Trump sızan yazışmalarda kendisine "işlevsiz" diyen İngiliz büyükelçiye saldırdı

"Büyükelçinin İngiltere’ye iyi hizmet etmediğini söyleyebilirim... Umursadığımız biri de değil"

ABD Büyükelçisi Kim Darroch'ın basına sızan elektronik postalarında Trump için "Beceriksiz, özgüvensiz" (The Independent) 

ABD Başkanı Donald Trump İngiltere'nin Washington Büyükelçisi Kim Darroch'un sızan yazışmaları için “İngiltere'ye iyi hizmet etmediğini” söyledi.

Son derece hassas belgelerde Kim, Beyaz Saray'ın yeni yönetimini “yeteneksiz” ve “beceriksiz” olarak nitelendirerek şöyle yazmıştı: 

Bu yönetimin esasen daha normal hale geleceğine gerçekten inanmıyoruz.

Pazar günü New Jersey'deki gazetecilere konuşan Trump “Büyükelçinin İngiltere'ye iyi hizmet etmediğini size söyleyebilirim. O adamı umursamıyoruz ve İngiltere'ye de iyi hizmet etmedi. Hakkında bazı şeyler söyleyebilirim ama onu umursamıyorum” dedi.

İngiltere hükümeti bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada yazışmaları kimin sızdırdığını bulmak için soruşturma başlattığını söylerken Dışişleri Bakanlığı da şunları belirtti: 

Washington'daki ekibimizin Beyaz Saray'la güçlü ilişkileri var ve hiç şüphesiz bu tür yersiz olaylardan etkilenmeyecektir.

Konuyu bilen bir kaynağa göre İngiltere Büyükelçiliği cuma günü Beyaz Saray'ı yazışmaların hafta sonu yayımlanacağına dair bilgilendirdi ve iki taraf hafta sonu boyunca temas halindeydi.

 

 

İngiltere Adalet Bakanı David Gauke sızıntının “utanç verici” olduğunu ancak İngiltere hükümetinin “büyükelçilerden gerçeği gördükleri gibi anlatmasını beklediğini” ifade etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt yorumları "İngiliz hükümetinin görüşleri değil, kişisel görüşler" diye nitelendirerek samimi notların ifşasının yol açtığı zararı önlemek için harekete geçti.

Hunt pazar günü şunları söyledi: 

Büyükelçinin çalıştığı ülkede olup bitenler hakkında açık raporlar ve kişisel görüşler vermesi, büyükelçi olarak işini yaptığını gösteriyor ve bu raporları göndermek onun işi. Fakat bunlar onun kişisel görüşleridir, İngiliz hükümetinin veya benim düşüncelerim değil (...) Başkan Trump liderliğindeki ABD yönetiminin uluslararası alanda hem etkili olduğunu hem de İngiltere’nin olabilecek en iyi müttefiki olduğu düşüncemizde bir değişiklik yok.

Büyükelçi’nin notları Trump’ın İran politikasını “tutarsız, kaotik” olarak nitelendiriyor. Başkan ABD’yi Tahran’ın nükleer silah edinmesini engellemek için tasarlanan karmaşık anlaşmadan çekerek Avrupa müttefiklerini hayal kırıklığına uğratmıştı ve geçtiğimiz haftalarda İran’la silahlı çatışmaların eşiğine gelmişti.

İngiltere büyükelçisi, Trump’ın kamuoyu açıklamasında geçen ay İran’a yönelik planlanan askeri saldırıyı olası sivil kayıplar nedeniyle durdurduğuna yönelik sözlerine inanmadığını söylemişti. Kim saldırının iptal edilmesinin yaklaşan 2020 ABD başkanlık seçimlerinde sıkıntı yaratabileceğinin daha muhtemel olduğunu hissettiğini belirtmişti.    

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tahran’ın 2015 nükleer anlaşmasında belirlenen sınırın üstünde uranyum zenginleştirmesini kısa sürede artıracağını açıklamasından saatler sonra gazetecilere konuşan Trump İran’a “daha dikkatli ol” çağrısında bulunmuştu.

Kim'in ayrıca, İngiliz yetkilileri ikinci dönemi kazanması yönünde “güvenilir bir yol” olduğunu söyleyerek Trump'ın üzerini çizmemeleri konusunda uyardığı görüldü. Buna göre Kim, Trump'ın “Terminatör'ün son sahnelerindeki Arnold Schwarzenegger gibi, yıpranmış fakat sağlam şekilde alevlerin içinden çıkabileceğini” söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: İsmail Aydın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU