Grönland buz tabakasının altında 56 göl keşfedildi. Bilim insanları bu göllerin “olağanüstü yaşama” ev sahipliği yapabileceğini belirtiyor.
Buzulaltı göllerin derinliği 200 metreden 5,9 kilometreye kadar değişiyor. Yeni keşifle birlikte buz tabakasının altındaki bilinen göl sayısı 60’a yükselmiş oldu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İklim değişikliği nedeniyle eriyen Grönland buz tabakası bazı bölgelerde 3 kilometre kalınlığa ulaşabiliyor.
Dünya’nın jeotermal ısısı gibi bir dizi sebeple ortaya çıkan erime suyu sonucu oluşan göller buzun kalınlığı ya da çöküntülerde yaşanan değişimler nedeniyle buzul altında kalıyor.
Gölleri keşfeden Lancaster, Sheffield ve Stanford üniversitelerinden bilim insanları hava telsiziyle ölçülen 500 bin kilometreden fazla alanı kapsayan derinlik verilerini analiz etti.
Bilim insanları göllerin keşfinin erime sularının nerelerde oluştuğunu ve nasıl boşaldığını anlamalarına yardımcı olacağını belirtiyor. Bu süreç buz tabakasının artan küresel sıcaklıklara nasıl tepki verdiğini etkiliyor.
Araştırmanın baş yazarı Lancaster Üniversitesi’nden Jade Bowling, “Araştırmacılar Antartika buzulaltı göllerine ilişkin bilgiye hakim. Bu göller dolabilir, boşalabilir ve üst katmandaki buzun daha hızlı akmasına neden olabilir. Ancak şimdiye dek Grönland buz tabakasının altındaki buzulaltı göllerinin dağılımı ve durumuyla ilgili çok az şey biliniyordu” diye konuştu.
Nature Communications adlı bilimsel yayında yer alan çalışmayla ilk kez göllerin Grönland buz tabakasının altında nerelerde oluştuğuna dair bilgi edindiklerini belirten Bowling, “Bu, daha geniş buzulaltı hidrolojik sisteme etkilerini ve buz akışı dinamiklerini belirlemek ve buz tabakasının temel termal durumunu kavrayışımızı geliştirmek için önemli” vurgusunda bulundu.
Göllerin çoğu nispeten durağan ancak iklim ısındıkça daha fazla erime suyla dolma ve denize akma riski mevcut.
Araştırmacılar buz tabakasının kenarına yakın iki gölün boşaldığını ve erime suyla tekrar dolduğunu gözlemledi.
Sheffield Üniversitesi fiziki coğrafya öğretim üyesi Dr. Stephen J. Livingstone şöyle konuştu:
Keşfettiğimiz göller buz yatağının engebeli olduğu Grönland’in doğusunda kümelenmiş durumda. Bu da erime suyunun kolayca dolmasına ve birikmesine neden oluyor. Grönland’in kuzeyinde kümelenenlerse donmuş ve çözülmüş buz yataklarının karmaşık durumuna işaret ediyor.
Livingstone ayrıca göllerin olağanüstü yaşam kanıtı aramak ve çevresel değişimin kaydını tutan tortuları örneklemek için önemine dikkat çekti.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/environment
Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala
© The Independent