Uzayda "megamazer" sınıfına giren devasa bir lazer şimdiye kadar bulunanlardan çok daha uzak bir mesafede tespit edildi.
Güney Afrika'daki MeerKAT teleskobu tarafından tespit edilen güçlü radyo dalgası lazeri, Dünya'ya ulaşmak için 6 milyar ışık yılı yol kat etti.
Bilim insanları rekor kıran lazere devasa boyutları nedeniyle Zuluca "büyük patron" anlamına gelen "Nkalakatha" adını verdi.
Evrende bu tip yoğun patlamalar genellikle iki galaksinin çarpışmasıyla meydana gelir.
Patlamayı tespit eden ekibin başındaki araştırmacı Marcin Glowacki "Galaksiler çarpıştığında, içerdikleri gaz son derece yoğun hale gelir ve konsantre ışık demetlerinin saçılmasını tetikleyebilir" ifadelerini kullandı.
Bu, MeerKAT tarafından gözlemlenen ilk hidroksil megamazeri ve bugüne kadar herhangi bir teleskop tarafından tespit edilenler arasında en uzak mesafede bulunuyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Araştırmacılar MeerKAT teleskobunu gökyüzünü 3 bin saatten uzun süre incelemek için kullanıyor ve bu süreçte bu tip nesneler tespit etmeyi umuyor. Ne var ki keşif daha ilk gecede gerçekleşti ve bu hem megamazer hem de diğer benzer nesneler hakkında daha fazla şey bulunabileceği umudu yarattı.
Dr. Glowacki "Sadece bir gecelik gözlemlerle rekor kıran bir megamazer bulmuş olmamız etkileyici. Bu, teleskobun ne kadar iyi olduğunu gösteriyor" dedi.
Bilim insanları teleskobu atomik hidrojen galaksilerini incelemek için kullanıyor. Evrenin evrimini daha iyi anlamak için bu bilgiden faydalanabilmeyi umuyorlar.
Bulguların açıklandığı "LADUMA: Discovery of a luminous OH megamazer at z > 0.5" başlıklı makale Astrophysical Journal Letters akademik dergisinde yayımlanmak üzere kabul edildi.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/space
Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk
© The Independent