Kılıçdaroğlu'ndan AB'ye: Türkiye, sığınmacıları tutmak zorunda olan bir ülke konumuna sokulmamalı

CHP lideri, AB'nin sığınmacılar konusunda Türkiye’ye biçtiği role tepki gösterdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Maltepe'de "Maltepe Forum: Yeni Dönemde AB ve Türkiye" toplantısında konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Maltepe Belediyesi'nin düzenlediği "Yeni Dönemde AB ve Türkiye" başlıklı Maltepe Forumu'na katıldı. Foruma, Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta, akademisyenler, belediye başkanları, milletvekilleri de katıldı. 

Katılımcılara ve forumu düzenleyen Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve ekibine teşekkür eden Kılıçdaroğlu, konuşmasında mülteci ve sığınmacı sorununa, Avrupa Birliği üyelik sürecine, Doğu Akdeniz meselesi olmak üzere birçok konuya değindi. 

"Hedefimiz AB'ye tam üyelik"

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Avrupa Birliği'ne tam üyeliği hedeflediklerini söyleyen CHP lideri, "Avrupa Birliği, kendi kuruluş felsefesini şöyle açıklar; ‘Avrupa Birliği, demokratik Avrupa ülkelerinden oluşan, vatandaşlarının hayatını iyileştirmek ve daha iyi bir dünya yaratmak için çalışan bir ailedir.’ Böyle tanımlar. Türkiye olarak biz de vatandaşlarımızın hayatını iyileştirmek ve daha iyi bir dünya yaratmak için çalışan bu ailenin yeni bir üyesi olmak istiyoruz" dedi.

Sığınmancı hapishanesi vurgusu

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, bu savaşın Avrupa Birliği üzerinde yarattığı mülteci sorunu ve AB'nin Suriyeli sığınmacılara karşı takındaığı tavra değinen Kılıçdaroğlu,  "Türkiye’nin imzaladığı geri kabul anlaşması ile ortaya çıkan dramatik sonuç. Yani Türkiye’nin 6 milyar avroluk bir mali yardım karşılığında bir sığınmacı hapishanesine dönüştürülmesi… Tüm bunlar Avrupa güvenliğini olumsuz yönde etki ediyor" diye konuştu.

9 maddelik yol haritası

"Biz CHP olarak kurulduğumuz tarihten bu yana yüzümüzü çağdaş uygarlığa dönmüş bir partiyiz. Biz laik, demokratik, sosyal hukuk devletini koşulsuz savunan bir partiyiz. CHP olarak bizler, Avrupa Birliği’ne tam üyeliği hedeflerimiz arasında görüyoruz" diyen Kemal Kılıçdarğlu, "Biz, Türkiye’nin Avrupa’nın bu yeniden inşa sürecinde rol alması, katkı sağlaması gerektiğine inanıyoruz" diyerek 9 maddelik bir yol haritası açıkladı.

Kılıçdaroğlu'nun sıraladığı 9 madde ise şöyle:

  1. Vize serbestiyesi sürecinin hız kazanması gerekmektedir.
  2. Türkiye, Yeşil Mutabakatı öncelikli hedef olarak belirlemelidir.
  3. 23. Yargı ve Temel Haklar ve 24. Adalet, Özgürlük ve Güvenlik, bu fasıllara konulan blokaj kaldırılmalıdır. Bu konuda Yunanistan ve GKRY muhalefetine karşı Türkiye'nin yalnız bir ülke olarak bırakılmaması gerekmektedir. Kuşkusuz Türkiye'nin yani bizim de bu fasılların yerine getirmesi gerekir. Bunun da bilincindeyiz.
  4. Terörle mücadele yasası, uluslararası hukuk normlarına göre yeniden şekillendirilmelidir.
  5. Kamuda şeffaflık öncelenmeli, bunun için gerekli altyapı oluşturulmalıdır.
  6. Kişisel verilerin korunması ve kişisel verilerle ilgili kurulan kurulun tam bağımsız olması sağlanmalıdır.
  7. Gümrük birliğinin modernizasyonu için Türkiye ve Avrupa karşılıklı olarak yükümlülüklerini yerine getirmelidir.
  8. Enerji güvenliği konusunda Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yalnızlaştırılmasının önüne geçecek politika hamleleri yapılması gerekmektedir. AB ülkeleri GKRY ve Yunanistan güdümünde hareket etmemelidir. Haklı olarak sormamız gerekiyor. Doğu Akdeniz Doğal Gaz Forumu'nda Türkiye neden yer almıyor. Türkiye, bu sorunun yanıtını almak zorundadır.
  9. Mülteci ve sığınmacı konusunda Türkiye sığınmacıları tutmak zorunda olan bir ülke konumuna sokulmamalıdır. Biz Türkiye ile AB'nin sığınmacı sorununda ortak sorumluluk ve külfet üstlenerek yaklaşmalarını beklerdik.

"OBİT'in hayata geçirilmesi Avrupa'nın güvenliğini de yakında ilgilendirir"

 Bugün, Ortadoğu’nun en temel iki sorununun uluslararası terör ve onun da tetiklediği uluslararası göç sorunu olduğunu belirten CHP lideri, bb birbiri ile ilişkili iki sorunun bölgesel düzeyde öncelikle bölge ülkelerinin ele alarak çözüm yolları aranmasının şart olduğunu belirterek, "İşte bunun için biz, Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı, kısa adı OBİT’in kurulmasını istedik. Bölgede böyle bir iş birliği ve sorunlara ortak çözümler arayışı, Avrupa güvenliğini de yakından ilgilendirir. Bu önerimizin hayata geçirilmesi için Avrupa Birliği ile de yakın istişarelerde bulunmamızın yararlı olacağına inanıyoruz" dedi.

"İktidarın yanlış politikaları nedeniyle açılan makasın kapanacağını umuyorum"

Avrupa Birliği, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu’na seslenen ve "Bizler kendi ülkemizde demokratik sistemin yeniden inşası için mücadelemizi veriyoruz. Önümüzdeki seçimlerden sonra demokrasisi gelişmiş, Avrupa Birliği normlarını uygulayan, insan haklarına saygılı, yurtta ve dünyada barışı savunan bir Türkiye göreceksiniz. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın" diyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

Bugün bu forumda Avrupa’da değişen dengeleri, AB’nin nasıl bir hazırlık içinde olması gerektiği konuşulacak. Bu hazırlığın elbette Türkiye gibi önemli bir bölge ülkesinin düşünceleri göz ardı edilerek yapılmayacağını biliyoruz. Sizlerin, bu bakımdan da öneriler geliştireceğinizi, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında, iktidarın yanlış politikaları nedeniyle giderek açılan makasın yeniden nasıl kapatılacağına ilişkin görüşleri de dile getireceğinizi umuyorum

 

Independent Türkçe, ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU