Beşiktaş, İsmael yönetiminde sezonu açıyor... "Beşiktaş winner takımdır, şampiyonluğa oynar, bunun dışında hiçbir şeyi düşünmez"

Beşiktaş, Valerian İsmael yönetiminde 2022-23 sezonunu bugün açıyor. Spor yazarı Müslüm Gülhan, Beşiktaş'taki yeni sezon beklentilerini ve yapılan transferleri Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Beşiktaş, geçen sezonu 6. sırada tamamlayarak beklentilerin uzağında kaldı / Fotoğraf: AA

Süper Lig ekiplerinden Beşiktaş, 2022-23 sezonu hazırlıklarına başlıyor.

2020-21 sezonunu 3 kupa ile tamamlayan, geçen sezonu ise 59 puanla altıncı sırada bitiren siyah-beyazlılar, 2022-23 periyodunda iki kulvarda mücadele edecek.

Süper Lig'de şampiyonluk için mücadele edecek Beşiktaş ayrıca, Ziraat Türkiye Kupası'nda da mutlu sona ulaşmak için çaba sarf edecek.

İlk antrenmanlarını İstanbul’da yapacak olan İstanbul ekibi, 5 Temmuz’da Avusturya’da 12 gün sürecek hazırlık kampı gerçekleştirecek. 

Siyah-beyazlı ekip hazırlık kampının ikinci etabını ise İspanya'da tamamlayacak.

 

 

Gedson Fernandes geldi, gözler yeni transferlerde

Beşiktaş'ta yeni sezon öncesi gözler transferlere çevrildi.

2021-22 sezonu ikinci yarısını Çaykur Rizespor'da tamamlayan ve Beşiktaş'a gelen Gedson Fernandes ve Wolverhampton'dan Romain Saiss ile kadrosunu takviye etti.

Öncelikle santrfor bölgesi için transfer düşünen Beşiktaş'ta ayrıca orta saha, stoper ve sol bek bölgesine takviye yapılması bekleniyor.

Santrfor bölgesi için  Wout Weghorst, Jackson Muleka, Cenk Tosun ve Alexander Sörloth isimleri medyada gündeme getirilirken sol bek mevkiinde oynayan ve Eintracht Frankfurt'a gitmesi beklenen Rıdvan Yılmaz'ın yerine de isim aranıyor.

Beşiktaş'ta kaptanlık görevini yürüten ve sözleşmesi sona eren Atiba Hutchinson'la da bir yıl daha kontrat yapılacağı ifade ediliyor.

 

Valerian Ismael-AA1.jpg
Valerian Ismael / Fotoğraf: AA

 

Valerian İsmael yönetiminde 8 maçta 3 galibiyet aldı

Geçen sezon Sergen Yalçın ve Önder Karaveli yönetiminde beklentilerin uzağında kalan Beşiktaş, mart ayında Valerian İsmael'i takımın başına getirdi.

Siyah-beyazlılar, 2023'ün Haziran ayına kadar sözleşme imzalanan İsmael yönetiminde Süper Lig'de 8 kez sahaya çıktı.

Beşiktaş, Fransız teknik adam yönetiminde Alanyaspor, Kayserispor ve Göztepe karşısında galibiyet elde ederken, sadece Kasımpaşa'ya 3-0 yenildi.

Ismael'in öğrencileri, Trabzonspor, Giresunspor, Fenerbahçe ve Konyaspor maçlarında ise sahadan beraberlikle ayrıldı.

Valerian Ismael'in Beşiktaş'ta yakaladığı puan ortalaması 1,63 oldu.

 

Müslüm Gülhan.jpg.jpeg
Müslüm Gülhan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Artık Ismael'in donanımı ortaya çıkacak, hazırlanıp kendini sahada ifade edecek"

Spor yazarı Müslüm Gülhan, Beşiktaş'ta yeni sezon beklentilerini, yapılan ve yapılması beklenen transferleri Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Beşiktaş'ta teknik Valerian İsmael'in yeni bir hoca sayılacağını ve Championship'te yaptığı antrenörlüğün performansı ya da prensipleriyle ilgili çok detaylı bilgi vermediğini ifade eden Gülhan, şunları söyledi:
 

Antrenör değişiklikleri kulüplere 3-4 haftalık bir avantaj sağlar. O kısa süreli çalışma ortamındaki avantaj aynı şekilde bu sezon başıyla beraber devam etmeyecek.

Artık hocanın prensipleri, teknik direktörlük donanımları ortaya çıkacak. Buna göre hazırlık yapıp, kendini sahada ifade edecek.


"Beşiktaş winner takımdır, şampiyonluğa oynar, bunun dışında hiçbir şeyi düşünmez"

Yeni sezonda Beşiktaş'ta takımın oyun felsefesi ve prensipleri üzerine bakılması gerektiğine vurgu yapan Gülhan, "Beşiktaş 'winner' takımdır, şampiyonluğa oynar. Bunun dışında başka hiçbir şeyi düşünmez. 'Winner' takım olması için de rakiplerini kendine üstün kılacak tüm performans özelliklerini sahaya yansıtmalı. Bu da rakipleri analizle, zayıf ve kuvvetli yönlerinizi işin içine katarak olacak. Genel prensip kendine ait bir oyun felsefesiyle içeride ve dışarıda bu üstünlüğünü tüm rakiplerine ispat etmeli. Buna göre bir oyun formatı ve transfer politikası oluşturarak oyuncu seçimi yapılmalı" diye konuştu.

 

Gedson Fernandes-Besiktas.jpg
Gedson Fernandes / Fotoğraf: @Besiktas

 

"Fernandes yetenekli, topa çok yatkın, becerisi çok yüksek"

Futbolcuların oynatıldıkları sistem içinde yetenekleri ve sadakatiyle ölçülmesi gerektiğini belirten Gülhan, yeni transferler Gedson Fernandes'le ilgili şöyle konuştu:
 

Bu Messi için de Ronaldo için de geçerlidir. Artık sistem değişti. Sahadaki 90 dakika boyunca 1., 2. ve 3. bölgede hangi oyun formatını, nasıl yaptığınızla buradaki oyuncu kalitesi ortaya çıkıyor. Artık zaman ve alan daraldı. Saliselerle karar vermek zorundasınız.

Fernandes yetenekli, topa çok yatkın, topu kullanma becerisi çok yüksek. Ama onu nasıl kullanacaksın? Galatasaray'daki gibi ön libero oynayacak biri değil. Daha 8-10 numaraya yakın bir oyuncu.

Oyun sistemi içinde nerede kullanacak, yanındaki oyuncu nasıl olacak, bölgesel geçiş oyunundaki görevi ne olacak? Bunlar önemli. 

 

 

"Saiss boy olarak yüksek kalibreli ancak hemen hemen tek hamlelik bir oyuncu"

Stoper mevkiine transfer edilen Portekizli Romain Saiss'i de değerlendiren Gülhan, "Saiss boy olarak yüksek kalibreli bir oyuncu. Hemen hemen tek hamlelik bir oyuncu olduğu için zamanlaması çok önemli. Welington da aynı özellikte. Tek hamlenin ardından sonraki bütün aksiyonlarında hataya müsait. Faul ya da penaltı kart görmeye kadar giden bir süreci var. Bunlar üçüncü bölgede mi oynayacak ikinci bölgede mi? Onun dışında oyun kurgusu içindeki görevleri ne olacak ve bu görevi başarabilecek mi? Bunların hepsini sistem içinde görmek lazım" yorumunu yaptı.

 

Rıdvan Yılmaz-AA.jpg
Rıdvan Yılmaz / Fotoğraf: AA

 

"Rıdvan'ın şu ortamda, şu fiyata satılması çok kötü bir strateji"

Eintracht Frankfurt'a gidecek sol bek Rıdvan Yılmaz'ın satılmasına da tepki gösteren Gülhan, şu ifadeleri kullandı:

Rıdvan'ın şu ortamda, şu fiyata satılması çok kötü bir strateji ve çok kötü bir yönetim anlayışı. Rıdvan, Beşiktaş'ta tüm donanımlarını tamamlamış duruma geldi.

Beşiktaş'ın yerli olarak en büyük katkıyı alacağı oyunculardan biri. Bu oyuncuyu kaybediyor. Çok büyük bir zaafiyet. Hele hele sattığı para çok komik.

Rıdvan'ı 3,5-4 milyona satmak cinayettir. Sattığın takım da Frankfurt. Kupayı kazandı ama Bundesliga'yı 11'inci bitirdi.

Yani Beşiktaş'tan üstün bir takım değil. Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi'nde ya da UEFA'da daha üst seviyeye çıkarsa Rıdvan'ı 20 milyon euro'nun üstünde pazarlayabilir. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Weghorst, Premier Lig'de normal bir sezon geçirdi, bütçesini düşündüğünüzde çok yüksek" 

Santrfor bölgesine transferi gündemde olan Weghorst için telaffuz eden rakamların yüksek olmasını eleştiren Gülhan, Vincent Abubakar örneğini vererek, "2.7 milyon eurolardan bahsediliyor. Bu Beşiktaş için çok büyük para. Takımın her şeyi olan, liderlik yapan, kültürel yapısını bilen Aboubakar'a bu parayı vermiyorlar, kapalı kutu Weghorst'a 2.7 milyon veriliyor. Premier Lig'de çok üst düzeyde oynayamadı, normal sezon geçirdi. Bütçesini düşündüğünüz zaman çok yüksek. Çünkü artık Avrupa'da ve dünyanın her yerinde 1 milyona, 500-800 bine çok rahat bulabileceğiniz santraforlar var" şeklinde görüş belirtti.

 

Atiba-AA.jpg
Atiba / Fotoğraf: AA

 

"Liderlik vasfındaki birinin ilk 11'de olup olmaması önemli değil, Atiba böyle değerlendirilebilir"

Beşiktaş'ın kaptanlarından Atiba'nın sözleşmesinin yenilenmesi taraftarı olan Gülhan, gerekçesini şu sözlerle açıkladı:

Ibrahimoviç 40 yaşında. Milan'da oynadığı maç sayısı belki 11-12'dir. Ancak Ibrahimoviç'in sahada, kulübede, soyunma odasında durması çok önemli.

Liderlik vasıflarına sahip bir insanın illa sürekli ilk 11'de olup olmaması önemli değil. Bunun için bazen yaşa ve performansa bakılmaz. Belki Atiba da böyle değerlendirilebilir.

Beşiktaş'ta bazen Atiba'dan çok fazla performans beklentisi içine giriliyor. Peş peşe 90 dakika oynatmaya çalışılıyor. Bu da çok büyük hata. 39 yaşındaki bir oyuncunun nasıl idare edilmesi gerektiği stratejisi önemli. 

 

 

"Artık satın alma huyundan vazgeçilmeli"

Beşiktaş yönetimine sezon öncesi altyapıdan çıkacak gençlerin öne çıkarılması çağrısı yapan Gülhan, sözlerini şöyle noktaladı:
 

Beşiktaş'ta altyapıdan yetişmiş çok donanımlı oyuncular var. Serdar, Emirhan bunlardan biri.

Bu tip oyuncular artık ilk 11'de oynamalı. Ve artık aşağıdan gelecek oyuncular, yukarıda daha fazla değerlendirilmeli.

Bu kadar büyük borç batağında katma değer yaratmalısınız. Katma değer yaratacak iki yeriniz var. Birincisi Avrupa kupalarına katılacaksınız, o oyuncuları Avrupa'ya sunacaksınız. İkincisi de genç oyuncularla burada başarılar elde edeceksiniz.

Bugünkü yönetim, bu tarz prensipleri uygulama donanımına sahip değil. Artık şu satın alma huyundan vazgeçilmeli. 'Altyapı altyapı' diye dillerinde tüy bitti.

Hem bu söylemi popülist kılıp hem de abuk sabuk transferlere yöneliyorlar. Bu olmaz. Bu oyuncular üzerinden gidilmeli. 

 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU