Yeni yılın ilk dakikalarında açıklanan elektrik ve doğalgaz zamlarının ardından gelen faturalar geçen aylara göre daha yüksek.
Bütçeleri zorlayacak oranlardaki faturalar birçok insanın tepkisini çekiyor.
Bunun da etkisiyle yüksek gelen faturaları sosyal medyada #HemenDevletleştirme tagı altında paylaşan yüzlerce vatandaş tepkilerini gösterdi.
Sadece evlerin değil işyerlerinin de yükünü daha ağırlaştıran bu faturaların maliyeti artırması nedeniyle önümüzdeki süreçlerde diğer fiyatlara yansımaması imkansız gibi.
Tabii ki tepkiler sadece sosyal medya ile sınırlı değil.
Tüketici dernekleri son bir haftadır belki de tarihlerinin en yoğun başvurularıyla karşı karşıya geldi.
Derneklere ulaşanların yüksek faturalara karşı ne yapabilecekleri hakkında bilgi almaya çalıştıkları belirtildi.
"İnsanların canı bu sefer gerçekten yakıldı"
Tüketiciyi Koruma Derneği (Tükoder) Başkanı Aziz Koçal, çok yoğun başvuru aldıklarını kaydederek, "İlk defa bu kadar çok sayıda insandan yardım çağrısı ve bilgi talebi aldım. Neredeyse telefonlar susmuyor. İnsanların canı bu sefer gerçekten yakıldı. Üstelik gelen faturaların bir bölümü henüz zammın açıklanmadığı aralık ayına ait" dedi.
"Mutlaka ayrıntılı fatura gönderilmeli"
Gelen faturaların doğruluğu konusunda tüketicilerde şüphe olduğunu söyleyen Koçal, "Aralık ayının zamsız tarifeden hesaplanması gerekirken bu sürenin de zamlı tarifeye göre hesaplandığı konusunda şüpheler var. Vatandaşlar tereddüt etmekte haklı. Çünkü gelen faturalarda detaylı bilgi yok. Vatandaşa mutlaka ayrıntılı fatura gönderilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.
"Yüksek faturalar vatandaşı çarptı"
Koçal, "Özelleştirmenin yılbaşı kazığı tüketiciye elektrik faturalarındaki yüksek zam olarak yansımıştır" diyen ve zamların tüketicinin belini gerçekten büktüğünü vurgulayan Koçal, sözlerini şöyle tamamladı:
Yüksek faturalar maalesef vatandaşımızı çarpmış durumda. Buna 'dur' denmesi için bu zamların geri alınması gerekiyor. Elektrik zammının geri alınması için kampanyalar, basın açıklamaları, kamuoyu oluşturma çalışmaları başlayacak ayrıca konu ile ilgili yetkililer ve siyasiler ile görüşmelerimiz de devam edecek. Zaten son zamlarla maaşlarımız eridi. Hiç olmazsa bu kış aylarında zamların elektriklere yansıtılmaması yönünde bir karar alınması gerektiğini düşünüyoruz. Aynı çalışmalar doğalgaz zamları içim de geçerli olacak. Ayrıca zamların geri alınması talebiyle dava da açmayı düşünüyoruz.
"Asıl ağır faturalar şubatta gelecek"
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Avukat Bülent Deniz de çok yoğun başvuru geldiğini belirtti.
Başvuran vatandaşların Enerji Piyasası Denetleme Kurumu'na (EPKD) itiraz etmeleri için bilgilendirip yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade eden Deniz, "Bunun için izlenecek yola dair bir videoda çektik. İnsanlar, EPKD'ya kişisel olarak başvurabiliyor. EPKD da gelen yoğun başvurulardan dolayı artık herkese birkaç gün içinde standart bir cevap metni göndermeya başladı. Yapılan başvurulardan pek bir sonuç çıkacak gibi görünmüyor. Vatandaşlar asıl ağır faturalarla tamamen zamlı tarifeye göre düzenlenecek olan şubat ayında karşılaşacaklar" ifadelerini kullandı.
"Çok sayıda dükkan kapanabilir, zamlara karşı dava açılacak"
Deniz, Tükoder ile birlikte zamların iptali için dava açacaklarını belirterek şunları kaydetti:
"Zamlar birçok işyerini kapanma noktasına getirebilir. İşyerimin hemen altında bir esnaf lokantası var. Adama 8 bin lira fatura gelmiş ve 'kapatacağım' diyor. Bir de üretim ve imalat yapan küçük esnafın halini düşünün. Böyle giderse insanlar mum stoklamaya başlasın."
"Isınmadan, elektrikten tasarruf sağlık sorunlarını artıracak, çok insan hayatını kaybedecek"
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Dr. Deniz Öner de kendisine de tüketicilerden çok başvuru geldiğini kaydederek, yaşanan zamların fazla dikkat çekmeyen bir yan etkisine dikkati çekti.
"Bugün evlerde farklı aletler aracılığıyla tedavi gören binlerce insan var" diyen Öner, "Örneğin sürekli su ve elektrik sarf etmesi gereken diyaliz hastaları var evlerde. Bunlar daha da artacak faturalara karşı gelirleri de yoksa ne yapacaklar? Bu kış aylarında fazla fatura gelmesin diye insanlar daha az ısındıkça bu özellikle yaşlıları, küçük çocukları etkileyecek. Sağlık maliyetleri artacak. Tasarruf yapacağız derken çok insan yaşayacağı sağlık sorunlarında hayatını kaybedecek" değerlendirmesinde bulundu.
EPKD'dan inceleme
Bu arada kamuoyundan gelen yoğun tepkilerin ardından 12 Ocak 2021 Çarşamba günü EPKD Başkanı Mustafa Yılmaz tarafından yapılan açıklamada, aralık faturalarını incelemeye alındığı aktarılarak, "Hatalı faturalandırmaya kesinlikle göz yummayız" denilmişti.
© The Independentturkish