Alpler'deki buzulların büyük kısmı 2100’e kadar yok olacak

Sera gazı salımları mevcut hızda sürecek olursa Alp buzullarının tamamı bu yüzyıl sonunda yok olacak

Alpler'deki buzullar özellikle son 30 yılda çok büyük ölçüde kütle kaybetti 

Küresel ısınmanın, sera gazı salımı azalsa dahi, Alp buzullarının büyük bölümünü 10 yıllar içinde eriteceği ortaya çıktı.

Dünya liderleri küresel ısınmayı kontrol altına almak üzere hemen harekete geçse dahi bu yüzyıl ortasına kadar Alpler’deki 4 bin buzulun yarısı, 2100 yılına gelindiğindeyse tüm buzulların 3’te 2’si erimiş olacak.

En kötü senaryoya göreyse, salımlar mevcut hızda sürecek olursa Alp buzullarının tamamı bu yüzyıl sonunda yok olacak.  

Delft Teknoloji Üniversitesi’nde araştırmayı yürüten Dr. Harry Zekollari bir süredir bölgedeki buzulların gerilemesine tanıklık ettiklerini ve son 30 yıldır buzulların çok büyük ölçüde kütle kaybettiğini söyledi.

Dr. Zekollari sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğer buzullar yoksa, bu durum kayak yapmayı da etkileyecek. Karda kayabilirsiniz ama zamanla o da azalacak, çünkü karın soğuk kalmasını sağlayan da yine bu buzullar. Ayrıca yaz boyunca pek çok turist bu buzulları görmek için bölgeye akın ediyor.”

Turizmin, buzulların ekonomiye sağladığı katkılardan sadece bir bölümü olduğunu belirten Dr. Zekollari, bölge halkının yaşam kaynağı olan sularla çevrili alanların da buzullar sayesinde korunduğuna dikkati çekti.

Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü’nden (ETH) ve araştırmanın ortak yazarlarından Dr. Daniel Farinotti de Alpler’deki buzulların geçirdiği evrimin iklim değişikliğinin en açık örneklerinden biri olduğunun altını çizdi.  

Farinotti, “Bu buzulların geleceği ciddi bir risk altında, ama gelecekteki kaybı kontrol altına almak için hala imkanımız var” diye konuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan, Alpler’deki buzulların kütle kaybetmesi en fazla dünyanın diğer bölgelerindeki dağlık alanlarda hissedilecek. Bunlar arasında özellikle hali hazırda su kıtlığı çeken Güney Amerika ülkeleri listenin başında yer alıyor.

The Cryosphere dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçları Viyana’da gerçekleşen Avrupa Jeobilim Birliği Konferansı’nda sunuldu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Irmak Göksu  

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU