ArtèQ NFT yatırım fonuyla işbirliği yapan Belvedere Müzesi, Avusturyalı ressam Gustav Klimt'in ünlü eseri Öpücük'ü (The Kiss), NFT'ye dönüştürdü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Aşık bir çiftin tasvir edildiği eserin NFT'si Sevgililer Günü'ne özel olarak üretildi. Ünlü tablonun yüksek çözünürlüklü dijital kopyası 10 bin küçük parçaya ayrılarak satışa sunuldu.
Resmin belirli kısımlarını NFT olarak satın alan kişiler Öpücük'ün tamamının yer aldığı TheKiss.Art'ta satın aldıkları parçaların sahibi olarak isimlerini yazdırabiliyor.
NFT'lerin her birinin değeriyse 1850 euro. Öpücük'ün farklı bölümleri alıcılar arasında rastgele dağıtılıyor.
Ünlü tabloya ev sahipliği yapan Viyana Belvedere Müzesi'nin iletişim ve pazarlama direktörü Katharina Steinbrecher şu ifadeleri kullandı:
Bu 10 bin parçanın her biri 1,8 cm'ye 1,8 cm. Bu da dijital Öpücük'ün NFT'sini satın alan herkese bu parçalardan birinin tahsis edileceği anlamına geliyor.
Steinbrecher resmin her bir bölümünden yalnızca bir tane olması sebebiyle NFT'lerin eşsiz olduğunu söyledi.
Öpücük'le birlikte Belvedere Müzesi ilk kez NFT alanına giriş yaptı. British Museum gibi başka müzeler daha önce benzer adımlar atsa da Avusturya'da bu bir ilk.
Klimt'in 24 eserine ve eskiz defterlerine sahip olan Belvedere Müzesi, Guvtav Klimt'in evi olarak görülüyor.
NFT nedir?
Açılımıyla "non-fungible token", Türkçede genellikle "değişimi mümkün olmayan para ya da çip" diye niteleniyor.
NFT'nin özgün ve biricik olması, taklit edilmesi ve kopyalanmasının önüne geçiyor. Bu nedenle dijital varlıkların ve sanat eserlerinin satışında sıklıkla kullanılıyor. Twitter'daki bir paylaşım, bir sanat eseri ya da bir dijital oyundaki araç gereçler gibi çok farklı türden varlıkların NFT'si üretilip satışa sunulabiliyor.
Independent Türkçe, CoinMarketCap, Euronews
Derleyen: Esra Güngör