Bebek ve küçük çocuk ek gıdaları ile vücut ağırlığı kontrolü için diyetin yerini alan gıdaların etiket ve reklamlarında, bu ürünlerin tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğunu bildiren ifadeler bulunamayacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Türk Gıda Kodeksi Bebek ve Küçük Çocuklara Yönelik Gıdalar ile Vücut Ağırlığı Kontrolü İçin Diyetin Yerini Alan Gıdalar Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, Avrupa Birliği uyum mevzuatına uygun olarak hazırlandı.
Gereklilikleri karşılamak amacıyla gıdalara eklenen bileşenler, insan vücudu tarafından biyolojik olarak yararlanılabilir, besleyici veya fizyolojik etkiye sahip ve gıdayı tüketmesi amaçlanan kişilere uygun olacak.
Gıda reklamları annelerin emzirmeden vazgeçmesine neden olmayacak şekilde kurgulanacak
Söz konusu gıdaların etiketinde, sunumunda ve reklamında, bir hastalığı önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğunu bildiren veya böyle özelliklere atıfta bulunan ifadeler yer almayacak. Tıp, beslenme, diyetetik ve eczacılık alanlarında niteliklere sahip kişilere veya anne sağlığı ve çocuk bakımından sorumlu diğer sağlık hizmeti çalışanlarına yönelik herhangi bir yararlı bilginin ya da tavsiyenin verilmesi ise engellenmeyecek.
Bebek ve devam gıdalarının etiketlenmesi, sunumu ve reklamı, annelerin bebeklerini emzirmeden vazgeçilmesine neden olmayacak şekilde yapılacak. Etiket ve reklamlarda bu gıdaların kullanımını özendirecek diğer resimler veya ifadeler kullanılamayacak.
Bebek ve devam formüllerinin kolaylıkla tanınmasına ve hazırlama yönteminin gösterilmesine yönelik grafiklere ise izin verilecek.
Bebek ürünlerinde GDO yasaklanıyor
Bu gıdalarda genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar (GDO) ve ürünlerin kullanımının yasaklandığı da yönetmelikte vurgulanıyor.
Tamamen inek sütü ya da keçi sütü proteinlerinden üretilen bebek ve devam formülleri, "bebek sütü" ve "devam sütü" olarak adlandırılacak. Tamamen inek sütü ya da keçi sütü proteinlerinden üretilenler haricindeki bebek ve devam formülleri de "bebek formülü" ve "devam formülü" olarak isimlendirilecek.
Reklamlarda sadece ürünün uygun kullanımı anlatılacak
Bu tür gıdaları üreten firmalar reklamlarında "anne sütü gibi" ifadesine çokça yer veriyordu.
Bu yönetmelikle artık reklamlarda bu ifadenin kullanımı da yasaklanıyor. Reklamlarda anne sütüyle beslemekten vazgeçirmeyecek şekilde ürünün uygun kullanımı hakkında gerekli bilgileri sağlayacak.
Anadolu Ajansı