Çanakakale'nin kuzey kesiminde kalan Kirazlı Atikhisar Havzası’nda yürütülen altın madenciliği faaliyetlerine, şehrin tek içme suyu kaynağını tehdit ettiği gerekçesiyle tepkiler büyüyor.
CHP, İYİ Parti ve Saadet Parti temsilcilerinin yanı sıra belediye yetkilileri, sivil toplum kuruluşları ve sanatçılar, çalışmaların bölgede yaratabileceği zarara dikkat çekmek için 19 Temmuz Cuma, saat 18:30'da İskele Meydanı'nda ortak bir basın açıklaması yapacak.
Kanadalı altın şirketi Alamos Gold’a bağlı çalışan Doğu Biga Madencilik'in bölgedeki faaliyetleri kapsamında 195 bin ağacın kesildiği ve madende kullanılacak siyanürün insan sağlığını tehdit ettiği belirtiliyor. Çevre savunucuları, kesilecek ağaç sayısının ÇED raporunda yaklaşık 45 bin adet olarak belirtildiğini savunuyor.
Bölgedeki madencilik faaliyetinden Çanakkale ve Balıkesir’de tarımla uğraşan 800 bin kişi etkilenecek. Bu duruma tepki çekmek için sosyal medyada "#Kazdağlarıhepimizin” kampanyası başlatıldı.
Twitter hesabından bir açıklama yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "Bir ağaca, bir cana, bin pınarlı İDA'ya kıyana ne denir? Ya bu katliama sessiz kalana? İşte orada DUR‼ Çünkü #KazDağlarıHepimizin" paylaşımının yanı sıra şunları söyledi
Bu güzellikler üç kuruşluk altına kurban ediliyor. Tüm bu güzelliklerden daha mı değerli bu altın? Yenir mi? İçilir mi? Açlığa mı, hastalıklara mı çaredir? #KazDağlarıHepimizin pic.twitter.com/tVkdpKmxAx
— Ülgür GÖKHAN (@BSKulgurgokhan) July 19, 2019
Gökhan, 29 Haziran'da yaptığı paylaşımda da "Havasına suyuna taşına toprağına, bin can feda bir tek dostuma. Her köşesi cennetim ezilir yanar içim. Bir başkadır benim memleketim. Çanakkale'nin altından daha değerli güzelliklerinin talanı tüm hızıyla sürüyor, içim yanıyor. Memleketimiz için mücadele şimdi değilse ne zaman?" ifadelerini kullanmıştı.
Çanakkale Belediyesi resmi Twitter hesabı da takipçilerine çağrıda bulundu:
Doğa mirasımız Kazdağlarının yok edilmesine sessiz kalma...
— Çanakkale Belediyesi (@ckalebelediye) July 18, 2019
SES VER !!!#KazDağlarıHepimizin pic.twitter.com/M8Utq7dtbm
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan da " Kaz Dağları’nın karşı karşıya kaldığı vahşetten bahsedeceğim" diyerek Meclis'taki konuşmasından bir bölüm yayınladı:
Marmara Bölgesinin akciğerleri olarak kabul edilen, Kaz Dağları’nın karşı karşıya kaldığı vahşetten bahsedeceğim.
— Özgür Ceylan (@ozgurceylanchp) July 17, 2019
Çanakkale ve Balıkesir’de tarımla uğraşan 800 bin insanın feryadıdır, feryadım. Siyanürlü altın madenciliğini savunmak aklı inkar etmektir.#KazdağlarıHepimizin pic.twitter.com/R896W7WRH8
CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek de kampanyaya destek verdi ve bugün gerçekleşecek basın açıklaması için çağrıda bulundu.
Katliama DUR demek için...
— Muharrem Erkek (@MuharremErkek17) July 18, 2019
19 Temmuz Cuma
18.30'da #Çanakkale İskele Meydanı'ndayız...#KazdağlarıHepimizin pic.twitter.com/7hbi4gzkmp
CHP'den bir destek de İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'dan geldi:
Kaz Dağları'na kıymayın efendiler!#KazDağlarıHepimizin pic.twitter.com/YkMgE4Y9Ib
— Av.Mahmut TANAL (@MTanal) July 19, 2019
Oyuncu Mert Fırat, yaptığı paylaşımda Kaz Dağları'nın bir dünya mirası olduğunu hatırlattı:
Çanakkale tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı'nın su havzasında gerçekleştirilmek istenen metalik madencilik işletme faaliyetlerinin hem dünya mirası Kazdağlarının ekolojik yapısına hem de su kaynaklarımıza vereceği zarara karşı duralım #KazDağlarıHepimizin
— Mert FIRAT (@mert__firat) July 18, 2019
TEMA tarafından sosyal medyadan başlatılan imza kampanyasına ise binlerce insan katılırken, “Kirazlı Siyanürlü Altın İşletmesi” faaliyete geçmek için geri sayıma başladı başlıklı bir metin yayınlandı.
Altın madenlerine bir imzanızla hayır deyin, Çanakkale ölmesin! #altındaölümvar #KazDağlarıHepimizin
— TEMA Vakfı (@temavakfi) July 18, 2019
İmzalamak için: https://t.co/0dsOyyTthS pic.twitter.com/VKeBRnwYr7
Açıklamada "Kaz Dağları’nın kuzey yamacında, meşe, çam ormanları ile birlikte dünyada sadece Türkiye’de yaşayan 7 bitki türünün yaşam alanı üzerine kurulması planlanan maden projesi hayata geçtiğinde 20 bin ton siyanür kullanacak ve siyanürle birlikte arsenik gibi birçok ağır metal ortaya çıkacak. Bütün bir kentin tek su kaynağı, Kaz Dağları’nın dereleri, yer altı suları, tarım alanları kirlilik; ormanları ve nadir bitkileri ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıya" ifadeleri yer aldı.
Independent Türkçe