Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, Ankara'da gerçekleştirdikleri görüşme sonrası basınn toplantısı düzenledi.
Savaşın sona erdirilmesi için yoğun çaba harcadıklarını ve harcamaya devam ettiklerini söyleyen Çavşoğlu, "Biz hala bu tutumuzu koruyoruz savaşın müzakereler yolu ile sona erdirilmesi insanlığın yararına olur" dedi.
Ukrayna tahıllarının piyasaya ihraç edilmesi konusu ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu şöyle devam etti:
BM'nin Türkiye Rusya Ukrayna arasındaki bir mekanizmayı içeren planı makul buluyor ve uygulanabilir görüyoruz. Ukrayna ve Rusya'nın da bu planı kabul etmesi gerekiyor. Bunun için İstanbul'da görüşülebileceğini belirttik. Dünyanın hem Ukrayna hem de Rusya'dan ihraç edecek ürünlere ihtiyacı var ve bunun önünün birlikte açılması gerektiğini söylüyoruz. Teknik düzeyde hazırlıkların tamamlanması ve bu mekanizmanın hayata geçirilmesinin faydalı olduğunu düşünüyoruz.
"Terör örgütlerine müsade edilmemeli"
Suriye konusunundada görüşmede ele alındığını söyleyen Çavuşoğlu, "Farklı görüşlerimiz olsa da Rusya birlikte çalıştığımız bir ülkedir. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini bir kez daha vurguladık ve terör örgütlerine müsaade edilmemesi gerekiyor" dedi.
Çavuşoğlu ayrıca, "Kafkasya'da Ermenistan ile normalleşmeyi de ele aldık. Bu konuda Rusya'ya verdikleri, destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Afganistan ve orta Asya'da işbirliğimizi nasıl gelişiriz konularını da ele aldık. Görüşmelere devam edeceğiz ayrıca karşılıklı ziyaretler ile bu konuları ele almaya devam edeceğiz. Önceliğimiz Ukrayna'daki barışın kalıcı olarak tesis edilmesi" diye konuştu.
Çavuşoğlu ayrıca şunları söyledi:
Bu konuda Ukrayna ve Rusya'dan ihraç edilecek tarım ürünü ve gübre olarak bakmak lazım. Mayınlar temizlenemeyecekse de güvenlik koridoru ve günceli bölge BM'nin planından bahsediyorum. BM'nin teklifini makul buluyoruz sizin de içinde olacağınız mekanizma ile hem engeller kalkar hem de iki ülkenin güvenlik endişeleri kaldırılır. Biz müzakereye dönme konusunda birkaç haftaya oranla daha olumlu bir atmosferin olduğunu görüyoruz iki taraf yeniden bir araya gelmek isterse biz gerekli kolaylaştırıcı adımları atarız. Üzerimize düşeni yaparız. Liderler düzeyindeki bir toplantıya Türkiye'de ev sahipliği yapmak isteriz Ben bir ateşkesin sağlanabileceği bir çözüme inandığımı söyleyebilirim.
"Kendi para birimlerimizi kullanarak bunu artırabiliriz"
Çavuşoğlu'ndan sonra konuşan Lavrov, görüşmenin çok faydalı olduğunu belirterek, "Çok daha fazla müzakere yapılacak Fikirlerimizi paylaşıyoruz. Ticaret hacmimiz ikiye katlandı. Yılın bu sürecinde 14 milyar dolara yükseldi ve ticaret konusunda büyük bir potansiyelimiz var kendi para birimlerimizi kullanarak bunu artırabiliriz. Enerji konusu da değindik bu hususta Akkuyu santralinin inşası Devam ediyor. Planlar uygulanıyor" dedi.
Lavrov, Ukrayna konusunun da gündeme geldiğini belirterek, "Bir takım sorunlar var bunlar ülkemizin güvenliğine tehdit teşkil ediyor. Bir takım güvenlik endişelerimiz oldu askeri operasyonumuz hakkında bilgi verdim. Yapmaya çalıştığımız şey minimum sivil hasarı ile bu operasyonu bitirmek ve Rus vatandaşlarını korumak" ifadelerini kullandı.
"Gıda güvenliği krizi savaştan kaynaklanmıyor"
Savaş nedeniyle yaşanan gıda krizi ile ilgili Rusya'ya yönelik eleştirilere cevap veren Lavrov şöyle devam etti:
Gıda güvenliği krizi bu savaştan kaynaklanmıyor. Bu durumun bir gıda krizine yol açacağını söylemek doğru olmaz. Türk meslektaşımın çabaları hayati öneme sahip kendileri ellerinde gelenleri yapıyorlar ki gemiler limandan çıkabilsin.
Basında buradaki insanları esir tuttuğumuz söyleniyor bu doğru değil biz sürekli insani yardım koridorları açıyoruz. İsteyen herkes bu koridorları kullanarak hareket edebilir. Bir takım mayın temizleme operasyonlarımız var. Zelenski "Bize silah verin gemilere karşı kullanabiliriz" dedi bu Ukrayna'nın hedefini açıkça ortaya koymaktadır.
Suriye ve Ortadoğu'daki gelişmelere ilişkin ise Lavrov şunları söyledi:
Suriye konulu görüşmemiz üzerinde çalışıyoruz. Bir sonraki toplantı temmuz ayında Nur Sultan'da olacak.
Aynı zamanda geçtiğimiz hafta da Cenevre’de bir toplantı yaptık anayasa komitesi ile bir araya geldik bu mesele de gündeme geldi. Güney Kafkasya’da nasıl çalışabiliriz bunu da konuştuk.
Ortadoğu'yu da konuştuk bu çok karmaşık bir mesele elimizden gelen her şeyi, yapıyoruz. Ülkeler Filistin ve İsrail arasındaki görüşmeleri destekliyor. Ancak bazı güçler bir takın suni engeller çıkarıyor. Bu pozitif bir sonuca yol açmaz.
Sayın Çavuşoğlu Libya'da görüş ayrılıklarımızın olduğunu belirtti. Her konuyu görüştük görüş ayrılıklarımız olsa da ortak noktada buluşabiliriz çünkü birbirimize saygı duyuyoruz. Hedefimiz işbirliğini artırmak bu iki halkın faydasına olacaktır bu konuda kararlıyız
"Karadeniz'de Montrö'ye uymak zorundayız"
"Buğday gemilerinin limanlardan çıkması ve güvenliğinin sağlanması için Türk dostlarımız ile çalışmaya hazırız" diyen Lavrov, Zelenski'nin yaptığı açıklamalar önemli bir rol oynuyor kendisi mayınların temizlenmesine karşıyı top onların sahasında şu anda. Biz gerekli adımları atma konusunda kararlıyız ve İstanbul’da yapılması planlanan görüşme çok önemli. Bu sorunu çözebilmek için kendi limanlarını mayınlardan temizlemeli ancak bu gerçekleştikten sonra gemiler rahatlıkla hareket edebilir. İki lider arasındaki görüşme konusunda ise Zelenski bir toplantı talep ediyor ama sürekli pozisyonunu değiştiriyor. Kendisi Rus askerlerinin çekilmesini ön koşul olarak belirtti. Nisandan bu yana müzakere pozisyonlarını değiştirdiler. İstanbul’da bazı sözler verdiler birtakım adımlar atmaları gerekiyordu. Nisanın ortasında bir taslak sunduk ama ne yazınki cevap alamadık" dedi.
Independent Türkçe