaklaşık 20 milyon sterlin (yaklaşık 420 milyon TL) harcadığını bildirirken, şirketin nihayetinde ne kadar harcayacağını açıklamadığını ekledi.

Şirket, geçen yıl Raytheon'un Birleşik Krallık Wolfhound kara aracına kurulmak üzere, Savunma Bakanlığı'na (MoD) bir HEL silah sistemi tedarik etmek için bir numune sözleşmesiyle ödüllendirildiğini söyledi.

MoD, İskoçya'daki HM Donanma Üssü Clyde'da Kraliyet Donanması personelinin eğitim ve gelişimini desteklemesi için, Raytheon UK'e 160 milyon sterlinlik (yaklaşık 3,4 milyar) bir sözleşme verildiğini duyurdu.

Britanya ordusu lazer silah kullanımını geçen yıl test etmeye başladı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU