Britanya'nın Hain Kralı belgeseli: VIII. Edward, Nazileri Birleşik Krallık'ı bombalamaya teşvik etti

Yeni ortaya çıkarılan arşivler, eskiden beri süregelen iddiaları destekliyor

VIII. Edward, Ekim 1937'deki Almanya ziyaretinde Nazi askerleri tarafından karşılanmıştı (Bundesarchiv - CC BY-SA 3.0 DE)

Channel 4'da yayımlanan yeni bir belgesele göre II. Dünya Savaşı'nda VIII. Edward "Nazileri, Birleşik Krallık'ı teslim olması için bombalamaya teşvik etti".

VIII. Edward: Britanya'nın Hain Kralı (Edward VIII: Britain’s Traitor King) adlı belgesel eski kralın Almanya'ya bilgi aktardığına ve Nazileri Britanya'yı bombalayıp kendisini yeniden tahta oturtmaya teşvik ettiğine dair kanıt gösterecek. VIII. Edward, 1936'da Anglikan Kilisesi'nin, hükümetin ve halkın Amerikalı sosyetik Wallis Simpson'la evlenme kararını kınamasının ardından tahttan çekilmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belgeselin, VIII. Edward'ın 1940'ta Fransa'nın düşüşünde Nazilere yardım ettiğine dair kanıtlar göstereceği de bildiriliyor.

27 Mart Pazar günü yayımlanacak açıklayıcı belgesel, Hain Kral (Traitor King) adlı kitabı mayısta piyasaya sürülecek tarihçi Andrew Lownie'nin çalışmasına dayanıyor.

Belgesel, Kraliyet Arşivleri'nde tutulan, ele geçirilmiş Alman belgelerinden elde edilen kanıtları kullanıyor.

Edward'ın, Paris'te yaşarken kötü liderlik dahil Fransız ordusundaki zayıflıkları ifşa eden raporlar yazdığı biliniyordu. Söz konusu bilgi daha sonra, belki de farkında olmadan, Nazi sempatizanı Charles Bedaux'ya aktarılmıştı.

Buckingham Üniversitesi'nde modern tarih profesörü olan ve belgeselde konuştuğu görülen Jane Ridley şunları öne sürüyor:

[Edward], Fransız savaş savunmasının yetersizliğiyle böbürlendiğinde bunun Almanya'ya gideceğini biliyordu.

1937'de Edward ve eşi Hitler'le tanıştı ve Edward, bilindiği gibi Nazi selamı verirken görüntülendi.

O dönem başbakan olan Winston Churchill'in, Dük'ü Bahamalar'ı idare etmesi için göndermesinin ardından Edward, bir Nazi tanıdığına Avrupa'ya dönmeye istekli olduğunu söyleyen şifreli bir telgraf yollamıştı.

VIII. Edward ve Wallis Simpson, Hitler'le 1937'de Almanya'da tanışmıştı.

Lownie belgeselde bu durumun, Edward'ın Willie Operasyonu'ndan haberdar olduğunu gösterdiğini savunuyor. Söz konusu operasyon Dük'ü kukla bir devletin başı olarak tekrar tahta çıkarma planıydı.

Bu söylentiler eskiden beri süregeliyor. Londra Üniversitesi'nin İleri Araştırmalar Fakültesi'ndeki Tarih Araştırmaları Enstitüsü'nden araştırmacılar 2015'te Almanya, İspanya ve Rusya dahil 30 ülkedeki açık arşivleri bir araya getirdi.

Araştırmacılar, Windsor Dükü Edward'ın İspanyol diplomat Don Javier Bermejillo'ya İngiltere'nin etkili şekilde bombalanmasının "barış getirebileceğini" söylediğini ortaya çıkardı.

Söz konusu araştırma üzerinde çalışan kıdemli araştırma görevlisi Dr. Karina Urbach şunları söyledi:

Bu rapor Franco'ya gitti ve daha sonra Almanlara geçti. Britanya'nın bombalanması 10 Temmuz'da başladı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU