Biden'ın kripto kararnamesi hakkında bilinmesi gereken her şey

Kararname metni üzerinde aylardır çalışıldığı belirtiliyor

(Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden gelecek günlerde ABD'de kripto para üzerinde çok daha geniş bir gözetim dönemi başlatabilecek ve dolar için de önemli değişiklikler ifade edebilecek bir başkanlık kararnamesini çarşamba günü imzaladı.

Önceki günlerde Bloomberg News tarafından haberleştirilen kararname, çarşamba sabahı Biden tarafından açıklandı ve Beyaz Saray'ın internet sitesinde yayımlandı. 

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Ekonomi Konseyi üyesi Brian Deese, ortak açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

[Başkanlık kararnamesi] ABD'yi dijital varlıklar ekosistemini yurtiçinde ve yurtdışında kullanıcıları koruyacak, demokratik değerlerimizle uyumlu ve ülkemizin küresel rekabetçiliğini artıracak şekilde yenileme ve yönetmede liderlik rolünde tutmamızı sağlayacak.

İşte Biden'ın başkanlık kararnamesinin yapacakları:

Kripto parayı ve etkilerini çalışmak için yönetim çapında çaba gösterilecek

Kararnamenin temel unsurunun, bir dizi federal kurumun kripto para fenomenine yanıt geliştirmesi için yönlendirilmesi olduğu anlaşılıyor. Bu da kripto para ve değiştirilemez tokenlerin (NFT) kullanımını yönetmek için yaptıkları her şey hakkında Beyaz Saray'a rapor sunmaları anlamına geliyor.

Bu her kurum için biraz farklılık arz ediyor. Dışişleri Bakanlığı açısından kripto parayı ve uluslararası sınırları aşan ticaretini düzenlemek için ABD yönetiminin yabancı güçlerle nasıl çalışacağı hakkında, ABD politikasının müttefikleriyle uyumlu kalmasının teminini de sağlayan bir politika geliştirilmesi anlamına geliyor. Hazine Bakanlığı gibi diğer kurumlarsa kripto paranın mali suçlarda kullanımını ve çevreye etkilerini analiz edecek. Adalet Bakanlığı, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ve diğer federal kurumların da farklı rolleri var. 

 

Joe Biden kararname (Reuters).jpg
Joe Biden ve Eğitim Bakanı Miguel Cardona (orta sağ) 13 Aralık'ta öğrenci kredi geri ödemeleri dahil devlet hizmetlerini düzene koyan başkanlık kararnamesini kutluyor (Reuters)


Dijital dolar mı?

Kararnamenin en önemli kısımlarından biri, kurumların Merkez Bankası'nın "dijital dolar" tarzı (diğer devletler de bunun araştırmasını yapıyor) bir sanal para biriminin çıkarılması ihtimaline yönelik çalışmalarındaki çabalara katkıda bulunmaya yönlendirilmesi.

Merkez Bankası ocakta yayımladığı bir raporda, "ödemeler sistemi evrimleşmeyi sürdürürken hane halkı ve işletmeler için güvenli ve dijital bir ödeme opsiyonu" sağlayabilecek "potansiyel ABD Merkez Bankası dijital para birimi" diye adlandırıdığı şeyin avantaj ve dezavantajlarını ele almıştı.

Raporda o dönemde, Merkez Bankası'nın bu tür bir dijital para birimini benimsemesinin potansiyel açıdan "ABD mali sisteminin yapısını bambaşka bir hale getirebileceği, özel sektör ve Merkez Bankası'nın rol ve sorumluluklarını değiştirebileceği" uyarısı vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kararname ne anlama gelmiyor?

Kararname bir bütün olarak kripto para hususunda tarafsız görünüyor ve ABD'nin söz konusu teknolojinin kullanımını Çin dahil birkaç ülkenin yaptığı gibi tamamen yasaklama yoluna gitmeyeceğinin işaretini veriyor.

Henüz ABD'de kripto para kullanımına belirli bir yeni yasal düzenleme getirileceği anlamına da gelmiyor ama ufukta bu tür düzenlemeler göründüğünün habercisi de olabilir.

Sonuç olarak kararname, ABD yönetiminin bugüne kadar gelişiminde neredeyse tamamen özel girişimcilerden güç bulan bu teknolojiyi ele alış biçiminde büyük değişikliklerin yolda olduğu anlamına geliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU