İran Dışişleri Bakanı ülkesinin anlaşma daha yapılmadan onu ihlal ettiği iddiasıyla dalga geçti: Gerçekten mi?

Beyaz Saray'ın İran nükleer anlaşmasıyla ilgili açıklaması “mantıksız” bulundu

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ilgili açıklamaya Twitter’dan, “Gerçekten mi?” diyerek cevap verdi. Fotoğraf: The Independent

Beyaz Saray anlaşmada henüz mutabakata varılmamışken İran’ın 2015 nükleer anlaşmasının koşullarını ihlal ettiğini iddia etti. İran bu iddiayı “mantıksız” bulduğunu belirterek tiye aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen ay Donald Trump’ın atadığı Beyaz Saray Basın Sözcüsü Stephanie Grisham pazartesi günü yaptığı açıklamada, “İran’ın anlaşma daha yapılmadan önce koşulları ihlal ettiğine dair çok az şüphe mevcut” ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif bu açıklamaya Twitter’dan, “Gerçekten mi?” diyerek cevap verdi. 

 

 

Arms Control Association’ın baş yöneticisi Daryl Kimball Beyaz Saray’ın suçlamasının “mantıksız” olduğunu söyledi.

Beyaz Saray anlaşma yürürlüğe konulmadan önce İran’ın koşulları nasıl ihlal ettiğini detaylandırmadı.

Geçen yıl Trump tek taraflı biçimde ABD’yi İran ve dünya güçleri arasında ekonomik yaptırımların kaldırılmasına karşılık uranyum  zenginleştirmesini sınırlamayı öngören anlaşmadan çekmişti.

Pazartesi günü yetkililer İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stokunun anlaşmanın koyduğu sınırı aştığı kabul etti. Dışişleri Bakanı Zarif de İran’ın nükleer programına ilişkin ortak geniş aksiyon planının (Joint Comprehensive Plan of Action) izin verdiği 300 kilogramlık sınırı aştığını doğruladı.

Bu İran’ın ABD’nin anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinin ardından attığı en büyük adım. Zarif atılan adımın anlaşmayı ihlal etmediğini söyleyerek Tahran’ın ABD’nin çekilmesine karşı cevap verme hakkını kullandığını ileri sürdü.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü yaptığı açıklamada, “İran rejimi bugün zenginleştirilmiş uranyumunu artırarak harekete geçti. İran’ın herhangi bir düzeyde uranyum zenginleştirmesine izin vermek hata olur” ifadelerini kullandı. 

Trump’a İran’a bir mesajının olup olmadığı sorulduğunda, “İran’a herhangi bir mesajım yok. Ne yaptıklarını biliyorlar. Neyle oynadıklarını biliyorlar ve bence ateşle oynuyorlar. Dolayısıyla İran’a hiçbir cevabım yok” dedi. 

İran’ın bu hamlesi ABD Başkanı Trump’ın İran hedeflerini vurma kararı alıp çok kısa süre sonra iptal etmesinin üzerinden henüz iki hafta geçmemişken atıldı. 

Avrupalı güçler İran’ı anlaşmayı ihlal edecek herhangi bir adım atmaması yönünde uyardı ancak Avrupalı güçler anlaşmayı hükümsüz ilan etmeyi ya da kendi yaptırımlarını uygulamayı bekletiyorlar.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU