Rusya-Ukrayna savaşının neden olduğu tahıl krizi, önemli üreticilerde görülen olumsuz hava olayları nedeniyle daha da derinleşecek. Uluslararası Buğday Konseyi (IGC) Mayıs 2022 tarihli son raporunda "Küresel buğday üretiminin son üç yılın en düşük seviyesinde gerçekleştiğini" açıkladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
ABD Tarım Bakanlığı verileri de, 2022-2023 sezonu için buğday üretiminde en uygun iklim koşullarının Karadeniz çevresindeki ülkelerde yaşanacağını gösterirken, bölgenin iki önemli üreticisi Rusya ve Ukrayna'nın savaş sebebiyle dünyanın talebini karşılaması mümkün gözükmüyor.
Öyle ki Ukrayna, hasat sezonunda yüzde 40'lık bir düşüş beklediğini bildirdi. Buğday üreticileri listesinde ilk sırada yer alan Rusya ise Batı yaptırımlarına karşılık tahıl ihracatını engelleme politikasından kısa vadede vazgeçmeyeceğe benziyor.
Hindistan buğday satışını yasaklamıştı
Anormal hava olayları, Fransa'dan Arjantin'e, Hindistan'dan Çin'e kadar hasat sezonuna dair beklentileri olumsuz etkiliyor. Aşırı sıcaklıkların beklenenden haftalarca erken geldiği Hindistan'da buğday üretiminin gerileyeceği tahmin ediliyor. İç talebi karşılama kaygısı güden Hindistan yönetimi, mayıs ayı ortasında dışarıya buğday satışını yasaklamıştı.
Çin'in gübre yasağı etkili oldu
Öte yandan, Rusya ile beraber dünyanın en büyük gübre ihracatçısı olan Çin'in iç talep baskısıyla gübre ihracatına yasak getirmesi de tahıl üretimini etkileyen bir başka problem olarak öne çıkıyor. Gübrede Çin'e bağımlı üçüncü büyük buğday ihracatçısı Avustralya'da yasak sebebiyle fiyatlar artarken çiftçiler, üretimde ciddi düşüş bekliyor. (Haberin tamamı için)
Hürriyet