Bilim insanları evrene dair standart teoriler ve gözlemler arasındaki boşluğu varsayımsal bir teoriyle birleştirmeye çalışıyor.
Yeni ortaya ortaya atılan bir teoriye göre uzay "görünmez duvarlarla" kaplı ve galaksilerin konumlarını bu duvarlar şekillendiriyor.
Evrenin düzeniyle ilgili mevcut teoriler, küçük galaksilerin, ev sahibi galaksiler etrafında rastgele yörüngelerde dağıtıldığını kabul ediyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ancak gözlemler, bu daha küçük galaksilerin ev sahiplerinin etrafında ince diskler halinde yerleştiklerini gösteriyor. Uzmanlar bu yapıyı tıpkı Satürn’ün halkalarına benzetiyor.
Bu da teoriler ve gözlemler arasında büyük bir boşluğa işaret ediyor.
Öte yandan, yeni bir araştırma bu küçük galaksilerin "simetron" (symmetron) adı verilen yeni bir parçacık türünün ortaya çıkardığı "görünmez duvarlar" nedeniyle o şekilde dizildiğini öne sürdü.
Araştırmacılar "5. kuvvet" diye niteledikleri bu varsayımsal parçacık sayesinde teori ve gözlem arasındaki boşluğun dolabileceğini ifade etti.
Buna göre söz konusu parçacıklar, uzayda görünmez duvarlar veya sınırlar oluşturmak üzere çekim kuvveti üretmiş olabilir. Bunun da küçük "uydu" gökadaları, büyük galaksilerin etrafındaki anlaşılmaz yörüngelere itmiş olabileceği belirtiliyor.
Uzmanlar, bunu astrofizik yasalarını yeniden yazabilecek büyüleyici bir öneri diye niteliyor.
Hakem onayından geçmeyi bekleyen araştırma makalesinde ortaya atılan parçacığın karanlık enerji için yeni bir parçacık adayı olduğu aktarılıyor.
Nottingham Üniversitesi’nde görev alan, araştırmanın başyazarı Aneesh Naik, "Yeni parçacıklara ihtiyacımız olduğunu biliyoruz" dedi ve ekledi:
Çünkü karanlık madde ve karanlık enerjimiz var. Bunları açıklamak için standart modelimize yeni parçacıklar eklememiz gerekeceğinden şüpheleniyoruz.
Independent Türkçe, VICE, Futurism
Derleyen: Çağla Üren