Ukrayna sivillerin gıda ve suya erişiminin giderek azaldığı Mariupol kentini teslim etmesi için Rusya'nın yaptığı çağrıyı reddetti. Kentte yaşanan insanlık krizi Avrupalı liderler üzerindeki Moskova'ya uygulanan yaptırımları artırma baskısını artırdı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Rusya Mariupol'da Moskova saatiyle 10:00'dan itibaren açılacak insani koridorlar karşılığında kentte bulunan Ukrayna güçlerinin silahlarını bırakmasını ve kenti terk etmesini istedi. Ukrayna ise Rusya'nın bu talebini reddetti.
Ukrainska Pravda'da yer alan haberde, Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk, "Teslim olma, silahları bırakma söz konusu olamaz... Rus tarafına bunu ilettik" dedi.
Mariupol kenti, Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı Ukrayna işgalde en ağır bombardımanlara maruz kalan kentlerden biri oldu. Yaklaşık 400,000 nüfusa sahip olan kentte insanların çoğu, şiddetli sokak çatışmaları nedeniyle kentte mahsur kaldı.
Vereşçuk, dün Ukrayna'daki kentlerden yedi binin üzerinde sivilin insani koridorlar aracılığıyla tahliye edildiğini belirtirken, bunların yarısının Mariupol'ü tahliye eden sivillerden oluştuğunu açıkladı.
Vereşçuk, hükümetin daha fazla sivilin tahliyesi için bugün Mairupol'a yaklaşık 50 otobüs göndermeyi planladığını söyledi.
Rusya ve Ukrayna, savaş boyunca sivillerin tahliyesi için insani koridorlar konusunda birçok anlaşma sağladı, ancak tarafta birbirlerini sık sık anlaşmaları ihlal etmekle suçladı.
Mariupol ve kuşatma altındaki diğer kentlerde yaşanan insanlık krizinin, bu hafta petrol ambargosu da dahil olmak üzere Rusya'ya daha ağır yaptırımlar uygulamayı düşünen Avrupa Birliği liderleri arasında için yoğun bir şekilde tartışılacağı düşünülüyor.
AB devletleri Ukrayna'daki krizi, bugün dışişleri bakanları arasında gerçekleşecek görüşmelerde ele alacak. ABD Başkanı Joe Biden'ın ise Perşembe günü 30 NATO üyesi ülke, AB ülkeleri ve Japonya da dahil olmak üzere G7 ülkeleri ile Brüksel'de görüşmesi bekleniyor.
Zelenski, İsrail'e seslendi
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, dün İsrail parlamentosuna hitaben video bağlantısı ile gerçekleştirdiği konuşmada ve İsrail'in Demir Kubbe füze savunma sistemini Ukrayna'ya satma konusundaki isteksizliğini gündeme getirdi.
Yahudi kökenli olan Zelenski, "Herkes sizin füze savunma sistemlerinizin en iyisi olduğunu biliyor... ve halkımıza kesinlikle yardım edebileceğinizi, Ukraynalıların, Ukraynalı Yahudilerin hayatlarını kurtarabileceğinizi biliyor" dedi.
Zelenski, kendisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile çok sayıda görüşme gerçekleştiren İsrail Başbakanı Naftali Bennett'in arabuluculuk çabalarını ise memnuniyetle karşıladı.
Zelenskiy, Ukraynalılara hitaben gerçekleştirdiği konuşmada ise, "Rusya ile er ya da geç, muhtemelen Kudüs'te görüşmelere başlayacağız" dedi.
"Önemli konularda yakınlaşma var"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelere dair dün Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "Önemli konularda, kritik konularda her iki tarafın pozisyonlarında da bir yakınlaşma var. Özellikle ilk dört maddede hemen hemen anlaştıklarını görüyoruz. Bazı konularda kararın liderler düzeyinde verilmesi gerekiyor" ifadelerine yer verdi.
Çavuşoğlu, "Eğer taraflar mevcut pozisyonlarından geri adım atmazlarsa ateşkes için umutlu olduğumuzu söyleyebiliriz. Liderler arasında açık kanallar var. Bu artık biliniyor" dedi.
Zorla Rusya'ya gönderilen Ukraynalılar
Mariupol kent konseyi, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, binlerce insanın geçen hafta Rusya'ya "gönderildiğini" bildirirken. Rus haber ajanslarında yer alan haberlerde, yüzlerce Ukraynalının otobüslerle Mariupol'dan Rusya'ya getirildiği ifade edildi.
ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Ukraynalıların zorla Rusya tarafından alıkonularak Rusya'ya gönderilmesinin, "rahatsız edici" ve "kabul edilemez" olduğunu söyledi, ancak Washington'ın sayıları doğrulamadığını belirtti.
Reuters, bu bilginin doğru olup olmadığını başka kaynaklardan teyit edemedi.
Reuters