Kripto para çöküşü sürerken internette "Bitcoin öldü" araması tavan yaptı

Kripto para birimlerinin ölüm ilanlarını takip eden bir site 450'den fazla "ölüm" kaydetti

Bitcoin, 2022'nin ilk yarısında tarihinin en sert değer kayıplarından birini yaşadı (Getty Images)

Kripto para tarihindeki en kötü fiyat çöküşlerinden birinin ardından son günlerde "Bitcoin öldü" terimi için yapılan çevrimiçi aramalar fırladı.

Google Trendler verileri, aramalardaki hızlı artışın haziran başında 30 bin doların üzerine çıkıp bu hafta sonu 20 bin doların altına inen Bitcoin'in son fiyat kapitülasyonuyla örtüştüğünü gösteriyor.

Bu, Bitcoin'in 69 bin dolara yakın rekor seviyelerde işlem gördüğü geçen yıl kasımda başlayan fiyat düşüşü silsilesindeki son ciddi düşüş.

2013 ve 2017'de rekor kıran tırmanışların ardından yaşanan fiyat düşüşlerinde de ABD'de ve tüm dünyada bu terimin aranma sayısı artmıştı fakat Google'ın halka açık verileri, arama sayılarının karşılaştırılabilir olup olmadığını görmek için henüz yeterince ayrıntılı değil.

İlk kez borsa simsarı Alex Krüger'in fark ettiği bu eğilim, Peter Schiff gibi önde gelen Bitcoin şüphecilerinin "Bitcoin iyileşmeyecek" açıklamalarını izliyor.
 

"Bitcoin öldü"

Google'da yapılan "Bitcoin öldü" aramaları fiyat düşüşlerinde artma eğilimi gösteriyor (Google Trendler)


Bitcoin'in ölümünden medyada kaç defa bahsedildiğini takip eden bir internet sitesi de en son düşüşün ardından bir dizi rapor sundu.

99 Bitcoin adlı site, Bitcoin'in 2009'da piyasaya çıkmasından bu yana 455'ten fazla ölüm ilanı kaydetti.

Bitcoin, 13 yıllık tarihi boyunca yaklaşık her 4 yılda bir rekor fiyat tırmanışları yaşadı ve tüm zamanların en yüksek seviyesine en son 8 Kasım 2021'de ulaştı.

Bu hafta sonu Bitcoin 2017'deki rekoru olan 20 bin doların altına düştüğünde, kripto para biriminin fiyatı ilk kez bir önceki döngünün rekor seviyesinin altına düşmüş oldu. Bu fiyatın altına düşmesi, önemli bir psikolojik destek seviyesinin artık olmadığı anlamına geliyor.
 


2013 ve 2017'de ulaşılan zirveleri takip eden önceki fiyat kapitülasyonlarının kapsamı da yatırımcıları korkutmuş ve her iki düzeltme de yüzde 80'den fazla kayıp görmüştü. 20 bin doların altına düşmesinin ardından, Bitcoin şu anda 2021'deki en yüksek seviyesinin yüzden 70'den biraz fazla düşmüş oldu.

Kripto piyasası analistleri son düşüşü, yatırımcıların kripto para birimleri ve teknoloji hisseleri gibi daha riskli varlıkları satmasına neden olan yükselen enflasyon ve faiz oranlarına bağladı.

Çevrimiçi alım-satım platformu eToro'dan analist Simon Peters, "Mevcut piyasa koşulları iyimserliğe çok fazla imkan sağlamıyor" dedi.

Değerlemeler son 18 aydaki canlı performansın ardından ciddi şekilde olumsuzlaştı. Şu anda 2020'deymişiz gibi bir değerlemeler bölgesine geri döndük fakat fiyatlar hâlâ 18 ay önce gördüğümüz seviyelerin üzerine çıkmaya devam ediyor.

Daha yüksek seviyelerde alım yapan yatırımcılar için herhangi bir varlığa ilişkin uzun vadeli perspektif belirlemek her zaman kolay bir öngörü olmasa da burada kritik nokta, kripto varlıklar için yapılan herhangi bir uzun vadeli yatırım senaryosunun, temeldeki fikirlerin dikkate alınmış ve tarihsel fiyat eğilimlerinin hesaba katılmışsa hâlâ geçerli olması.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Aylin Şener

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU