Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 18 Haziran’da Berlin’de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i ağırladığı sırada şiddetli şekilde titrediği görülmüştü.
Titreme nöbeti geçiren 65 yaşındaki Merkel, sıvı kaybı yaşadığını, 3 bardak su içtikten sonra sağlığına kavuştuğunu söylemişti.
Bu olaydan 9 gün sonra, Almanya Adalet Bakanı Katarina Barley’in Avrupa Parlamentosu’na seçilmesi sebebiyle düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’ın yanında görüntülenen Şansölye Merkel'in bir kez daha şiddetli şekilde titrediği kayda geçti.
Şansölye Merkel’in 9 günde ikinci kez benzer görüntülerle basında yer alması, durumun sıvı kaybından öte bir hastalığın habercisi olma ihtimalini gündeme getirdi.
“Sıvı kaybı diyip geçmek yeterli değil”
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu, Angela Merkel gibi dünyanın gözü önünde olan, sağlığı kontrol altında tutulan bir ismin yaşadığı titreme nöbetlerini susuzlukla açıklamanın yeterli olmadığı görüşünde:
“Merkel’in yaşadığı şiddetli titremelere, sıvı kaybı deyip geçmek doğru değil. Vücut sıvı kaybına tepki verir ancak bu şiddette değil. Angela Merkel’in kısa sürede üst üste bu şekilde titreme yaşaması, sıvı kaybından başka şeyleri düşündürüyor. Merkel dünyanın gözü önünde olan, sağlığı kontrol altında tutulan bir isim. Yakın zamanda böyle bir titreme yaşanmışken, törenlere çıkan, sürekli göz önünde olan bir kişinin yeniden benzer duruma yakalanmasını sıvı kaybıyla açıklamanın yeterli olmadığını düşünüyorum. Susuzluktan, sıvı kaybından olsa, Merkel aynı görüntüleri yaşamasın, bir daha titreme nöbeti geçirdiği görülmesin diye kontrol altında tutulur, önlem alınırdı.”
“İstemsiz bir hareket bozukluğu gibi görülüyor, Parkinson gibi nörolojik bir durum olabilir”
Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu, Angela Merkel'in titreme nöbetlerine Parkinson ya da farklı bir nörolojik hastalığın neden olabileceğini belirtiyor:
“Merkel’in titremesinin çok farklı sebepleri olabilir. Vücudunuzdan suyu atmanıza sebep olacak ilaçlar var. Bunlardan kullanıyor olabilir. Belki tansiyon ilaçları alıyordur, diüretik ilaç kullanıyordur. Hava sıcaklıkları yüksek, dolayısıyla sıvı kaybı yaşıyor olabilir. Titreme buna bağlı mı oldu diye düşünülebilir. Vücuttan sıvı atılırken kalsiyum, potasyum düşüklüğü olur ve bu durum da titremeye neden olabilir. Ancak görüntülerdeki titreme, istemsiz bir hareket bozukluğu gibi görülüyor. En sık görülen hareket bozukluğu genellikle elde ya da baş-boyunda olur. Ama titremenin gövdede, tüm vücudu etkileyecek olması, farklı bir rahatsızlık, genel bir hastalık olabileceğini düşündürür. Örneğin, Parkinson hastalığını akla getiriyor bu durum. Nörolojik başka bir hastalık mı var, beyin ya da beyinciği (beyin sapı) etkileyen bir durum mu var, bunları da göz önünde bulundurmamız gerekir. Heyecan, stres yoğunluğu, uykusuzluk, aşırı kafein tüketimi tiroid hastalıkları, kan şekerinin ani ve ciddi şekilde düşmesi, tansiyon ve bazı ilaçların kullanımı titremeye neden olabilir ancak bu şiddette değil. Böyle bir durumda en önemlisi altta yatan bir hastlalık mı var, nörolojik bir durum mu var, beyni beyinciği etkileyen bir şey mi sözkonusu, bunlara bakmak lazım.”
İlk nöbetin ardından İngiliz bir doktor Mike Fitzpatrick açıklama yapmış, "Görüntüleri izledim ve çok garip olduğunu düşündüm. Birkaç dakika sonra uzaklaştı ve tamamen iyi görünüyordu, bu çok garipti. Susuz kalmaktan bahsettiğini okudum ama öyle olduğunu sanmıyorum. Normalde su kaybı olduğunda insanlar böyle titremez. Çok aç olunsa belki ama susuzluk bunu yapmaz" demişti. Fitzpatrick, yüksek ateş, panik atak veya sıtma gibi hastalıkların titremeye neden olabileceğini ancak Merkel'in titremesinin bu nedenlerden kaynaklanmasının mümkün olmadığını söylemişti.
Independent Türkçe