Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin satın alma paritesine göre dünyanın en büyük 13'üncü ekonomisi olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin ekonomik altyapısı, küresel şoklara karşı dayanıklıdır. 2008 küresel finans krizi başta olmak üzere son yıllarda karşılaştığımız birçok badireyi suhuletle atlattık. Bölgemizde yaşanan istikrarsızlıklara rağmen ekonomimizi her sene ortalama yüzde 5 oranında büyütmeyi başardık” dedi.
Erdoğan, Türkiye-Senegal İş Forumu'ndaki konuşmasına, iki yıl sonra tekrar Senegal'de bulunmaktan ve seçkin bir topluluğa hitap etmekten dolayı mutlu olduğunu belirterek başladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal'e geldiği andan itibaren gösterilen misafirperverlikten dolayı Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall başta olmak üzere tüm Senegal makamlarına teşekkür etti.
Türkiye ile Senegal'in aralarındaki fiziki mesafeye rağmen daima çok yakın olduğunu ifade eden Erdoğan, Batı Afrika'da kilit öneme sahip Senegal ile ilişkilerin mükemmel düzeydeki seyrinden memnuniyet duyduklarını söyledi.
Bugüne kadar imzalanan anlaşmaların, ilişkilerin ahdi altyapısını güçlendirerek yatırımlar için elverişli bir zemin hazırladığını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:
"Sayın Cumhurbaşkanı ile 2018 yılındaki ziyaretim sırasında müştereken belirlediğimiz 400 milyon dolar ticaret hacmi hedefine ulaştık, şimdi hedefimiz 1 milyar dolar. Ortak gayretlerimizle bu rakama da kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum. Salgın şartlarına rağmen ticaret hacmimiz bir önceki yıla göre yüzde 42 artışla 540 milyon dolar seviyesine erişti. Bu tarihi başarının elde edilmesinde emeği, katkısı, çabası olan siz müteşebbislerimizi canıgönülden tebrik ediyorum. Ziyaretim vesilesiyle imzalayacağımız anlaşmalarla mevcut ahdi yapımızı tahkim edeceğiz. İnşallah bu ivmeyi kaybetmeden önümüzdeki dönemde çok daha süratle hedeflerimize doğru yürüyeceğiz.
Türk müteahhitlik firmalarının Afrika kıtasının dört bir köşesinde tüm zorluklara rağmen son derece başarılı projelere imza attığını vurgulayan Erdoğan, bu projelerin yerel istihdamı destekleyerek kalkınmaya ve altyapı imkanlarının gelişimine önemli katkıda bulunduğunu kaydetti.
Türk firmalarının özellikle "Yükselen Senegal Planı"nda aktif rol almasından gurur duyduklarını belirten Erdoğan, bu firmaların bugüne kadar Dakar Havalimanı, Dakar Spor Kompleksi, Dakar Expo Merkezi ve uluslararası hal ve tır parkı gibi büyük projeleri başarıyla tamamladığını anımsattı.
Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Sall ile açılışını yapacakları 50 bin kişilik Dakar Olimpik Stadyumu'nun, Türk şirketi Summa tarafından 2 yıl gibi kısa sürede inşa edildiğini belirtti.
Türkiye-Senegal iş birliğinin nişanesi niteliğindeki bu yapının inşasında 1000 Senegalliye istihdam imkanı sağlandığını aktaran Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Sall ile ilişkilerin geliştirilmesi hususunda ortak iradenin ve bugüne kadar gerçekleştirilen projelerin, birlikte başarılacak işlerin de teminatı olduğunun altını çizdi.
Türkiye'nin dünyanın en büyük ekonomilerinin yer aldığı G20'nin önemli bir üyesi olduğunu, satın alma paritesine göre dünyanın en büyük 13'üncü ekonomisi olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:
Türkiye'nin ekonomik altyapısı, küresel şoklara karşı dayanıklıdır. 2008 küresel finans krizi başta olmak üzere son yıllarda karşılaştığımız birçok badireyi suhuletle atlattık. Bölgemizde yaşanan istikrarsızlıklara rağmen ekonomimizi her sene ortalama yüzde 5 oranında büyütmeyi başardık. Koronavirüs salgını sürecinde yaşananlar, Türk ekonomisinin gücünü, kapasitesini ve son 20 yılda katettiği mesafeyi açıkça göstermiştir. Son asrın en büyük sağlık krizi olarak nitelenen bu sarsıntılı dönemi biz ciddi bir sıkıntıyla karşılaşmadan yönettik. Küresel ekonominin yüzde 3,4 küçüldüğü 2020 senesinde Türkiye olarak yüzde 1,8'lik rekor bir büyüme oranına ulaştık. Yine aynı dönemde G20'de sanayi üretimi en çok artan ülkelerden olduk. Geçen seneyi yüzde 33'lük artışla 225 milyar doları aşan rekor ihracat ve 500 milyar dolara yaklaşan dış ticaret hacmi ile tamamladık. Çift haneli oranları bulacağına inandığımız 2021 yılı büyüme rakamlarıyla inşallah bu başarımızı çok daha ileriye taşımış olacağız. Salgın kısıtlamalarının devam ettiği geçen yılı turizmde 30 milyon turist ve 24,5 milyar dolar turizm geliriyle kapattık. İnşallah bu yıl çok daha bereketli bir turizm sezonu bekliyoruz.
"Türk ürünleri Afrika insanının kaliteli ürün erişimine katkıda bulunacak"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla hedefli ekonomi programının kararlılıkla uygulandığını, Kovid-19 salgınının ilk aylarındaki kayıpların hızla telafi edildiğini, aynı zamanda temel göstergelerde çok daha ötesine geçildiğini vurguladı.
Bu verilerin Türkiye'nin, Senegal'in ekonomisine ve kalkınmasına önemli katkılar sunabileceğinin en samimi işareti olduğunu kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
Ekonomik ilişkilerimizi ileriye taşımak için mevcut imkanlardan yararlanmalı ve yeni mekanizmaları devreye almalıyız. Senegal'in bölgesinde ekonomik bir merkez haline gelebilecek potansiyeli taşıdığını biliyoruz. Konumu ve bölgedeki gücü itibarıyla Senegal, Batı Afrika ülkelerine açılan bir ihracat kapısıdır. 'Kazan-kazan' ilkesi temelinde özellikle üretim, tarım, turizm, tekstil, endüstri, enerji, gıda ve sağlık alanlarında geliştirilecek iş birliği kanalları, tüm bölgenin yararına olacaktır. Türk ürünleri neticede Afrika insanının kaliteli ürün ve hizmete erişimine katkıda bulunacaktır. Türkiye'nin kendine özgü ve başarıyla yürüttüğü bir ekonomi ve kalkınma modeli var. Bu tecrübelerimizi Afrikalı kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız.
Senegal ile 9-10 Mart'ta Ankara'da düzenleyecek beşinci dönem karma ekonomik komisyon toplantısına büyük önem verdiklerini ifade eden Erdoğan, "Bu vesileyle ekonomik iş birliğimiz tüm ve çevreleriyle ele alınabilecek ve ortak çalışma alanlarımız genişleyecektir. Ülkelerimiz arasında düzenlenen iş forumu gibi platformlar, iş adamlarımızın birbirlerini daha iyi tanımasına vesile oluyor. İş konseyi toplantıları, karma ekonomik komisyon toplantıları, alım heyetleri üst düzey ziyaretler de gayretlerimizin yoğunluğunu gösteriyor" dedi.
AA