Etiyopya'da aşırı kuraklık aç maymunların çocuklara saldırmasına yol açtı

Yardım kuruluşu raporuna göre göçebe topluluklar "açlıktan ölmenin eşiğinde"

Uzun süren kuraklık ve açlık, maymunların açlıktan çiftlik hayvanlarına saldırmasına neden oldu (Save the Children)

Save the Children'ın raporuna göre, Etiyopya'daki şiddetli kuraklık ve açlık, maymunların açlıktan çocuklara ve çiftlik hayvanlarına saldırması dahil olağandışı hayvan davranışlarına neden oldu.

Etiyopya'nın doğu ve güneydoğusundaki yetersiz beslenme oranı kuraklık, yerinden edilme ve çatışmaların da önemli etkisiyle son aylarda hızla arttı. Yardım kuruluşu şu anda 185 bin çocuğun yetersiz beslenmenin en ölümcül hâlinden mustarip olduğunu tahmin ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstikrarsızlık, pandemi ve finansman eksikliği nedeniyle sağlık hizmetlerinin aksamasının yanı sıra uzun süreli kuraklık, bölgede bir milyondan fazla kişinin acil gıda desteğine ihtiyaç duymasına neden oldu.

Etiyopya birrinin devalüasyonu ve Ukrayna'daki savaş yüzünden gıda fiyatlarının artmaya devam etmesiyle, aşırı yetersiz beslenmenin gelecek aylarda yalnızca daha da kötüleşmesi bekleniyor.

Sürüleri ölen çiftçiler, Afrika Boynuzu'nun yaşadığı en ağır kuraklıklardan biri karşısında en kötü etkilenen topluluklardan. Somali bölgesinin Dawa yöresinin kırsal göçebe topluluğu "açlıktan ölmenin eşiğinde".
 

Etiyopya kuraklık1.jpg

Ahmed, ailesiyle birlikte Etiyopya'nın Somali bölgesinin Shebelle yöresindeki köylerinden kaçmak zorunda kaldı (Save the Children)


Etiyopya'nın Somali bölgesinde yaşayan 7 çocuk babası Ahmed* (40), kısa süre önce kuraklık yüzünden hayvanlarını kaybetti. Ahmed su ve yiyecek aramak için köyü çocuklarıyla birlikte terk etti.

Çocuklarımı nasıl besleyeceğimi bilmiyorum. Yağmur yağmadı. Çimenler kurudu. Köyümüzdeki yüzlerce, binlerce hayvanla birlikte benim koyunlarım ve keçilerim de öldü.

Bir avuç eşyamızı eşek arabasına yükledik ve gece yarısı yola çıktık.

Etiyopya'da yaklaşık 8,1 milyon kişi uzun süren kuraklıktan etkilenirken, 12 milyonu çocuk olmak üzere yaklaşık 30 milyon kişinin (nüfusun dörtte birinin) insani yardıma ihtiyaç duyduğu tahmin ediliyor.

İklim krizi Afrika Boynuzu'nda; Etiyopya, Somali ve Kenya'da şiddetli kuraklığa neden oldu. Üç ülkede 23 milyondan fazla kişi aşırı açlık yaşıyor ve 5,8 milyon çocuk aşırı yetersiz beslenmeden mustarip.

Etiyopya kuraklık2.jpg

Etiyopya'daki 4 idari bölgeyi (Dawa, Shabelle, Korahe ve Afder) etkileyen kuraklık hayvanları öldürüyor (Save the Children)

Save the Children'ın Etiyopya Ülke Direktörü Xavier Joubert şunları söyledi:

Etiyopya'daki yürek parçalayan çok yönlü kriz en çok çocukları (özellikle küçük çocuklar) etkiliyor. Uzun süren, genişleyen ve sarsan kuraklık, zaten çok yorucu bir çatışma ve iki yıldır devam eden Kovid-19 salgını yüzünden yıpranan dirençlerini zayıflatıyor.

Ne yazık ki, 2022'de Etiyopya'daki krizin karmaşıklığı arttı ve ölçeği büyüdü. Güneyde ve doğuda, uzun süreli kuraklık hayatları ve geçim kaynaklarını mahvediyor; kuzeyde, yerinden edilen milyonlarca aile gıdaya, sağlık hizmetlerine ve geçim kaynaklarına zar zor erişebiliyor; ve güneybatıda, gizli bir çatışma yüz binlerce kişiyi yerinden ediyor.

Kuraklıktan veya çatışmadan kaçan aileler çok az eşyayla, bazıları sadece sırtlarına çocuklarını ve giysilerini alarak bölgeden ayrıldı. Bazı aileler evlerine dönüyor olsa da evlerini, hastanelerini ve okullarını hasar görmüş veya yıkılmış, geçim kaynaklarını da yok olmuş halde buluyorlar.

*İsimler kimliklerinin korunması adına değiştirilmiştir



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Aylin Şener

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU