Swissotel'in satışıyla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Başkan Ekrem İmamoğlu'na satış yetkisi veren karar; geçtiğimiz günlerde CHP, AK Parti, MHP ve İyi Parti'nin oyu ile kabul edilmişti. CHP'li iki üyenin muhalefet şerhi koyduğu ve daha önce CHP'nin yargıya taşıdığı satış kararının bu kez tüm partilerin oy birliği ile alınması kamuoyunda tartışma konusu olmuştu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Radyo Sputnik'te yayınlanan Meliha Okur'la Anlat Bana programına konuk olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı, Swiss Otel arazisinin satış kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.
"İBB'nin kasasında bu kadar para yok"
Swiss Otel arazisi olarak bilinen alanın satılması için Belediye Meclisi'nin aldığı kararın detaylarını anlatan Doğan Subaşı, arazinin satışı ile ilgili yaşanan süreci aktararak, şöyle konuştu:
“İBB bu firmaya yaklaşık 1 milyar 300 milyon lira para ödemek zorunda ancak İBB'nin kasasında bu kadar para yok. İBB'nin sosyal yardımları 1 milyar 250 milyon civarında. Bu yardımlarla 2 milyon insana hizmet ediliyor. Bir tercih yapmak zorundayız. Ya bu parayı firmaya vereceğiz ya da 2 milyon insana yardım yapmaktan vazgeçeceğiz. Tercihimizi yaptık ve dedik ki bu parayı ödemek istiyoruz. Ödemenin yolu ise arsayı satmaktan geçiyor. Bu parayı ödemek zorunda olduğumuz için bu arazinin satışına evet demek zorunda kaldık"
"Bizi ilgilendiren kısım alıcının ne yapmak istediği değil burayı en uygun fiyata satabilmek"
İBB Meclisi'ndeki bazı CHP'lilerin karara niçin karşı çıktığını da anlatan Subaşı, "Muhalefet eden CHP'lilerin muhalefet gerekçesinde burada uygun rekabet koşullarının oluşmaması yazıyor. Taşınmazın üstünde üst hakkın olmasının 2032'ye kadar geçerli olması sebebiyle burayı satın alanlar 2032'ye kadar buraya bina yapamaz. Dolayısıyla bu uygun koşullarda satışı engelleyecektir diye düşünüyorlar fakat ben buna hak vermiyorum. Çünkü böyle büyük satışlarda değer tespit edilirken üst hakkının da gayrimenkulün değerini ne kadar etkilediği yazılır alıcılar da bunu bilerek satışa girerler. Bizi ilgilendiren kısım alıcının ne yapmak istediği değil burayı en uygun fiyata satabilmek" dedi
"Belediyemizin geliri 35, gideri 43 milyar lira"
Belediye bütçesinde açık olduğunu kaydeden Subaşı, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi ayağını yorganına göre uzatıyor ancak fiyat artışları bütçemizi yeniden gözden geçirmeye neden oluyor. Haziran ya da Temmuz ayında meclisten ek ödenek istemek zorunda kalacağız. Belediyemizin geliri 35 gideri ise 43 milyar lira. Arada yaklaşık 8 milyar liralık bir fark var. Bunun bir kısmı tahvil olarak İBB kasalarında duruyor. İBB'nin pratikte ise 3,5 milyar lira civarında bir borçlanma ihtiyacı var. Ülkemizdeki fiyat artışlarından İBB tabii ki etkileniyor. Personel, elektrik ve ulaşım giderlerindeki artış İBB'nin bütçesini oldukça sarstı" dedi.
Radyo Sputnik, Independent Türkçe