Etiyopya'nın Tigray bölgesinden gelen Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerleri, Sudan'a sığınma talebinde bulundu.
AFP haber ajansı, askerlerin sayısının 528 olduğunu dün bildirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Etiyopya kuvvetleri geçen yıla kadar Sudan ve Güney Sudan arasındaki tartışmalı sınır bölgesi Abyei'de konuşlanan yaklaşık 4 bin kişilik Barış Gücü misyonunun büyük çoğunluğunu oluşturuyordu.
Ancak Etiyopya ve Sudan arasındaki toprak anlaşmazlığı ve Addis Abbaba'nın Nil Nehri'ndeki tartışmalı barajı yüzünden Etiyopyalı askerler geri çekildi.
Adı açıklanmayan BM Barış Gücü Sözcüsü, Etiyopyalı askerlerin çoğunun ülkelerine döndüğünü ancak bazı kişilerin sığınma talebinde bulunduğunu söyledi:
Sığınma hakkı verme sorumluluğu, Sudan makamlarına ait. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Sudan'a bu konuda yardım ediyor.
Tigraylı Barış Gücü askerlerinden Gebre Kidane, “Etiyopya'ya dönmek güvenli değil. Tigray halkının sesi olmak istiyoruz” dedi.
Binbaşı Kidane, Temmuz 2020'den beri Abyei'de yaşadığını ve martta sığınma başvurusu yaptığını söyledi:
Tigraylı Barış Gücü askerleri daha önce Etiyopya'ya dönmüştü. Bunlardan bazıları tutuklandı, bazılarıysa öldürüldü. Tigray halkı karanlıkta yaşıyor ve uluslararası toplum sessizce izliyor. Uluslararası toplumun dikkatini çekmek istiyoruz.
Adı açıklanmayan Tigraylı bir başka asker, Etiyopya hükümetinin, Tigraylılere yönelik muamelesine karşı fikirlerini ifade etmek için sığınma talebinde bulunduğunu kaydetti.
Tigray'da savaş
Tigray'daki çatışmalar, eyaleti yöneten isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (Tigray People's Liberation Front-TPLF) güçlerinin 3 Kasım 2020'de Etiyopya birliklerine saldırmasıyla ve sonrasında Başbakan Abiy Ahmed'in, TPLF'e karşı askeri harekat kararı almasıyla başlamıştı.
Etiyopya hükümeti, eyalette insani yardım çalışmalarının hızlanması için 24 Mart'ta tek taraflı ateşkes ilan etmiş, isyancılar ateşkese uyacağını deklare etmişti.
Yaklaşık 1,5 yıldır süren çatışmalar nedeniyle milyonlarca kişi yerinden olurken, ülkede ciddi bir insani kriz de baş gösterdi. Bölge nüfusunun yüzde 90'ı yardıma muhtaç hale geldi. Binlerce asker ve sivilin yaşamını kaybettiğini tahmin eden BM, net ölü sayısının tespit edilemediğini belirtiyor. Belçika'daki Gent Üniversitesi'nden araştırmacılara göreyse yaklaşık 500 bin kişi yaşamını yitirdi.
Independent Türkçe, AFP, Washington Post, AA
Derleyen: Uğurcan Yıldız