İki ülkeden "müzakere" mesajı: Zelenski "masaya oturalım" çağrısı yaptı, Putin üst düzey müzakerelere hazır olduklarını söyledi

Zelenski, Putin'e "Ölümleri durdurmak için müzakere masasına oturalım" çağrısı yaptı. Putin, Ukrayna ile üst düzey müzakerelere hazır olduklarını belirtti

Fotoğraf: Reuters

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatı sürerken, dünya ülkelerinden de "barış ve müzakere" mesajları gelmeye devam ediyor.

İki ülke için diplomasi çağrısı yapılırken, ilk adım Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski'den geldi.

Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e "Ölümleri durdurmak için müzakere masasına oturalım" çağrısı yaptı.

Sosyal medyadan paylaştığı video Zelenski, "Bir kez daha Rusya Devlet Başkanı'na seslenmek istiyorum; tüm Ukrayna'da savaş oluyor, ölümleri durdurmak için müzakere masasına oturalım" ifadesini kullandı.

Zelenski, ardından Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine "Güçlü durun, tek sahip olduğumuz şey sizsiziniz, devletimizi koruyan tek şey sizsiniz. Yaşasın Ukrayna" şeklinde seslendi.

"Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sadece bir işgal değil, Avrupa'ya karşı savaşın başlangıcıdır" diyen Zelenski, bu durumun Avrupa'nın birliğine ve kıtanın tüm ilkelerine karşı olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zelenski, ülkesindeki durumun 2. Dünya Savaşı'nı hatırlattığına işaret ederek, şunları söyledi:

Eminim ki hepiniz görüyorsunuz, tüm Avrupa görüyor. Ama biz tam anlamıyla bir şey yapacağınızı görmüyoruz. Ukrayna'ya bu kadar yavaş yardım ederken nasıl kendinizi koruyacaksınız? Avrupa'nın bu saldırganlığı durduracak gücü var. Avrupalı devletlerden daha fazla ne mi bekliyoruz? Ruslara vizelerin iptali, SWIFT sisteminden çıkarmak, Rusya'nın tam bir izolasyonu, büyükelçileri geri çağırmak, petrol ambargosu, hava sahasını kapamak. Bugün bunların hepsi masada olmalı çünkü bu, hepimize, tüm Avrupa'ya bir tehdit.

Putin, Ukrayna ile üst düzey müzakerelere hazır olduklarını belirtti

Çin Devlet Başkanı Şi, Rus mevkidaşı Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, iki lider, Ukrayna sorunu konusunda görüş alışverişinde bulunurken Şi, Rusya ve Ukrayna'ya sorunu müzakereyle çözme çağrısında bulundu.

Putin, görüşmede, Devlet Başkanı Şi'ye Ukrayna sorununun tarihsel boyutları ve Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda sürdürdüğü özel askeri operasyon konusundaki tutumu ve bölgedeki durum hakkında bilgi verdi.

ABD'nin ve NATO'nun uzun zamandır Rusya'nın makul güvenlik kaygılarını görmezden geldiğini, taahhütlerini yerine getirmeyi reddettiğini ve doğuya doğru genişlemeyi sürdürerek Rusya'nın stratejik kırmızı çizgilerini tehdit ettiğini ifade eden Putin, Ukrayna ile üst düzey müzakerelere hazır olduklarını belirtti.

 

Independent Türkçe, AA, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU