Uzmanlara göre ihanet ettiğinizi partnerinize ne zaman itiraf etmelisiniz?

Size bir daha asla güvenmeyebilirler

Dr. Fleming, kendinize ve aldatmanın arkasındaki sebepleri belirlemeye odaklanmayı tavsiye ediyor (Unsplash)

İnsanların ilişkilerinde aldatmalarının sayısız sebebi var ancak ilişki bittiğinde de hala partnerinizle birlikte olmak istiyorsanız ne yapmanız gerekir?

İhtilaflı bir makaleye göre, sadakatsizliğinizi daima bir sır olarak saklamalısınız, nitekim partnerinize itiraf etmek sadece incitici olabilir.

New York’ta yaşayan, doktora derecesi bulunan evlilik danışmanı ve cinsellik terapisti Megan Fleming, Refinery29’a yaptığı açıklamada, “Suçluluk duygusuyla baş başa kalan sizsiniz, ilişki kendini tüketip sona erdiğinde bu yükü kesinlikle partnerinizin üzerine yıkmak istemezsiniz” dedi.

Dr. Fleming, acıyı paylaşmak yerine kendinize ve aldatmanın arkasındaki sebepleri belirlemeye odaklanmayı öneriyor.

Fleming, “İlişkinizin bir aşamada sıkıntıya düştüğü aşikar” dedi.

Özellikle de ilişki nihayete erdiyse partneri gereksiz bir kalp kırıklığından korumak kulağa mantıklı gelirken bu aynı zamanda büyük bir sır saklamak anlamına da geliyor. Bu durum da makalenin okurlarını ikiye bölüyor.

New York’ta yaşayan ilişki uzmanı, kitapları çok satanlar listesine giren yazar Susan Winter The Independent’a yaptığı açıklamada, sır saklanacak zamanlar olacağı gibi itiraf edilecek zamanların da olduğunu belirtti.

Winter, “Gerçek şu ki kişinin suçluluktan kurtulma çabası, doğrudan partnere mal oluyor. Dürüstlük gerçek samimiyetin elbette alamet-i farikası olsa da, içini dökmenin daha sonra karşı tarafı inciten yıkıcı ve gereksiz bir bilgilendirmeyle sonuçlandığı durumlar da yaşanabilir” dedi.

 

aldatmak- pinterest.jpg
Yazar Susan Winter aldatmayı itiraf etmeden önce terapiye gitmeyi öneriyor (Pinterest)

 

Winter’a göre partnere açılmaya karar verip vermemek nihayetinde durumun olduğu gibi sadakatsizliğe indirgenmesine yol açabilir.

Muhtemelen alkolün tetiklediği “tek seferlik bir kaçamak” durumunda Winter, itirafın karşı tarafı incitmekten başka bir işe yaramayacağından partnere açılmaktan kaçınmayı öneriyor.

Winter, "Böyle bir durumda muhtemelen bir gün sonra hayal meyal hatırlayacağınız bir kaçamağı açıklamadan önce iki kere düşünün. Böyle bir itiraf hiçbir işe yaramayacağı gibi yalnızca zarar verecektir. İtidalli olun ve hoşgörü sınırlarınızı keşfedin” tavsiyesinde bulundu.

Ancak durum ilişki yaşamanız halinde farklı bir boyuta geçebilir.

Winter’a göre sadakatsizlik aslında birden fazla kez verilen bir karar olduğunda “itiraf daha etkili” hale gelir.

“Bu, duygularınızı ve cinsel dışavurumunuzu partnerinizden uzaklaştıran tekrar tekrar verilmiş bir karar” diyen Winter bunun da "ilişki içerisinde ya da kendi içinizde var olan bir probleme” işaret ettiğini belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Böyle bir durumda Winter aldatmayı itiraf etmeden önce terapiye gitmeyi tavsiye ediyor. Bu şekilde “ilişkideki kişisel ihtiyaçlarınızı ifade etmenin ve rayından çıkan konuları tespit etmenin” doğru yollarını öğrenmeniz mümkün olacak.

Bir terapist ayrıca aldatmayı itiraf ederken partnerinizi gereksiz bir acıdan korumak için kullanmanız gereken dil konusunda da tavsiyelerde bulunabilir ve eğer partnerinizle birlikte istekliyseniz “ilerlemek için bir oyun planı” kurmanıza yardımcı olabilir.

Ancak psikolog, randevu ve ilişki uzmanı Madeleine Mason Roantree, partnerin aldatmadan şüphelenmesi ve doğrudan sorması durumunda, doğruyu söylemenin önemli olduğunu vurguluyor. The Independent’a konuşan Roantree, “Birinin partnerinin aldattığını fark etmesi kolay değildir ancak biri aldatıldığından şüphelendiğinde inkar etmenin pek bir anlamı olmaz” dedi.

Roatree,“Örtbas etmek ve aldatma konusunda yalan söylemek işleri sadece daha da kötüleştirir, özellikle de aldatılan için” diye konuştu. Dolayısıyla mümkün olduğunca dürüst olun ve partnerinize daha fazla acı vermeyin.

Unutmayın, aldattığınızı itiraf ederseniz partneriniz size yeniden güvenmekte güçlük çekebilir.

Bu yazı ilk olarak Kasım 2018’de yayımlandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Sena Çenkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU