Güneydoğu Asya Uluslar Birliği, dışişleri bakanları toplantısına Myanmar'ın bakanını davet etmeyecek

"Myanmar'dan siyasi olmayan bir temsilci göndermesini istedik"

Myanmar'da darbenin ardından pek çok protesto gösterisi düzenlenmişti (Reuters)

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (Association of Southeast Asian Nations - ASEAN), 16-17 Şubat'ta yapılacak dışişleri bakanları toplantısına Myanmar Dışişleri Bakanı Wunna Maung Lwin'in davet edilmediğini açıkladı.

ASEAN dönem başkanı Kamboçya'nın dışişleri bakanı Chum Sounry bugün yaptığı açıklamada, Nisan 2021'de Myanmar'daki krizin çözümü için mutabık kılınan 5 maddede çok az ilerleme kaydedildiğine dikkat çekip cuntanın siyasi temsilcisinin davet edilmediğini söyledi.

Söz konusu maddeler şöyle:

  • Myanmar'daki taraflar şiddeti bir an önce durduracak.
  • Myanmar halkının huzur ve güvenliği için taraflar arasında yapıcı diyalog ortamı başlatılacak.
  • ASEAN'ın tayin edeceği özel temsilci Myanmar'daki diyalog sürecine aracılık edecek.
  • Myanmar'a insani yardımın güvenli bir şekilde ulaştırılmasına müsaade edilecek.
  • ASEAN'ın tayin edeceği özel temsilci, beraberindeki delege ile Myanmar'ı ziyaret edecek, krizin muhatabı olan taraflarla görüşecek.

Sounry, "Lwin'in davet edilip edilmeyeceği konusunda fikir birliğine varamadık. Myanmar'dan Lwin yerine siyasi olmayan bir temsilci göndermesini istedik" diye konuştu.

Myanmar'da darbe süreci

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve siyasi gerilimin yükselmesinin ardından Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing liderliğinde 1 Şubat 2021'de yönetime el koydu.

Ordu, Güneydoğu Asya ülkesinin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Ang San Su Çi başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına alıp 1 yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Darbe yönetimi ağustos başında OHAL'in süresini uzatarak 2023'te uygulamanın sonlandırılacağını ve seçim yapılacağını açıkladı.

Öte yandan 6 Aralık'ta görülen duruşmada Su Çi, halkı isyana teşvik etmek ve Kovid-19 kurallarını ihlal etmekten suçlu bulunarak 4 yıl hapis cezası aldı. Fakat aynı gün yapılan başka bir açıklamada Genelkurmay Başkanı Hlaing'in "kısmi affıyla" Su Çi'nin cezasının yarıya indirildiği duyuruldu.

Birleşmiş Milletler Myanmar Özel Temsilcisi Noeleen Heyzer ise birkaç gün önce yaptığı açıklamada, darbeden bu yana 1500 sivilin hayatını kaybettiğini ve 400 binden fazla kişinin yerinden edildiğini duyurdu.

 

Independent Türkçe, AFP, Reuters, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU