Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları, Yemen hükümetine savaşan Husilerin silah altına aldığı yaklaşık 2 bin çocuğun, Ocak 2020 ile Mayıs 2021 arasında çatışmalarda yaşamını yitirdiğini bildirdi.
Dört uzmandan oluşan bir ekibin BM Güvenlik Konseyi'ne dün sunduğu rapora göre İran destekli isyancılar, çocukları savaşmaya teşvik eden kamplar ve kurslar düzenlemeyi sürdürüyor.
BM ekibi, Husilerin ideolojilerini yayarak çocukları yanlarına çekmeye çalıştıkları okullarda ve bir camideki yaz kamplarını araştırdı.
Raporda, "Çocuklara, Husilerin 'Amerika'ya ölüm, İsrail'e ölüm, Yahudilere lanet, İslamiyet'e zafer' sloganını atmaları talimatı verildi" ifadesi yer aldı:
Bir kampta, 7 yaşındaki çocuklara silahları temizleme ve roketlerden kurtulma yolları öğretildi.
Uzmanlar 10 vakada çocukların, kültürle ilgili kurslara götürülecekleri söylenerek savaş alanına taşındığını ifade etti. Savaşa katılan çocukların ailelerine insani yardım yapıldığı görüldü.
Rapora göre Husilerin silah altına aldığı çocuklardan 1406'sı 2020'de, 562'si ise Ocak-Mayıs 2021'de savaş alanında hayatını kaybetti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yaşları 10 ile 17 arasında değişen çocukların çoğunun Husilerin kontrolündeki başkent Sana'nın yanı sıra Amran ve El Hudeyde gibi kentlerde öldürüldüğü tespit edildi.
Uzmanlar ayrıca ülkede insan hakları ihlallerinin "istisnadan ziyade norm" olduğunu kaydetti. Ülkedeki bütün tarafların keyfi gözaltı, zorla kaybetme, işkence ve kötü muamele suçlarını işlediği belirtildi.
BM ekibi, Husilerin kontrolündeki bölgelerde gözaltı ve yargı sisteminin "özellikle gazeteci, kadın ve dini azınlıklardan gelen herhangi bir muhalefeti bastırmak için kullanıldığını" yazdı.
Bununla birlikte isyancıların, BM'nin silah ambargosunu ihlal etmeyi sürdürdüğü vurgulandı. BM görevlileri elde ettikleri kanıtlara göre, Husilerin insansız hava aracı ve kısa menzilli roketler için önemli bileşenleri karmaşık bir aracı ağı kullanarak Avrupa, Asya ve Ortadoğu'dan temin ettiğini bildirdi.
Silah bileşenlerinin de Yemen'in komşusu Umman'daki kişi ve kuruluşlar tarafından Husilere sağlandığı tespit edildi.
İç savaş yaklaşık 7 yıldır sürüyor
İran destekli Husiler, Yemen'de Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.
Yemen hükümetiyse, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından Mart 2015'ten bu yana destekleniyor.
Ülkenin birçok bölgesinde çatışmalar aralıksız sürüyor. 2022'nin ilk günlerine kadar 377 bin kişinin yaşamını yitirdiği iç savaşın, 126 milyar dolarlık ekonomik zarar yol açtığı düşünülüyor. Yemen'de milyonlarca insan, gıdaya ve sağlık hizmetine erişimde sıkıntı çekiyor.
Independent Türkçe, AP, AFP, AA
Derleyen: Uğurcan Yıldız