Ukrayna, Mariupol'ün kuşatmasını sonlandırmak ve ülkenin doğusunda beklenen Rus saldırısına karşı gelmek için Batı'dan daha fazla silah talebinde bulunurken, Rus güçleri tarafından Ukraynalı sivillere karşı şiddet ve tecavüz uygulandığına dair haberler artıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, dün televizyonda yayınlanan konuşmasında doğudaki Donbas bölgesinde birliklerini toplayan Rusya'nın Mariupol limanına yapacağı yeni saldırıda kimyasal silah kullanabileceğini belirtti.
Zelenski: Yeteri kadar silah elimize ulaşmıyor
Yedi haftadır kuşatma altında olan Mariupol'da binlerce insanın hayatını kaybettiği düşünülüyor.
Zelenski, "Gerekli silahlar konusunda hala ortaklarımızın yapacağı tedarike ihtiyacımız var. Ne yazık ki bu savaşı daha hızlı bitirmemizi, özellikle Mariupol'un kuşatmasını kaldırmamızı sağlayacak kadar (silah) elimize ulaşmıyor" dedi.
Rusya'nın "özel operasyon" olarak adlandırdığı Ukrayna'yı işgalinden beri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilk defa yüz yüze görüşme gerçekleştiren Avrupa Birliği liderlerinden Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Moskova'daki görüşmenin ardından doğuda "büyük çapta hazırlanan" bir saldırı olacağını ifade etti.
Rusya, Kiev'de ağır kayıplar vermesinin ve birliklerini o bölgeden geri çekmesinin ardından Donbas'a yöneldi. Rusya, Ukrayna'nın Donbas'ın kontrolünü ayrılıkçı gruplara devretmesini talep ediyor.
Mariupol'ün ele geçirilmesi Moskova'nın doğudaki Ukrayna güçlerini çevreleyerek kuşatma altına almasını sağlayacak.
Şiddet ve tecavüz iddiaları
Rus birliklerinin Kiev'in eteklerinden çekilmesiyle sivillere tecavüz edilmesi ve infaz gibi Rusların işlediği savaş suçları iddiaları gündeme geldi.
Moskova ise Ukraynalıların ve Batılıların iddialarını provokasyon olarak niteliyor ve Ukraynalı güçleri cinsel şiddet uygulamakla suçluyor.
Üst düzey Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi Sima Bahous, Güvenlik Konseyi'ne dün yaptığı açıklamada tüm iddiaların bağımsız olarak soruşturulması gerektiğini söylese de "Ukraynalı sivillere karşı uygulanan şiddet tehlikeli seviyede" diye belirtti.
Bahous, "Gittikçe artan tecavüz ve cinsel saldırı duyumları alıyoruz" dedi.
ABD, Rus petrolü konusunda Hindistan'ı uyardı
ABD, Putin üzerindeki baskıyı Rus petrol ve doğalgazına yasak getirerek artırmaya çalışıyor ve müttefiklerinin de bu adımı takip etmesini istiyor.
Ancak, Çin ve Hindistan gibi dünya güçleri Rusya'ya yaptırım getirmekten kaçınıyor. Reuters'ın ulaştığı verilere göre Hindistan, petroldeki indirimden yararlanarak Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgalinden bu yana geçen senenin tümüne kıyasla daha fazla Rus ham petrolü satın aldı.
Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile yaptığı görüntülü görüşmede, Rus enerjisine bağımlılıklarını artırmak "açıkça çıkarlarına olmayacaktır" ifadelerini kullandığını söyledi.
Rusya ve Belarus'taki haber ajanslarında yer alan haberlere göre Putin'in bugün Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko ile Ukrayna'daki durumu ve Batı'nın yaptırımlarını görüşmesi bekleniyor.
Reuters