Ev sinemasından vizyona bu hafta: Kaybolan ve gasp edilen hayatlar; Fotokopici

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmleri yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

Günümüzde -özellikle de ailelerinin zoraki yönlendirmeleriyle- büyük boşluklarda savrulan gençlerin varoluşlarını farklı gruplar, topluluklar ya da cemaatler içinde sürdürme çabası görüyoruz ki çok tehlikeli bir noktaya evirilebiliyor, travmalara sebep olabiliyor ve geri dönüşü olmayan sarsıcı boyutlara ulaşabiliyor.

Üstelik şu sıralar sıkıklıkla tarikat ve cemaat evlerinde bir yaşam sürdürmeye mecbur edilmiş olan gençlerden bu haberleri duyuyor olsak da aslında bu sıkıntılar her sosyoekonomik gruplarda yaşanabiliyor.

Son yıllarda sosyal konuların ele alınması üzerine bir dönüş yapan tür filmlerine bir örnek gösterilebilecek olan Wregas Bhanuteja'nın ilk uzun metrajlı filmi "Fotokopici" de baskılar, cinsel istismarlar ve diğer konular etrafında dönen bir suç/gizem draması ile günümüz gençlerinin kendi ayakları üzerinde durmaya çalışırken karşılaştıklerı şeylere dikkat çekmeye çalışıyor.

Ve bu bakış açısıyla bir insan hayatının nasıl mahvolabileceğini ustalıkla ele alan film rahatsız edici bir dizi ifşanın habercisi olurken, olay örgüsünde baskıları, istismarı, zengin ve fakir arasındaki eşitsizlikleri ve İslami ailelerin katılığını irdeliyor ve ataerkil bir düzende hayallerini gerçekleştirmek isteyen bir gencin karşılaştığı boğucu mücadeleler üzerine izleyicisini düşünmeye sevk ediyor.


Kaybolan ve gasp edilen hayatlar; Fotokopici

Yönetmen: Wregas Bhanuteja / Oyuncular: Shenina Cinnamon, Chicco Kurniawan, Lutesha, Jerome Kurnia, Dea Panendra, Giulio Parengkuan, Mian Tiara, Ruth Marini, Lukman Sardi, Rukman Rosadi, Landung Simatupang, Yayan Ruhian, Elisabeth Pasaribu, Budi Ros, Donny Damara, Fauzi Baadil, Yandi Nurdiansa, Adipati Dolken, Khiva Iskak, Tanta Ginting / Süre: 130 dakika
 

 

Dostluk, güven ihlali, ihanet, muhafazakarlık, fetişler, estetik, sahne sanatları ve bir salgın hakkında dikkat çeken bir film…


Güçlü bir teknoloji-gerilimi ile olay örgüsündeki gizemleri Endonezya'nın sosyoekonomik katmanlarına yerleştirirken meselesini evrensel olarak anlatmayı başaran Wregas Bhanuteja'nın 2021 Endonezya Film Festivali'nde "En İyi Film", "En İyi Yönetmen" ve "En İyi Oyuncu" ödüllerini kazanan ve Netflix'in Endonezya Yapımı Gerilim Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Photocopier (Penyalin Cahaya) adlı bu sürükleyici filminde; bir partide çekilen fotoğraflar yüzünden bursunu kaybeden bir öğrenci, o gece sarsıcı bir deneyim yaşayıp yaşamadığını araştırır.
 

 

Yaşadıkları mahallede küçük bir restoran işleten oldukça katı ve geleneksel bir Müslüman aileden gelen birinci sınıf öğrencisi Sur, bir üniversite tiyatro grubu için gönüllü web tasarımcısı olarak çalışmaktadır.

Bu tiyatro grubunun bir performansıyla başlayan filmde grubun son oyunu büyük bir ödülle taçlandırılınca fakülte, uluslararası bir yarışma için grubun Japonya'ya seyahat etmelerine izin vermeyi vadeder.

Bu güzel haberle birlikte başarılarını kutlamak isteyen grubun daveti üzerine Sur, babasının karşı çıkmasına rağmen, tiyatronun setlerinden de sorumlu olan oldukça zengin bir çocuk olan Rama'nın evinde düzenlenen bir partiye gider.
 

 

Çekingen bir karaktere sahip olan Sur burada iyi vakit geçirir ve babasına söz vermiş olsa da arkadaşlarının baskısıyla onlara uyum sağlamak için ilk defa alkollü içecekler tüketir.

Partinin geri kalanı olay örgüsünde herkes için bulanıktır, ancak gece boyunca sosyal medyaya yüklenen baş döndürücü özçekimler Sur'un hayatını bir anda değiştirir.
 

 

Üniversitede burslu okuyan Sur, bu partide sarhoşken çekilmiş fotoğrafları sosyal medyada yayınlandığında ve bu durumunu inceleyen kurul tarafından fark edildiğinde, kendisine sağlanan koşulların sürekliliğini sağlayacak olan ahlaki şartları ihlal ettiği gerekçesiyle bursunu kaybeder.

Üstelik bu arada, fotoğraf çekimlerini ya da sonrasındaki eve yolculuğunu hatırlamayan Sur'un ne olduğunu anlamaya çalışması, onun tiyatro grubuna yabancılaşmasına da neden olur.

Bu da yetmezmiş gibi onun tüm bu yaptıklarını bir rezillik olarak tanımlayan babasının genç kızına karşı gösterdiği sıfır tolerans yüzünden Sur kendini kapı önünde bulur.
 

 

Fakültesini rezil etmekle suçlanan Sur'un, kampüste çalışan çocukluk arkadaşı Amin'in yardımıyla hem o gece gerçekte ne olduğunu öğrenmek hem de adını temize çıkarmak için verdiği mücadele, yasa dışı davranışlarının kınanmasına ve disiplin soruşturmasının olayı daha da karmaşık bir hale getiren suçlamasına dönüşür.
 

 

Ama neler olup bittiğini anlamak için daha derinlere indikçe, başlangıçta düşündüğünden daha fazlası olduğunu fark eden Sur'un kimlere güvenmesi gerektiğini yeniden değerlendirmeye zorlayan acımasız sürprizle ortaya çıkar.

Ve bu süre içinde babası kızının sadece bu olanlardan dolayı suçladığı kişilerden özür dileyerek bursunu geri almak için yalvarmasını isterken bir süre önce tiyatro grubudan ayrılan fakülteden başka bir kız olan Farah'ın olaya dahil olması Sur'un olan bitene göz yuman bir sisteme karşı verdiği mücadelesinde önemli bir rol oynar.
 

 

Cinsel saldırı ve cinsiyete dayalı şiddet vebası

Fotokopici, zaman zaman üzücü bir drama dönüşse de sürükleyici olay örgüsüyle akan, hikayesindeki gerilimi sonuna kadar sürdürebilen, sosyopolitik yorumlarını oldukça düzgün bir şekilde iletmeyi başaran etkileyici bir film.

Filmin en sinir bozucu anları, güçlü konumdaki erkeklerin ve hatta Sur'un kendi akranlarının, bir şeylerin olduğu giderek daha net hale gelmesine rağmen Sur'a inanmayı reddettiği zamanlardır.
 

 

Tüm bu olan bitenlerin içinde hükümetin mevcut olan bir salgını önlemek amacıyla mahalleleri periyodik olarak dezenfekte etmek amacıyla ortaya çıkarak kendisini göstermesi ise doğrusu oldukça manidardır.

Yaşadıklarından sonra Sur, kendilerini bir aile olarak tanımlayan tiyatro topluluğundan gün geçtikçe soyutlanırken kendi ailesiyle olan bağlarında gel-gitler yaşaması film boyunca tekrarlanan bir olay haline gelir.
 

 

Film ilerledikçe, fotokopi makinası görünüşte basit olan önermesinin ötesine geçer ve kontrolümüz dışına çıkmadan önce kendimize ait belirli görüntülerin veya fikirlerin nasıl kopyalanabileceğine dair verdiği mesajla önemli bir araca döner.

Sur'un yaşadığı ve yalnız olmadığı korkunç gerçeğe dikkat çeken etkileyici bir finalde, bir grup kurban bir araya gelir ve internet üzerinden çalınan hayatlarını geri almanın çok benzer bir yolunu benimser.
 

 

Ayrıca ataerkil ve güce karşı boynu kıldan ince olanlara karşı attığı bakışın yanı sıra geleneksel ile dijital teknolojiyi akıllıca birbirine harmanlayan hikayesinde olan bitene karşı şüpheli bakışını sonuna kadar sürdürmeyi başarır.

Tecavüz karşıtı aktivistlerin varlığına ve yönettikleri merkezlere de dikkat çeken film ataerkilliğe karşı çıkmanın yararlarını da vurgulayarak sessiz kalmak zorunda kalanlara bir umut ışığı gösterir.


Haftanın diğer filmleri

Ocak ayında birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrim içi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra "Aslan Hürkuş Kayıp Elmas", "Canım Dayım", "Kahraman", "Licorice Pizza", "Lübbey'in Laneti", "Nalan" ve "The King's Man: Başlangıç" gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.


Aslan Hürkuş Kayıp Elmas

Yönetmen: Hakan Bol, H. Sinan Güngör / Oyuncular: Kayra Özdemir, Elif Gizem Aykul, Nusret Çetinel, Sinan Pekinton, Erdal Küçükkömrcü, Hakan Coşar, Eray Eserol / Süre: 93 dakika
 

 

Yılın en havalı macerasına hazır olun…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Aslan Hürkuş: Kayıp Elmas adlı bu animasyonda; usta bir pilot olan büyük babasının mirası özel uçak Hürkuş'u canlandırmaya çalışan ve uçak mühendisi olma hayali kuran Aslan'ın efsanevi kayıp elmasın peşindeki macerası anlatılıyor.

Kamu yayıncılığının gerekliliklerini gözeterek ürettiği içeriklerle Türkiye'deki animasyon sektörünü yönlendiren TRT Çocuk kanalının mucit kahramanı Aslan ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından tasarlanan ve geliştirilen yeni nesil temel eğitim uçağı Hürkuş ile ilgili sahnelerde TUSAŞ mühendislerinin teknik danışmanlık desteği verdiği animasyon film, okul çağındaki çocuklara havacılığı ve milli teknolojiyi sevdirmeyi amaçlıyor.

Aslan, TRT Çocuk ekranlarında yayınlanan ve izleyiciden büyük ilgi gören bilimselliği, inovasyonu ve arkadaşlarıyla keşfetmeyi gerçekleştiren bir karakterdir.

İzleyici ile müzikal gösterilerinde yoğun kalabalık eşliğinde bir araya gelerek, çocukların ekranlarda gördüğü bilimsel yönünü canlı olarak izleyiciye aktarır.

Hürkuş karakteriyle bir araya gelerek bir macera sunacağı bu sinema filminde Aslan, kahraman bir pilot olan büyük büyük babasından kalan eşyaları kullanarak canlanabilen eski bir uçağın izini sürer; bu uçağın adı Hürkuş'tur.

Bu eski uçak Aslan'ın yardımıyla muhteşem bir uçak haline gelir.

Filmde, Aslan'ın babası Hasan Usta kahraman bir pilot olan babasından kalan eşyaları Aslan'a verir.

Bir uçak mühendisi olmaya kafayı takmış olan Aslan, bu eşyaların altından girip üstünden çıkarken büyük büyük babasının eski uçağının canlanabildiğine yönelik notlara rastlar.

Bu notlar sayesinde Aslan ve arkadaşları kayıp kolun ve Hürkuş'un izini sürer, ancak kolun peşindekiler yalnızca onlar değildir.

Böylelikle İstanbul sokaklarında macera dolu bir kovalamaca başlar.

 

Bir Gangstere Nasıl Aşık Oldum?

Yönetmen: Maciej Kawulski / Oyuncular: Tomasz Wlosok, Aleks Kurdzielewicz, Antoni Królikowski, Agnieszka Grochowska, Magdalena Lamparska, Krystyna Janda, Klaudiusz Kaufmann, Eryk Lubos, Sebastian Fabijanski, Julia Wieniawa-Narkiewicz, Mikolaj Kubacki, Dawid Ogrodnik, Karol Bernacki, Janusz Chabior, Nikodem Chabior, Anita Poddebniak, Andrzej Musial, Rafal Mohr, Ewelina Pankowska, Klara Bielawka, Edyta Herbus, Anna Czartoryska, Adam Turczyk, Marcin Czarnik, Paulius Cizinauskas, Krzysztof Zarzecki, Piotr Cyrwus, Mateusz Borek, Andrzej Janisz, Andrzej Grabowski, Agata Watróbska, Wojciech Machnicki, Adam Woronowicz, Maksymilian Dobrowolski, Artur Gwózdz, Marcin Rozalski, Marcin Wrzosek, Michal Karmowski, Marcin Zarzeczny, Filip Gurlacz, Oliwia Ogorzelska, Piotr Skotarczak, Jakub Syska, Oliwia Chrustowska, Anna Sara Kwiatkowska, Magdalena Niec, Wiktor Loga-Skarczewski, Michal Pawlik, Andrzej Popiel, Adrian Klos, Jaroslaw Bieniuk, Jakub Wieczorek, Martin Rath, Mariusz Ostrowski, Maciej Kawulski, Justyna Janowska, Arkadiusz Brykalski, Martyna Krzysztofik, Katarzyna Z. Michalska, Greta Burzynska, Magdalena Celmer, Jan Kepinski, Wojciech Jaworski, Pawel Wójcik, Lukasz Nagraba, Maciej Luczkowski, Salvatore Busalacchi, Justyna Kokot, Williams Klara, Tomasz Borkowski, Mateusz Król, Tomasz Wardyn, Paris Maziarska, Sebastian Perdek, Krzysztof Wach, Michal Zbroja, Sebastian Kryspin, Nikola Stajszczak, Barbara Markowska, Barbara Mazurek, Robertas Janavicius, Valerijus Jevsejevas, Edgar Nazarov, Liepa Kasinskaite, Pawel Alva Nazaruk, Wiktor Dega, Sylwester Wyrwas, Kinga Kwiatkowska, Karolina Lulkiewicz, Kacper Drewczynski, Wiktor Wilczuk, Wojciech Piotrowicz, Mariusz Wilczuk, Filip Porebski, Mateusz Plichta, Wladyslaw Kaminski, Amelia Bogusz, Zuzanna Wlosok, Stefan Winnicki, Marta Kurowska, Wojciech Sikorski, Przemyslaw Majewski, Artur Swiercz, Szymon Bekier, Piotr Hajzig, Wojciech Augustynski, Aleksander Piatek, Maja Madej, Aleksander Bozyk, Pawel Jusinski, Wieslaw Wszelaki, Adrian Kurek, Rafal Gawron, Witold Komuda, Bartlomiej Cierlica, Piotr Zimon, Pawel Jaszczuk, Piotr Bogusz, Adam Samsel, Eugeniusz Kawulski, Marcin Matlak, Dorota Klebkowska, Michal Jesionek, Slawomir Kurek, Andrzej Ciszewski, Paulina Korycka, Józef Teofiluk, Piotr Bukacinski, Piotr Iwanski, Ouva Jobali, Francis Aniaquodo, Wojciech Dudek, Kazimierz Olszewski, Aleksandra Kaca, Antoni Bartkowski, Jacek Fuchs, Malgorzata Kolecka, Michal Dzielinski, Emil Obidzinski, Rafal Sowinski, Karolina Michalska, Szymon Szczesny / Süre: 179 dakika
 

 

Sırlarla dolu bir hikaye; küçük bir sarraftan Tricity şehrindeki mafya liderliğine…


Gerçek bir hikayeden sinemaya uyarlanan ve Netflix'in Polonya Yapımı Dramalar kategorisinde bu hafta gösterime giren How I Fell In Love With a Gangster (Jak pokochalam gangstera) adlı bu sert ve gerçekçi filmde; gizemli bir kadın, Polonya tarihinin en büyük gangsterlerinden biri olan Nikodem "Nikoś" Skotarczak'ın yükselişini ve düşüşünü anlatıyor.

Nikoś, Polonya'ya yasa dışı araba ithalatı konusunda uzmanlaşmış, başarı için dizginlenemez bir iştahı olan bir adamdır.

Onun, tükenmeyen para, bir araba imparatorluğu kurmak ve hapishaneden muhteşem bir kaçışla dolu hayatı, kendisi gibi kalabilmek için ne kadar fedakarlık yapması gerektiğini gösteren sürekli bir roller coasterdan ibarettir.

 

Bir Kralın Yaratılışı
 

 

Önce sihir, sonra sihrin arkasındaki hikaye…


King of Boys'un kadrosu, sevilen serinin ilham verici yolculuğunu tartışıyor.

Netflix'in Belgesel Filmler kategorisinde bu hafta gösterime giren The Making of a King adlı bu 114 dakikalık özel yapımda King of Boys'un arkasındaki Kemi Adetiba ve diğer yaratıcılar, serinin Nollywood tarihine geçme yolundaki zorlu ve ilham verici yolculuğunu anlatıyor.

Sürece dair anlatılanlar yolun başındaki genç yapımcıların ilham alabileceği pek çok ders barındırıyor.

 

Canım Dayım

Yönetmen: Fuat Yılmaz / Oyuncular: Adem Yılmaz, Ayşenaz Atakol, Fatih Topçuoğlu, Zehra Yılmaz, Merve Bulut / Süre: 113 dakika
 

 

Sevgi engel değildir…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Canım Dayım (Bize Bir Şans Verin) adlı bu film; otistik bir birey olan Adem ile onun küçük yeğeni arasındaki dostluğu konu ediniyor.

Aşırı zeki ve dahi biri olan Adem, savant sendromlu otistik bir gençtir ve Çernobil faciasından sonra ailesiyle birlikte Samsun'a göç etmiştir.

Birçok aile gibi Adem'in ailesi de maalesef bu facianın yol açtığı kanser hastalığına yenik düşmüş, hayatlarını kaybetmişlerdir.

Geriye sadece hasta olan ablası ve yeğeni Melek kalmıştır.

Ablanın hastalığı ilerleyip yatağa düştüğünde Adem'e, kızı Melek'i yıllar önce boşandığı ve görüşmediği babası Yusuf'a götürmesini vasiyet eder.

Ablanın vefatıyla Melek'i Eskişehir'e götüren ve babasına teslim etmek isteyen Adem, babanın yeni eşi ve çocuklarıyla çok mutlu olduğunu ve Melek'i istemediğini söylemesi üzerine yeğeni Melek'e sahip çıkıp kendi bakmaya karar verir.

Fakat Aile ve Sosyal Hizmetler görevlileri Adem'in özel durumundan dolayı Melek'e bakabilecek başka bir aile ferdinin de olmamasıyla, Melek'i ondan alıp yetimhaneye yerleştirir.

Adem ablasının emaneti olan yeğenini yalnızlığa terk etmeye razı gelmez ve velayet için mahkemeye başvurur.

Mahkeme süresince yeğeninden ayrı kalmamak ve yalnız hissetmemesini sağlamak için temizlik görevlisi olarak yetimhanede çalışmaya başlar.

İlk davayı kaybettikten sonra, devletin atadığı Avukat Zeynep ile daha da güçlenerek mücadeleyi devam ettirir ve olaylar hiç beklenmedik şekilde ilerler.

 

Çandigarh'ta Aşk

Yönetmen: Abhishek Kapoor / Oyuncular: Ayushmann Khurrana, Vaani Kapoor, Yograj Singh, Anjan Srivastav, Kanwaljit Singh, Girish Dhamija, Satwant Kaur, Abhishek Bajaj, Gourav Sharma, Goutam Sharma, Tanya Abrol, Karishma Singh, Sawan Rupowali, Aarav Dua, Anav Dua, Amirhossein Manzouri, Ssumier Pasricha, Col Ravi Sharma, Leena Sharma, Leena Sharma, Daljeet Sona / Süre: 117 dakika
 

 

Bollywood'da görebileceğiniz en şaşırtıcı, cesur ve tabuları yıkan aşk hikayelerinden biri…


Netflix'in Hint Yapımı Romantik Komediler kategorisinde bu hafta gösterime giren Chandigarh Kare Aashiqui adlı bu filmde; vücut geliştirme antrönürü olan Manu, Zumba eğitmeni Maanvi ile tanıştığında kıvılcımlar saçar, ancak Manu, Maanvi'nin son derece kişisel hikayesini öğrendikten sonra kök salmış önyargılarla mücadele eder.

Manu, Chandigarh'da bir spor salonunun sahibi ve aynı zamanda senede bir kez düzenlenen bir yarışmaya hazırlanan bir vücut geliştiricisidir.

Ne yazık ki spor salonu, Maanvi adlı bir Zumba eğitmeni spor salonuna girene ve finansal açıdan işler düzelmeye başlayana kadar müşteri çekemez.

Ama programa alınan Zumba dersleri, müşterileri spor salonuna getirmeyi başarır.

Bu arada Manu, Zumba eğitmeni Maanvi'den oldukça etkilenir ve ondan ilk öpücüğünü almak üzereyken, Maanvi ona söyleyecek bir şeyi olduğunu söyler.

Tam bu sırada Manu onun sözünü keser ve sonunda cinsel bir ilişkiye girerler.

İlerleyen süreçte Manu'nun ailesi de bakımlı, zeki, kendinden emin ve nazik Mannvi'yi çok sever, hatta Manu'nun kız kardeşleri onunla evlenmesi için Manu'yu destekleyerek teşvik ederler.

Nihayet Manu sonunda karar veip Maanvi'ye evlenme teklifi ettiğinde Maanvi uzun zamandır söylemeye çalıştığı ama bir türlü başaramadığı br gerçeği Manu'ya açıklayarak kendisinin bir trans-kız olduğunu itiraf eder.

Bunu duyduğunda şoke olan Manu Maanvi'nin açıklamasını dinlerken oldukça öfkelenir, kendinden böyle bir ilişki yaşadığı için iğrenir ve bu yüzden ondan mutlaka bunun intikamını alacağını söyler.

 

Dünyanın Kökeni

Yönetmen: Laurent Lafitte / Oyuncular: Laurent Lafitte, Karin Viard, Vincent Macaigne, Hélène Vincent, Nicole Garcia, Pauline Clément, Luca Malinowski, Christine Beauvallet, Juliette Bettencourt, Charlotte Bienenfeld, Jean-Claude Bohbote, Benoît Dupac, Judith El Zein, Grégory Gaule, Cédric Leffray, Pascal Lifschutz, Alexandra Mercouroff, Thierry Picaut, Claudette Walker, David Evestaff / Süre: 98 dakika
 

 

Benzer hikayeye sahip komedilerden sıkıldıysanız bir de bu filme bakın…


Sébastien Thiéry'nin oyunundan sinemaya uyarlanan ve Netflix'in Fransa Yapımı Komediler kategorisinde bu hafta gösterime giren Dear Mother (L'origine du monde) adlı bu filmde; aniden kalbi duran Jean-Louis, oidipus kompleksine dair sorunlarıyla yüzleşir ve annesinden olmayacak bir istekte bulunur, aksi takdirde üç gün içinde ölecektir.

Bir gün Jean-Louis kalbinin durduğunu keşfeder, ancak o bir ölü değildir; yürüyebiliyor ve konuşabiliyor ama kalbi artık atmıyor.

Karısının ve bir arkadaşının yardımıyla bu gizemin kökenini anlamaya çalışır.

Onun bu üç günlük hayatta arafta kalmasına sebep olan sorununun cevabı ise annesinde saklıdır.

 

Gökyüzüne Baktığımızda Ne Görüyoruz?

Yönetmen: Aleksandre Koberidze / Oyuncular: Giorgi Ambroladze, Oliko Barbakadze, Giorgi Bochorishvili, Irina Chelidze, Ani Karseladze, Vakhtang Panchulidze / Süre: 150 dakika
 

 

Modern bir peri masalı, muhteşem bir aşk hikayesi…


Berlin Film Festivali'nden FIPRESCI ödülüyle dönerek 2021'in en dikkat çeken filmleri arasına giren ve MUBI'nin ocak ayı gösterim programında bu hafta seyirciyle buluşan What Do We See When We Look at the Sky? (Ras vkhedavt, rodesac cas vukurebt?) adlı bu zeki, cana yakın ve sürprizlerle dolu film; yaz aylarının ferahlatıcı hissiyle bezeli hikayesinde, ilk görüşte birbirine vurulan iki insanın bir türlü kavuşamayışını büyülü bir sinema diliyle anlatıyor.

Bu Gürcistan yapımı filmde, nehir kıyısındaki Kutaisi kentinde, Dünya Kupası'nın heyecanı ve yaz aylarıyla birlikte yükselen duygular her yanı sarmıştır.

Böylesi bir atmosferde yolları kesişen eczacı Lisa ve futbolcu Giorgi, birbirlerini beğenip buluşmaya karar verirler, ancak o gün gelip çattığında, kendilerini büyülü bir şekilde dönüşüm geçirmiş halde bulurlar.

Gürcistan'ın sahil kenti Kutaisi'de, futbolla ve aşkla dolu bir yaz mevsiminde geçen bu lirik öykü, her bir karakterin acılarına imtinayla yaklaşan tavrıyla, romantik vaatlerinin çok daha ötesine geçiyor.

Alexandre Koberidze'nin olağanüstü mizansenleri, en sıradan anları bile duygusal bir etkiyle sarmalıyor.

Gürcistan'ın kadim kenti Kutaisi'nin güneşli sokaklarında, yaz ışığıyla beraber umut saçan romantik bu öyküde Alexandre Koberidze'nin karakterlerini şefkatle kucaklayan sineması, aşkın mucizevi gizemlerine büyülü, lirik bir güzelleme yapıyor.

 

Kahraman

Yönetmen: Asghar Farhadi / Oyuncular: Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh, Fereshteh Sadre Orafaiy, Sarina Farhadi, Sahar Goldust, Ehsan Goodarzi, Alireza Jahandideh, Maryam Shahdaei / Süre: 127 dakika
 

 

Her iyiliğin içinde bir kötülük ve her kötülüğün içinde de bir iyilik vardır…


Borç, aldatma, aile bağları ve kahramanlığın gerçek doğası hakkında yine çok kuvvetli bir hikayeyle izleyiciyle buluşan Asghar Farhadi'nin bu yılki Cannes Film Festivali'nde Jüri Büyük Ödülü'ne layık görülen ve sinemalarda bu hafta gösterime giren A Hero (Ghahreman) adlı bu film; ödeyemediği bir borç sebebiyle hapiste olan Rahim'in, iki günlük izni sırasında borcu olduğu kişiyi şikayetini geri çekmesi için ikna etmeye çalışmasını konu ediniyor.

İnsan doğasının karmaşıklığını gözler önüne seren filmde genç bir adam olan Rahim ödeyemediği bir borç yüzünden hapistedir.

Ancak Rahim'e, bir iyilik sayesinde alacaklısının şikayetinden vazgeçmesini sağlaması için iki günlük izin verilir.

Bu iki günlük bir izin sırasında alacaklısını, borcunun bir kısmının ödenmesine karşı şikayetini geri çekmeye ikna etmeye çalışır, ancak işler planlandığı gibi gitmez ve Rahim kendisini büyük bir krizle karşı karşıya bulur.

Yalan ile gerçek ve kahramanca bir davranış ile manipülasyon arasında ince bir çizgi olduğunu izleyicisine ustalıkla gösteren film kahraman olmanın ne demek olduğunu sorgularken modern İran'da hayatın nasıl işlediğini ortaya koyuyor.

 

Koloni

Yönetmen: Tim Fehlbaum / Oyuncular: Nora Arnezeder, Iain Glen, Sarah-Sofie Boussnina, Sope Dirisu, Sebastian Roché, Joel Basman, Kotti Yun, Bella Bading, Cloé Heinrich, Eden Gough, Mabô Kouyaté, Luna Mwezi, Nicola Perot, Frank Richartz, Hong Indira Rieck, Stanley I. Walker Jr. / Süre: 104 dakika
 

 

Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için…


Netflix'in Alman Yapımı Bilim Kurgu Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren The Colony (Tides) adlı bu filmde; küresel bir felaket sonucu Dünya'nın insanlar için yaşanmaz bir hale gelmesinin ardından sadece birkaç kişi uzay gemileriyle Kepler 209 gezegenine gider, ancak çok geçmeden buranın atmosferinin insanları kısır hale getirdiği anlaşılır.

Uzaydaki bir koloni, koloniciler kısırlaştıktan sonra gezegenin kalan sakinlerinin kaderine karar vermek ve terk ettikleri gezegende yaşamın yeniden mümkün olup olmadığının araştırmak için bir astronot Dünya'ya geri gönderir.

Ancak uzay kapsülü dünya atmosferine girerken kontrolden çıkar ve inişten sadece astronot Blake sağ kurtulur.

Uzak bir gelecekte, uzun süre önce yaşanmaz bir hale gelmiş olan Dünya'ya zorunlu iniş yapan ve kendisini bir anda zorlu bir hayatta kalma mücadelesinin içinde bulan bu kadın astronot, artık çorak olan bu gezegenin kalan nüfusunun kaderine karar vermek zorunda kalır.

 

Licorice Pizza

Yönetmen: Paul Thomas Anderson / Oyuncular: Will Angarola, Griff Giacchino, James Kelley, Cooper Hoffman, Alana Haim, Dexter Demme, River Cornwell, Harrison Bray, Sasha Spielberg, Karissa Reynafarje, Savannah Ioakimedes, Dorie Samovitz, Anna Cordell, Adam Somner, Joshua Carl Allen, Patrick Hoelck, Collin Sutton, Lucia Angarola, Lola Brown, Nancy Cornwell, Harry Fincher, Laura Gary, Julie Goldklang, Ava Gosselaar, Lila Kay, Lucy Lopez, Zoe Novak, Van Rich-Takayama, Isaac Soren, Milo Herschlag, Phil Bray, Patrick Aranda, Moti Haim, Donna Haim, Este Haim, Danielle Haim, John Michael Higgins, Yumi Mizui, Mary Elizabeth Ellis, Emma Dumont, Skyler Gisondo, Christine Ebersole, Andrew C. Eure, Joshua Zev Nathan, Mia Bruno, Trevor Tavares, Kathy Trinh, Greg Goetzman, Grace Anderson, Ida Anderson, Jack Anderson, Lucy Anderson, Mahalia Flanagan, Seamus Flanagan, Tallulah Hoffman, Willa Hoffman, Megan Kelley, Hudson Monkarsh, Olive Monkarsh, Stella Monkarsh, Waylon Richling, Ben Schacter, Matty Schacter, Hazel Schaffer, June Schaffer, Delaina Hlavin, Liz Cackowski, Vanessa Schacter, Alexandra Monkarsh, Tyler Young, Josh Monkarsh, Max Mitchell, Tim Conway Jr., Maya Rudolph, Erica Sullivan, Iyana Halley, George DiCaprio, Emily Althaus, Brian Kehew, John C. Reilly, Bottara Angele, Laura Louise, Lakin Valdez, Mark Kirksey, Allegra Clark, Craig Stark, Ray Chase, Ingrid Sophie Schram, Ariel Rechtshaid, Doug Weaver, Megumi Anjo, Destry Allyn Spielberg, Ted McCarthy, Lori Killam, Harriet Sansom Harris, Coco Soren, Isabelle Kusman, Ray Nicholson, Austin Anderson, William Angarola, Hudson Brown, Sawyer Conklin, Sylvie Conklin, Sharyn Dent-Bray, Renee Flanagan, Jamie Giacchino, Apryl Huntzinger, Shana Dishell Richling, Thomas John Rudolph, Charlotte Schmid-Maybach, Ford Stoller, George Stoller, Theo Stoller, William Stoller, Sean Penn, Dan Chariton, Nathan M. Hadden, Tom Waits, Zoe Herschlag, Pearl Anderson, Henri Abergel, Rogelio Camarillo, Eloy Perez, Theresa Anderson, Mark Flanagan, Joanne Gough, Paul Gough, Cassandra Kulukundis, Danielle Miller, Hank Oster, Reina Reyes, Kimiko Rudolph, Richard Rudolph, Kirk Saduski, Katy Weber, Dennis Weiss, Mark Wolfson, Ryan Young, Bradley Cooper, Ryan Heffington, Benjamin Barrett, Demelza Cronin, Katie Cronin, Nate Mann, Benny Safdie, Dennis McCarthy, Mary Eileen O'Donnell, William Potter, Ted McCarthy, Karen Kilgariff, Alex Herschlag, Madison Sonora, Jonathan Goetzman, Victoria Kunkel, Jon Beavers, Luigi Della Ripa, Riley Parker, Max Beristain, Eden Burakoff, Alex Canter, Avery Carey, Aj Carr, Angenaya Carr, Nick Cohen, Eric Culhane, Astaria Dayne, Mick Giacchino, Luna Gray, Julia Greene, Sung Han, Lawrence Haymes, Arlo Reilly, Francesca Sarracino, Luigi Sarracino, Frank Scott, Max Scott, Yanari Warren, Ciara Williamson, Hannah Williamson, Joseph Cross, Louis Delavenne, Dan Anderson, Kat Barnette, Roman Cabaong, Mark Wolfson, Natalia Becerril, Zachary Chicos, Joann Coleman, Chander Daya, Gerren Hall, Joe Don Harris, Fatimah Hassan, Steven Herrera, Grace Kennedy-Piehl, Devon Knopp, Brandon Koen, Richard B. Larimore, Paige Locke, Trent Longo, Luke Matheis, Elton McCrudden, Zoe McLane, Anthony Molinari, Deana Molle', Patrick Salway, Steve Sanders, Tess Rianne Sullivan, Charlotte Townsend, Jeff Willy / Süre: 133 dakika
 

 

İlk aşkın tehlikeli yolculuğundan geçenlerin hikayesi…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Licorice Pizza adlı bu film; 70'li yıllarda San Fernando Valley'de başarılı bir genç oyuncu olan lise öğrencisi Gary ile kendisinden yaşça büyük olan ilk aşkı Alana'nın etrafında gelişen olayları konu ediniyor.

San Fernando Valley'de büyüyen Alana Kane ve Gary Valentine, Gary'nin lisesindeki fotoğraf çekim gününe kadar hiç tanışmamıştır.

Alana artık öğrenci değildir ama fotoğrafçı asistanlığı görevinin ötesinde kendini tanımlama arayışında olan genç bir kadındır.

Alana'nın kendisinden on yaş büyük olmasına rağmen Gary, onu akşam yemeğine davet eder ve onu etkileme çabası içinde olduğunu söyler.

Hayatta yolunu bulmaya çalışan Alana, Gary'nin olağanüstü özgüveninden etkilenir, böylelikle tuhaf olsa da samimi bir ilişki kurarlar.

Zamanla birbirlerinden ayrı kalamaz hale gelen Alana ve Gary, birlikte büyüyüp gelecekleri için mücadele etmeye başlarlar ve biraz şamatalı, biraz tatlı, biraz acı, bir dizi aydınlanma yaşarlar.

 

Lübbey'in Laneti

Yönetmen: Metin Yücel / Oyuncular: Firengiz Orucova, Metin Yücel, Melda Yazgı, Erdal Yavan, Tevfik İnceoğlu, Seda Canbolat, Mesut Arslan, Emrah Arat, Ayşe Sena Merdün, Paniz Zamani, Yağmur Çengel, Seçil Yıldırım, Yağmur E. Şensoylar, Harun Beler, Hüseyin Beler, Hamza Onur Kara, Esra Gündoğdu Kara, Can Ulusoy, Abdülbasit Pamukçu, Damla Pamukçu, Hatice Pamukçu, Ece Kahyeoğlu, Gizem Ok, Esila Ok, Ümit Demirbağ, Gülnaz Bayramova, Selenay Doğan, Ümran Nurbaş, Hediye Aydın, İbrahim Solak, Özgür Sayar / Süre: 94 dakika
 

 

Karanlık güçlerle yapılan bir anlaşma ve korkunç bir büyü; ateş ve dumandan yaratılanların yaşattığı büyük bi dehşet…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Lübbey'in Laneti adlı bu film; hayalet köy olarak anılan Lübbey Köyü'nün lanetini bitirmeye çalışan Dilek'in hikayesini anlatıyor.

Metin yıllar önce Manisa Salihli ile İzmir sınırında Ödemiş'e bağlı, adı hayalet köye çıkan Lübbey Köyü'nde sevdiği kadınla evlenmiş, Dilek isimli bir kızı olmuştur.

Çok mutlu bir hayatı varken Metin bir gün tesadüfen, ölen babasının eşyaları arasında Arapça yazılmış bir harita bulur.

Ne olduğunu öğrenmek için bulduğu bu eski haritayı cinci hoca lakaplı Nurten adındaki bir kadına götüren Metin, üç yüz yıl önce yapılan haritada hazine sandığının gömülü olduğu bir mezarın işaretli olduğunu öğrenir.

Nurten, Metin'e bu hazineyi bulmak istiyorsa ona yardım edebileceğini ama bir şartı olduğunu söyler.

Metin'e, hazineyi koruyan cin kabilesinin gazabına uğramaması için onu cinlerden ve İfrite'den koruyacak bir muska hazırlayan Nurten, bu muska karşılığında hazineyi Metin'e bırakacağını ancak hazineyle birlikte gömülü olan ve içinde cinleri tutsak eden büyülerin olduğu küçük kutuyu istediğini söyler.

Metin bu anlaşmayı kabul eder ve muskayı yaptırır, ama sonrasında Metin'in bütün hayatı değişir.

Metin, yanına üç arkadaşını daha alarak haritadaki Lübbey Köyü mezarlığına gider.

Hazineyi çıkartırlarken üç arkadaşı da mezardan çıkan İfrite'nin gazabına uğrar, ama Metin'e muska sayesinde hiçbir şey olmaz.

Hazine bulma ümidiyle kazılan mezardan çıkan küçük kutu açıldığında üç yüz yıl önce içinde hapsedilmiş cinler ortaya çıkar ve böylelikle lanet başlar.

Metin, mezardan küçük kutuyu çıkarttıktan sonra hazineyi alamadan, mezarda tutsak olan cinler özgür kalır ve Lübbey Köyü cinlerin baskınına uğrar.

Nihayetinde tüm köy halkı ile birlikte Metin'in çok sevdiği karısı da cinler tarafından öldürülür.

Metin'in karısı köyde çıkan yangında ölmeden önce, kızı Dileği arkadaşı Asiye'ye emanet eder.

Bütün köy halkını öldüren İfrite, Asiye'den, Metin'in beş yaşındaki kızını kendilerine vermesini ister.

Bunu kabul etmeyen Asiye küçük kızı vermek yerine İfrite'yle anlaşma yapar; böylelikle İfrite artık gündüzleri Asiye'nin bedeninde yaşar, geceleri ise etrafa dehşet salmaya devam eder.

Cinci hocanın verdiği muska sayesinde İfrite'nin lanetinden kurtulan Metin, tüm bu olaylardan sonra, çok sevdiği kızını da yanına alarak köyden kaçar ve İstanbul'a yerleşir.

Bu muska, 22 yıl 1 ay boyunca Metin'i sonrasında ise kızını Zulzula cinlerinden koruyacak güçtedir.

Cinlerin ve İfrite'nin peşinde oldukları şey Metin'in hazineyle birlikte çıkardığı, içinde üç yüz yıl önce yapılan cinleri tutsak eden büyüdür.

Cinler, küçük kutuyu büyücü Nurten'in yaptığı muska nedeniyle Metin'den alamazlar ve lanetin biteceği süreyi beklerler, ancak Metin yirmi iki yıl sonra muskayı kızına vererek, gece yarısı gelen cinler ruhunu teslim alamadan önce intihar eder.

Metin'in ölümünden sonra cinler Dilek'e musallat olur ve rüyasına girmeye başlarlar.

Dilek rüyasında babasının anlattığı yerde saklı olan küçük bir kutuda bir mektup bulur.

Metin'in kızına bıraktığı bu mektupta, yıllar boyunca süren ve kendi ölümünden sonra da sürecek olan bu laneti bitirmesi için, kızından yaşadıkları Lübbey Köyü'ne gitmesini, kızına verdiği kutuyu da haritadaki eski yerine gömmesini vasiyet eder.

Dilek sk sık gördüğü bu rüyalara dayanamaz ve en güvendiği arkadaşları, Erdal ve Beren'e durumu anlatarak kendisiyle birlikte Lübbey Köyü'ne gelmelerini ister.

Erdal üniversiteyi Manisa'da okumuş ve orada çok tanıdıkları olan birisidir.

Manisa'da bir gün kaldıktan sonra arabayla Lübbey Köyü'ne yola çıktıklaında yolda, otostop çeken Cansu ve Sibel'i de yanlarına alırlar ama onlarla aynı zamanda Lübbey Köyü tarafına gezmeye giden sekiz kişilik öğrenci grubu ve onları büyük tehlikeler beklemektedir.

Çünkü yirmi iki yıldır hiç kimsenin ayak basmadığı bu köyde artık cinler yaşamaktadır ve köye gelen hiç kimse şimdiye kadar köyden sağ çıkamamıştır.

Dilek ve arkadaşlarının hazineyi ve kutuyu Lübbey Köyü'ndeki mezarlığa gömmeleri için akşam ezanına kadar vakitleri vardır.

Akşam ezanı ile sabah ezanı arasında Lübbey Köyü'nün tek hakimi Zulzula kabilesi cinleridir ve karanlık çöktüğünde İfrite'nin gazabı yeniden başlar.

Annesinin ölümünden hep babası Metin'i sorumlu tutmuş olan Dilek, arkadaşları ile babasının vasiyetini yerine getirmek ve laneti sona erdirmek için geldiği bu köyde birer birer arkadaşlarını kaybeder ve kendisini yıllar önce köyde çıkan yangından kurtaran Asiye ile karşılaşır.

Ama aslında bu karşılaşma Dilek'in İfrite'nin laneti ve dehşet dolu ölümle yüzleşmesidir.

 

Mega Taşınma
 

 

Sadece 12 saatlik bir sürede 33 futbol sahasına eş değer 47.300 ton ağırlığındaki malzeme ve ekipman mega şehir İstanbul'un bir ucundan diğerine taşınabilir mi?..


İşte, 6 Nisan 2019 gecesi saat 02.00'den başlayarak saat 14.00'e kadar bu zorlu görevi tamamlayan Türk Hava Yolları ekibinin yaşadığı heyecan dolu saatler; National Geographic tarafından hazırlanan etkileyici bir belgesel ile gözler önüne seriliyor.

National Geographic'in belgeselci gözüyle bu tarihi ana tanıklık ettiği, Türk Hava Yolları'nın rekor sürede İstanbul Havalimanı'na taşınma yolculuğunu anlatan Mega Taşınma adlı bu belgesel, 16 Ocak Pazar akşamı saat 21.00'de National Geographic ekranlarında izleyicilerle buluşuyor.

Türk Hava Yolları'nın onlarca yıl boyunca operasyonlarını yürüttüğü İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki son gününde, sivil havacılık tarihinin en büyük taşınması rekor bir sürede gerçekleşiyor.

Atatürk Havalimanı yolcu uçaklarına kapanacağı için taşınmayı tamamlamak üzere sadece 12 saati olan Türk Hava Yolları ekibinin o gece yaşadıkları, hazırlıklar, planlamalar, beklenmedik gelişmeler ve verilen kritik kararlar…

Günümüzde Avrupa'nın en çok sefer yapılan havaalanı olan İstanbul Havalimanı'na doğru amansız bir yarışın başladığı bu heyecanlı serüvende, şehrin bir ucundan diğerine tonlarca malzeme ve ekipmanı taşımak için sadece bir gecesi olan ekibin yaşadığı sıcak saatleri ve heyecan dolu anları tüm detaylarıyla anlatan bu belgesel ile ekranlara yansıyor.

Yönetmenliğini Stephen Hunter'in üstlendiği belgeselin hazırlanmasında yürütücü yapımcı Ivan Bouso, yapımcı Altuğ Gültan ve Mert Koçal ile birlikte yaklaşık 140 kişilik bir ekip görev aldı.

Tamamlanması günler süren çekimlerde sadece taşınma gecesinde 14 kamera ekibe eşlik etti.

Bilimin, keşfin ve hikaye anlatımının gücüne inanarak 130 yılı aşkın bir süredir dünyanın en güvenilir markalarından biri olmayı sürdüren National Geographic'in birbirinden iddialı yapımlarını Digiturk, D Smart, KabloTV, Tivibu, TV+ ve Vodafone TV platformlarından izleyebilirsiniz.

 

Mother/Android

Yönetmen: Mattson Tomlin / Oyuncular: Chloë Grace Moretz, Algee Smith, Raúl Castillo, Linnea Gardner, Kiara Pichardo, Oscar Wahlberg, Christian Mallen, Jared Reinfeldt, Liam McNeill, Stephen Thorne, Jon F. Merz, Tamara Hickey, Jason Bowen, Hana Kim, Benz Veal, Will Lyman, Owen Burke, Kate Avallone, Celeste Oliva, David Pridemore, Steve M. Robertson, John Bucy, Adobuere Ebiama, Eumi Ahn, Jose Guns Alves, Ralph Ayala, Andrew Connelly, Johnny Halloran, Ian Dylan Hunt, Julian Karian, Alex Lederman, David Marchant, Markie Marchant, Brian J. McDonald, Derek Mellor, Adrian M. Mompoint, Rocco Navarro, Cassidy Neal, Alexander Pobutsky, Nathan Porter, David Arthur Sousa, Gavin Walker / Süre: 110 dakika
 

 

Bu dünyada yanlış giden şey, tehlike saçan androidlerin daha en başta üretilmiş olmasıydı…


Yapımcılığını beIN'in Hollywood stüdyosu MIRAMAX'ın üstlendiği, izlenme rekorları kırması beklenen ve Netflix'in Bilim Kurgu Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Mother/Android adlı bu distopik gerilim; ülkeleri yapay zeka ile beklenmedik bir savaşın içinde olan iki gencin tehlikeli kaçış yolculuğunu anlatıyor.

Yakın bir gelecekte geçen filmde, kısa bir süre sonra anne baba olacak olan Sam ve Georgia, şiddetli bir android ayaklanmasıyla sarsılan kıyamet sonrası bir dünyada çocuklarının doğumundan önce onların güvenliğini sağlayacak bir yer bulmak için tehlikeli bir yolculuğa çıkar.

Çaresizlik içindeki çift, çocukları doğmadan insanlar ile yapay zeka arasındaki bu büyük savaştan kaçmanın yolunu bulmaya çalışır.

 

Nalan

Yönetmen: Fatih Mutlu / Oyuncular: Açelya Topaloğlu, Sergen Deveci, Berna Koraltürk, Bülent Alkış, Bahtiyar Engin, Birsen Dürülü, Taha Ünal, Hünkar Nihal Konar / Süre: 114 dakika
 

 

Dil başka söyler gönül başka, nasıl yaşanır bu travmayla?..


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Nalan adlı bu film; ünlü bir sabah programı sunucusu olan Nalan'a, bir anda sorulan her soruya düşündüğünün tersine cevaplar vermesi garipliğinin musallat olması sonucu gelişen olayları konu ediniyor.

Sabah programlarının reyting rekortmeni sunucusu Nalan Kazak, bir kaza sonrası iki yıl ara verdiği programına yeniden başlar.

Bu ilk programa, Nalan'ın eski sevgilisi rapçi Talat da katılır, fakat canlı yayın başladıktan kısa bir süre sonra Nalan'da büyük bir gariplik belirir: Başarılı sunucu, soru sorulduğunda farkında olmadan düşündüğünün tersini söyleyen biri oluverir.

Açken "tok", mutluyken "üzgün" olduğunu anlatır, övmek istediği birine hakaret eder, öfkelendiği zaman ağzından hoş sözler dökülür…

Canlı yayında yaşanan bu krizden sonra kanaldan kovulan ve halk nazarında itibarı sıfırlanan Nalan, içinde bulunduğu tuhaf durumdan kurtulmak için Talat'ın yanı sıra, ekip arkadaşları yönetmen Ece, doktor Dündar, din alimi İsa, aşçı Meral, YouTuber Sarper ve oyuncu Filiz'in desteğine ihtiyaç duyar.

Sevdiği adama öfkelenen ve bu öfkeyle başka biriyle evlenip hamile kalan Nalan, geçirdiği kaza sonrası kocasının ve doğmamış çocuğunun ölümüne sebep olduğunu düşündüğünü, bu travma ile "afazi" hastalığına tutulduğunu öğrenir.

Bu hastalıktan kurtulmanın yolunu ise, geçmişiyle yüzleşmekte bulacaktır.

 

Pervasız

Yönetmen: Monika Mitchell / Oyuncular: Alyssa Milano, Sam Page, Colleen Wheeler, Malachi Weir, Lossen Chambers, Matthew Finlan, Barry W. Levy, Aaron Paul Stewart, Will Verchere-Gopaulsingh, Jack Armstrong, Leslie Kwan, Michael Q. Adams / Süre: 94 dakika
 

 

Herkesin sırları vardır, ama bazıları için bu sırlar çok daha karanlık ve tehlikelidir…


Nora Roberts'ın Brazen Virtue adlı çok satan romanından uyarlanan ve Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Gerilim Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Brazen adlı bu karanlık sırlar, tehlike ve aşk ile bezeli filmde; başarılı gizem romanları yazarı ve suç uzmanı Grace, bir süredir görüşmediği yetenekli ve çalışkan bir öğretmen olan kız kardeşinin onu çağırması üzerine aceleyle Washington, D.C.'deki aile evine gider.

Geceleri ek iş olarak web kamerası üzerinden erotik performanslar sergilediği ortaya çıkan kız kardeşi öldürülünce Grace, soğukkanlı dedektif Ed'in uyarılarına kulak asmaz ve bu davaya dahil olur.

Bir katilin içgüdülerini romanlarına çok iyi yansıtan polisiye yazarı Grace Miller, kız kardeşinin cinayetini çözmek için bu uzmanlığına her yönüyle ihtiyaç duyacaktır.

 

Şefkat Barı

Yönetmen: George Clooney / Oyuncular: Ben Affleck, Tye Sheridan, Daniel Ranieri, Lily Rabe, Christopher, Max Martini, Rhenzy Feliz, Briana Middleton, Max Casella, Sondra James, Michael Braun, Matthew Delamater, Ivan Leung, Danielle Ranieri, Kate Avallone, Mark Boyett, Quincy Tyler Bernstine, Ezra Knight, David Carl, Shannon Collis, Keira Jo Lassor, Jennifer C. Johnson, Michael Steven Costello, Kate Middleton, Jackson Damon, Caroline Bergwall, Daniel Washington, Jenny Eagan, Steve Gagliastro, Annabella Valle, Clara Jane Kelly, Meara Mahoney-Gross, Ron Livingston, Michael Balzano III, Alex Barber, Julia Bechler, Keith R Beck, Alissa Bourne, Elijah Carvalho, Isabelle Charlot, Christian Cibotti, Cody Corelli, Daniel George, Patrick W. Griffin, Kimberly Howe, Mellanie Hubert, Chelsea Hueter, Dean H. Huh, Ian Dylan Hunt, Zack Ignoffo, Frankie Justin, Ken Kansky, Elbert Kim, James J. LaBonte, Jo-anne Lee, Leslie Luke, Jeff MacKinnon, Billy Meleady, Lily Narbonne, Donna Ognibene, Addison Oken, David Pridemore, Melanie Blake Roth, Lincoln Rulman, Mary Ann Schaub, Justin M. Tolliver, Chloe Trejo, Anastasia Tsikhanava, Samantha Vita, Mely Wu / Süre: 106 dakika
 

 

Seni sevenler ve seni terk edenler arasında bir ömür boyu yolculuk var…


Amazon Originals yapımları arasında J.R. Moehringer'ın aynı isimli kitabından uyarlanan ve Amazon Prime Video Türkiye'nin ocak ayı programında bu hafta gösterime giren The Tender Bar adlı bu film; babası tarafından daha bir bebekken terk edilen ve annesiyle birlikte kendilerine destek olma konusunda gönülsüz olan dedesinin evinde büyüyen J.R. isimli çocuğun hikayesine odaklanıyor.

Babasının aniden ortadan kaybolması, genç için büyük bir yıkım olur ve bu süreçte en büyük desteği amcası ve babasının arkadaşlarından görür.

J.R., ilginç ve içten bir baba figürü sergileyen barmen dayısı Charlie'nin barının ışıkları altında hayatı öğrenirken, kararlı annesi yaşamı boyunca kendisine verilmeyen fırsatları oğluna sağlamaya çalışır.

Yıllar geçip artık yazar olan genç adam, zamanını bir barda anılarına tutunmaya çalışarak geçirir.

J.R.'ın çocukluk ve genç erişkinlik dönemlerine tanık olunan filmde, J.R. bir ayağı her zaman Charlie dayısın barında, romantik ilişkiler ve profesyonel hayallerinin peşinden koşar.

 

Tanrı Komitesi

Yönetmen: Austin Stark / Oyuncular: Kelsey Grammer, Julia Stiles, Colman Domingo, Janeane Garofalo, Dan Hedaya, Patricia R. Floyd, Peter Kim, Motell Gyn Foster, Elizabeth Masucci, Jackson Thurtle, Patricia Mauceri, Kyle Moore, Caroline Lagerfelt, Beth Malone, Alberto Bonilla, Georgia Buchanan, Daniel Taveras, Katie Do, Wayne Pyle, Mary O'Rourke, Clark Carmichael, John Thomas Cramer, Ava Eisenson, Jeff Greene, Jillian Macklin, J.L. Rey, Lee Fitzpatrick, Wynter Kullman, Yassmin Alers, Sung Yun Cho, Michael Harkins, Maurizio Di Meo, Erika Amato, Nicole Jesson, Tess Kondratiev / Süre: 98 dakika
 

 

Her kararın mutlaka bir sonucu vardır…


Netflix'in Dramalar kategorisinde bu hafta gösterime giren The God Committee adlı, hikayesinde çok fazla gri alan bulunan bu filmde; bir organ nakli komitesi çok zor bir kararla karşı karşıya kalır.

Bir kalp vardır ve bu kalbi bekleyen üç hasta vardır, doğru hastayı seçmek ve kararlarını vermek için ise sadece bir saatleri vardır.

Herkesin kaybedecek bir şeyleri olduğu, kimi sabırlı, kimi kararlı kimi ise acımasızca pragmatik olan doktorlardan oluşan bu komitede yer alan Doktor Valerie Gilroy, Doktor Jordan Taylor ve Doktor Andre Boxer karar verdikten yedi yıl sonra, ahlaki ve etik yükümlülüklerini hiçe sayarak yaptıkları seçimlerin sonuçlarıyla baş etmek, verdikleri kararın kaderlerini nasıl etkilediğiyle yüzleşmek zorunda kalırlar.

 

The King's Man: Başlangıç

Yönetmen: Matthew Vaughn / Oyuncular: Djimon Hounsou, Ralph Fiennes, Shaun McKee, Peter York, Matthew Goode, Charles Dance, Alexandra Maria Lara, Alexander Shaw, Bevan Viljoen, Harris Dickinson, Gemma Arterton, Shaun Scott, Andrew Bridgmont, Rhys Ifans, Valerie Pachner, Daniel Brühl, Joel Basman, Todd Boyce, Richard Stephenson Winter, Takako Akashi, Thorston Manderlay, Terence Anderson, Andy Cheung, Ron Cook, Barbara Drennan, Maja Simonsen, Benedick Blythe, Max Count, Emil Oksanen, George Gooderham, Alexa Povah, Tom Hollander, Branka Katic, Alexander Shefler, Rosie Goddard, Dora Davis, Lucia Jade Barker, Molly McGeachin, Angus Castle-Doughty, Jed O'Hagan, Thomas Mahy, Connor Calland, James Musgrave, Martin Razpopov, Aaron Vodovoz, Gabriela Calun, Gabriel Constantin, Vår Haugholt, Ronja Haugholt, Alyona Kazarova, Fiz Marcus, Bajunovic Dalibor, Andrey Andreev, August Diehl, Nigel Lister, Daniel Vernan, Nigel Pilkington, Ed Cooper-Clarke, Stevee Davies, Alison Steadman, Russell Balogh, Kristian Wanzl Nekrasov, Stefan Schiffer, Tim Bruce, Hal Hillman, Ian Kelly, David Calvitto, Ian Porter, Simon Connolly, Alexander Cobb, Aaron Taylor-Johnson, Emun Elliott, James Backway, Cassidy Little, Neil Jackson, Ben Ayers, Gwithian Evans, Cory Stuckey, Timon Staehler, Timothy Blore, Ross Anderson, Robert Aramayo, Remus Brooks, Felix Mosse, Will Pattle, Amy Leeson, Dolores Carbonari, Stanley Tucci, Pippa Winslow, David Kross, Olivier Richters, Eliah Arnstjerna, Claire Ashton, Jeremy Azisz, Ross Bailey, Mateusz Balcerek, Anna Ballantine, Jon Bentley, Pierre Bergman, Chloé Booyens, David Byrne, Christine Callaghan, Callum Chiplin, Paul Philip Clark, Zachary Coleman, Stuart Cumming, Jack Cunningham-Nuttall, Mark Anthony Dawson, Hal Fowler, Kya Garwood, Albert Giannitelli, Constantine Gregory, Peter Hardy, Zak Holland, Tobias James-Samuels, Charli Janeway, Rasneet Kaur, Chris Kaye, Jake Kemp, Denis Khoroshko, Renars Latkovskis, Jhon Lumsden, Louis Mackenzie, Katarina Martin, Tiago Martins, Tomás Paredes, Phil Reeve, Sam Rintoul, Ben Matthew Saunders, Jake Siame, Jessie Vinning, Will Willett, Toby Woolf / Süre: 131 dakika
 

 

Küçük şeyler, her zaman büyük sorunlar haline gelebilir…


Aksiyon filmleriyle adından söz ettiren İngiliz yönetmen Matthew Vaughn, Kingsman filmleri serisindeki başarısından sonra serinin spin-off filmi olan The King's Man ile sinemaseverlerle buluşuyor.

Sinemalarda bu hafta gösterime giren, Eggsy ile Harry'nin maceralarını takip ettiğimiz serinin orijin hikayesi The King's Man, hükümetler emir beklerken onların çoktan harekete geçtiği ilk bağımsız istihbahrat örgütünün ya da bildiğimiz adıyla Kingsman'in ilk yıllarında dünyayı tehdit eden kötücül bir güce karşı koymaya çalışmalarını anlatıyor.

Filmde, tüm zamanların en kötü suçluları ve tiranları ortak bir amaç doğrultusunda bir araya gelir.

Milyonları yok etmeyi amaçlayan tiranlar ve suçlular, büyük bir savaş hazırlığına başlar.

İnsanlığı, karşı karşıya olduğu büyük tehlikeden kurtarmak için harekete geçen Oxford Dükü, zamana karşı yarışmak zorundadır.

 

Tom ve Jerry

Yönetmen: Tim Story / Oyuncular: Chloë Grace Moretz, Michael Peña, Tom, Jerry, Jordan Bolger, Rob Delaney, Patsy Ferran, Pallavi Sharda, Colin Jost, Somi De Souza, Ajay Chhabra, Patrick Poletti, Janis Ahern, Ken Jeong, Camilla Arfwedson, Joe Bone, Edward Judge, Brian Bovell, Dave Nolan, Jude Coward Nicoll, Christina Chong, Daniel Adegboyega, Craig Stein, Edward Dogliani, Josselyn Ospina-Escobar, Ozuna, Paolo Bonolis, Haley Bishop, Norma Butikofer, Marc Wesley DeHaney, Kerri McLean, Sophie Holland, Joseph Begley, Scott Coker, Joe Buck, Bobby Cannavale, Nicky Jam, Joey Wells, Harry Ratchford, Will ‘Spank' Horton, Na'im Lynn, Lil Rel Howery, Utkarsh Ambudkar, Tim Story, Jonathan Addis, Maria Barr, Mel Blanc, Ewan Callaway, Mike Capozzola, Wong Charlie, Darren Charman, Stuart Cooke, Nesba Crenshaw, Grant Crookes, Daniel Eghan, Eleanor Fanyinka, June Foray, William Hanna, Tony Holness, Ty Hurley, Judit Jakli, Jayssolitt, Jeremy Ang Jones, Joelle Koissi, Mervi Koski, Nina Kumar, Maya Larholm, Chelsea Li, Sarah Lockett, Patrick Loh, Keith Lomas, Swaylee Loughnane, Tyrone Love, Prince Marfo, Obie Matthew, Doris McCarthy, Terry McGinnis, Bradley Wj Miller, Sri Moorthy, Ekran Mustafa, Jamie Neagle, Shaun Newnham, Tina Louise Owens, Richard Price, Camilla Rutherford, Leandra Ryan, Bernardo Santos, Kemal Shah, Joakim Skarli, Emily Stevenson, Sanj Surati, Mihai Tuca, Keira Whitwell, Chris Wilson, Wayne Young / Süre: 101 dakika
 

 

Tivibu'nun SinemaTV kanalında Kırmızı Halı Kuşağı'nda ilk kez televizyon izleyicisi ile bu hafta buluşan Tom and Jerry adlı bu animasyon; Jerry'nin hain planlarını engellemek için Tom ile anlaşan genç bir kadının hikayesini konu ediyor.

New York'un en iyi otellerinden olan Posh Otel'de çalışmaya başlayan ve genç bir kadın olan Kayla, yeni işi için oldukça heyecanlıdır, üstelik kendisini kanıtlamak için de her şeyi yapmaya hazırdır.

Kayla'nın görevindeki bu ilk günlerinde, otelde gerçekleştirilecek olan büyük bir düğün organizasyonunun hazırlığı sürmektedir ve sinir bozucu fare Jerry, düğünü mahvetmek için hazır bir şekilde beklemektedir.

Böylesi önemli bir düğünün öncesinde ortaya çıkan Jerry, düğün organizatörlerinin sinirlerini bozar.

Şeytani patronunun kendisini kapının önüne koymadan işini garantilemek isteyen, bu yüzden düğünü herhangi bir şeyin bozmasına engel olmaya çalışan Kalya, Jerry'yi etkilesiz hale getirmenin bir yolunu arar.

Böylelikle genç kadın, Jerry'nin tüm geceyi mahvetmesini önlemek için Tom adındaki bir sokak kedisinden yardım ister ve bu sorunla ilgilenmesi için onu işe alır.

Ancak durmak bilmeyen kedi fare savaşı, düğün planlamacısının kariyerini, düğünü ve büyük ihtimalle tüm oteli yok etmek üzeredir, fakat yakınlarında daha büyük bir problem vardır.

Kötü niyetli bir otel çalışanı, bu üçlüyü ortadan kaldırmak için planlar kurmaya başlar.

 

Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2021 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün izleyicilerine diledikleri zaman diledikleri içeriklere ulaşma imkanı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT'in zengin kütüphanesinde ocak ayının bu ikinci haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • Aile Oyunu (Family Plot, 1976)
  • Dr. Seuss'dan Grinç Müzikali (Dr. Seuss' the Grinch Musical, 2020)
  • Eraserhead (1977)

FilmBox

6 kıtada 42 televizyon kanalı ve dijital servisleriyle faaliyet gösteren 90 milyon aboneye sahip global bir medya şirketi olan SPI International bünyesinde yer alan önde gelen film ve dizi kanalı FilmBox, etkileyici öyküleri, dünya yıldızları ile buluşturan filmleriyle sinema keyfini ekranlara getirmeye devam ediyor.

FilmBox izlemek isteyen sinemaseverler, seçkin TV platformları, Vodafone TV Kanal 15, KabloTV Kanal 336 ve D-Smart Kanal 19 üzerinden kanala ulaşabiliyor.

FilmBox içeriklerine ayrıca, www.filmbox.com websitesi ve FilmBox+ uygulaması kullanılarak bilgisayar, tablet ve mobil telefon ekranlarından da ulaşılabiliyor.

Yeni yılın ilk ayında FilmBox ekranlarında izleyebileceğiniz birbirinden güzel filmlerin TV prömiyerlerinden bazıları şöyle;

  • Cayman'da Hayat (Cayman Went, 2009)
  • En Umut Veren Kadın Oyuncu (Meilleur Espoir Féminin / Most Promising Young Actress, 2000)
  • İkinci Hayat (Deuxième Vie / Second Life, 2000)
  • Nasıl Kaçtım? (How I Got Lost, 2009)
  • Seni Seviyorum Berlin (Berlin, I Love You, 2019)

MUBI

MUBI ocak ayında koleksiyonuna eklediği filmlerle, sinemanın heyecanıyla dopdolu bir yılın müjdesini veriyor.

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin, dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında ocak ayının bu ikinci haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • 13+ (2019)
  • Bacurau (2019)
  • Rosetta (1999)
  • Sınıf (Entre les murs / The Class, 2008)
  • Talih Kuşu (Beasts Clawing t Straws / Jipuragirado japgo sipeun jimseungdeul, 2020)
  • Uzun Zaman Önce (2018)

Netflix

190'dan fazla ülkede 214 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in ocak ayının bu ikinci haftasında kütüphanesine eklediği filmler şöyle;

  • Binti (2019)

Tivibu

Tivibu, pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş macera, aksiyon ve eğlence dolu en yeni filmleri yeni yılda da ekranlara getirmeye devam ediyor.

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun izleyicisine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde ocak ayının bu ikinci haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • Biz Böyleyiz (2020)
  • Çok Uzak Fazla Yakın (2016)
  • Kara '47 (Black '47, 2018)
  • Kızıl Joan (Red Joan, 2018)
  • Kuyu (The Hole in the Ground, 2019)
  • Sadece Merhamet (Just Mercy, 2019)
  • Seninle Başım Dertte (En liberté! / The Trouble with You, 2018)
  • Süper Ajanlar (Spycies, 2019)
  • Yanık Portakal (The Burnt Orange Heresy, 2019)

TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları yeni yılda da izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri orijinal dilleriyle sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin ocak ayının bu ikinci haftasında yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle;

  • Ahlat Ağacı (2018)
  • Babam (Babai / Father, 2015)
  • Bozkır (2019)
  • Çalışmak İçin İyi Bir Gün (Dobar dan za posao / Good Day's Work, 2018)
  • Gizemli Gerçek (Secret in Their Eyes, 2015)
  • Görevimiz Tehlike 5 (Mission: Impossible - Rogue Nation, 2015)
  • Hazır Aile (Instant Family, 2018)
  • İnsanın Esareti (Of Human Bondage, 1934)
  • Kaçış Yok (No Escape, 2015)
  • Murtaza (2017)
  • Sisters Biraderler (Les frères Sisters / The Sisters Brothers, 2018)
  • Soluk (2019)

Festival ajandası

Çocukların sesinin daha çok duyulduğu yeni bir yıl için "Yol" filmi

İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi (ÇOÇA), İstanbul İsveç Başkonsolosluğu desteğiyle yürütülen Genç Sesler Projesi kapsamında "Yol" isimli animasyon filmini paylaştı.

Yetişkinlere yönelik hazırlanan film, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin dört temel ilkesinden biri olan çocuğun katılım hakkına odaklanıyor.

Hazırlanan animasyon film ile 2022 yılında çocukların sesinin daha çok duyulması ve çocukların bir birey olarak hayata katılımı amaçlanıyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi'nden Gözde Durmuş 2022 yılından beklentileri üzerine görüşlerini ifade ediyor:

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde yer alan ve aynı zamanda sözleşmenin dört temel ilkesinden biri olan bir hak çocuk katılımı. Bu hakkı, çocukların kendilerini ilgilendiren tüm konularda görüşlerini oluşturabilmeleri için desteklenmeleri, bu görüşleri rahatça ifade edebilmeleri ve kararlara etki edebilmeleri olarak ifade etmek mümkün.
 

 

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne aykırı

Gözde Durmuş sözlerine şöyle devam ediyor;

Çocuklar alınan kararlardan en çok etkilenen gruplardan. Buna rağmen kendi hayatlarını çok yakından ilgilendiren kararların çocuklar dahil edilmeden alındığını görüyoruz. Çocukların yaşamlarını ilgilendiren kararlarda yetişkinler çoğu zaman çocuklara sormadan, onların yerine, çocuklarının iyiliğini kendilerinin daha iyi bildiğini düşünerek kararlar alabiliyor.

Bunun altında çocukların yeterince doğru kararlar alamayacağı düşüncesi, yetişkinlerin çocukları kendileriyle eşit hak sahibi bireyler olarak görmemesi, yetişkinlerin çocuklara aşırı korumacı bir tutumla yaklaşması gibi nedenler var.

Bu bir çocuk hakları ihlali ve bunun önüne geçmek için için yetişkinlere düşen sorumluluklar var. 2022 yılının yetişkinler olarak çocuklara yaklaşımımız üzerine daha fazla düşündüğümüz ve çocuk haklarının hayata geçmesi için sorumluluklarımızı hatırladığımız bir yıl olmasını umut ediyoruz.


Yetişkinler çocuklara yaklaşımını sorgulamalı

Gökçe Uysal "Yol" isimli animasyon filmin hayata geçiş sürecini ise şöyle aktarıyor:

Yetişkinlerin çocuklarla ilişkilerinde tercih ettikleri yolları, yöntemleri düşünmelerini ve sorgulamalarını sağlamak için bu filmi hazırlamaya karar verdik. Senaryoyu oluştururken animasyon filmini hazırlayan Melis Balcı ile birlikte BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi ekibi olarak sık sık bir araya geldik. Kendi çocukluk deneyimlerimizi düşündük.

Umuyoruz ki bu film, çocukların yetişkinlerden ne beklediği, yetişkinlerin çocuklara hangi ‘yol' ile karşılık verdiği, çocuklar için ‘en iyi' olanın ne olduğu ve buna kimin karar verdiği gibi konularda yetişkinleri düşündüren, sorgulatan bir araç olacak.


Gökçe Uysal ayrıca, bu filmin yetişkinlerde farkındalık yaratmasının yanı sıra insan hakları, çocuk hakları, çocuk katılımı eğitimlerinde üzerine konuşulabilecek bir eğitim materyali olarak da kullanılabileceğini belirtiyor.

Filmi izlemek için şu web adresi ziyaret edilebilir, filme dair detaylı bilgi için Gençleşen Sesler web adresini ziyaret edilebilirsiniz.


"Yarına Notlar" sinema perdesine taşıyor

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Yarına Notlar sergisini sinema perdesine taşıdığı yeni videolarla genişletiyor ve Uluslararası Bağımsız Küratörler (ICI) girişiminin "Yarına Notlar" sergisi kapsamında, sanatçı Cao Guimares, Shezad Dawood ve Daniela Ortiz'in videolarını izleyicilerle buluşturuyor.

Uluslararası Bağımsız Küratörler (Independent Curators International ‘ICI') oluşumu tarafından hayata geçirilen Yarına Notlar sergisi, 25 ülkeden 30 sanatçının pandemi ile daha görünür hale gelen yeni küresel gerçekliği yansıtan eserlerini bir araya getiriyor.

Sergi boyunca her cumartesi Pera Müzesi Oditoryumu'nda gösterilecek eserler, yeni küresel gerçekliği sanatçıların merceğinden gözler önüne sererken, dünyanın ve insanlığın geleceğini yeniden düşünmeye davet ediyor.
 

 

Değişen dünyaya dair çarpıcı bir mizah

Brezilyalı sanatçı ve yönetmen Cao Guimarães'in, Beto Magalhães ve Lucas Bambozzi ile birlikte çektiği Sonsuz Olanın Sonu (O fim do sem-fim), izleyiciyi yok olmaya yüz tutmuş zanaat ve mesleklerin izinde Brezilya'nın uzak kasaba ve köylerine doğru yolculuğa çıkarıyor.

Brezilya'nın on farklı eyaletinde geçen belgesel, kaybolan yaşam tarzlarına dair nostaljik bir bakıştan ziyade, şehrin çeperlerinde çok zor koşullarda yaşayanlara özgü o eşsiz yaratıcılığa, neşeye ve buluş gücüne odaklanıyor.

1990'ların sonunda çekilen ve 2001'de gösterilen Sonsuz Olanın Sonu, yaklaşmakta olan yüzyıl sonunu ekrana taşırken; yeni binyılı, açık sözlü karakterlerin hızla değişen "sokak felsefeleri" ve karamsar tahayyülleri üzerinden ortaya koyuyor.

Kendilerine "usta" diyen bu üç karakter, orta çağ ustalarını, mucitlerini ve belki de iki bin yıl önce Atina sokaklarını arşınlayan filozofları hatırlatıyor.

Spontane anlatıyı özenle çekilmiş manzaralarla harmanlayan, jestlere ve görsel detaylara büyük özen gösteren Sonsuz Olanın Sonu, ilham verici ve mizahi olduğu kadar siyasi ve ciddi bir belgesel.

Gerçek hayatla ilgili hikaye anlatmanın yeni yollarını araştıran bu deneysel yolculuk; siyasal ve ekonomik istikrarsızlığın, COVID-19 pandemisi ve yaklaşan ekolojik felaketin de etkisiyle daha önce hiç yaşanmamış ölçüde bir küresel krize dönüştüğü günümüzde, teknolojik ilerlemenin toplumların yapısında nasıl köklü bir değişime neden olduğunu yeniden düşünmeye aracı oluyor.


Mitolojik deniz canavarının gör dediği gerçekler

Pakistan asıllı İngiliz sanatçı Shezad Dawood, kısa film serisi Leviathan'ın ilk altı bölümüyle programda yer alıyor.

Adını Yahudi mitolojisinde tasvir edilen ilkel deniz canavarı Leviathan'dan alan seri, izleyiciyi toplumsal, siyasal ve bilimsel olan arasındaki sınırların zorlandığı bir geleceği tahayyül etmeye çağırıyor.

Bu mitolojik anlatının sınırlarını toplumsal-felsefi eleştiriyle genişleten Dawood; zaman, mekan, insan doğası ve ekolojinin bölüm bölüm açığa çıkmasıyla, hayatın kaynağı ve akışı üzerine düşüncelerini aktarmış oluyor.

Görünüşte birbirinden kopuk olan bilgi alanlarını türler, topluluklar ve kültürler arasında çarpıcı paralellikler kurarak iç içe geçiren Leviathan'ı, İbranice çiftle(ş)mek, bağla(n)mak, katılmak anlamına gelen layah kelimesiyle ilişkilendirmek mümkün.

Kapsamlı bir araştırmaya dayanan bu film projesi, deniz biyoloğu, siyaset bilimci, sinirbilimci ve travma uzmanlarının yer aldığı geniş ekipler ile yapılan görüşmeler sonucunda gerçekleştirildi.


Eylem sanatı

Perulu sanatçı ve aktivist Daniela Ortiz, 2012-2019 yılları arasında her 12 Ekim günü gerçekleştirdiği eylemlerde çektiği videolarla izleyicileriyle buluşuyor.

Ortiz, İspanya'nın Ulusal Günü'nü kutlamak üzere seçtiği ve Amerika'nın sözde "keşfedilme" gününe denk getirilen bu günde gerçekleştirdiği eylemlerle, sömürgeleştirilen halkların sessizliğe mahkûm edilen deneyimlerini görünür kılıyor.

Barselona'daki üç eylemi bir araya getiren seçkinin ilk videosu, Daniela Ortiz'in Xose Quiroga ile birlikte çektiği CP12.

Yönetmenler, Plaza Colón'daki Kolomb anıtında vücut bulan ırkçı ideolojiyi etkileyici görsel detaylarla gözler önüne seriyor.

Kolomb'un yanı sıra sömürgecilik tarihinde aktif rol oynayan iki Katalan figüre de bu anıtta rastlamak mümkün: Boyun eğdiğinin nişanesi olarak dizlerinin üstüne çökmüş bir yerlinin yanında temsil edilen rahip Bernardo de Boyl ve asker Pere de Margarit.

Ulusal Gün'ün kutlandığı ana kamusal mekanlardan Plaza Cataluña'da çekilen Réplica'da Daniela Ortiz, Rahip Bernardo de Boyl'un altında diz çökmüş isimsiz yerlinin bir fotoğrafını taşıyor.

Yoldan geçenlerin önünde diz çöken Ortiz, Kolomb anıtının cisimleştirdiği ırkçılığa dikkat çekmek isterken bazı hoşnutsuz, hatta şiddetli tepkilerle karşılaşıyor.

Reparación (Tamirat) adlı üçüncü eylem videosunda ise, yerli tarihçi Guamán Poma de Ayala'nın, İspanyol sömürgecilerin kötü muamelelerini eleştirdiği El primer nueva crónica y buen gobierno (İlk Yeni Vakayiname ve İyi Yönetim) başlıklı el yazmasından parçalar okuyor.

Performanstan hemen sonra bu eserin tıpkıbasımı Barselona Üniversitesi kütüphanesinden, göçmenlerin ve ayrımcılık yapılanların yönettiği bir kültürel alana aktarıldı.

Yarına Notlar sergisinin bir parçası olarak gösterime sunulan videolar, 6 Mart 2022 tarihine kadar her cumartesi 15.00 - 18.30 saatleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu'nda izlenebilir.

Pera Müzesi salıdan cumartesiye 10.00-19.00, pazar günleri 12.00-18.00 saatleri arasında gezilebilir.

Cuma günleri "Uzun Cuma" kapsamında 18.00-22.00 arası tüm ziyaretçiler, çarşamba günleri ise "Genç Çarşamba" kapsamında tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir.


Gösterim Programı

15.00 Cao Guimarães
O fim do sem-fim (Sonsuz Olanın Sonu), 2001, 16mm / Super-8 / MiniDV, 90'


16.30 Shezad Dawood
Leviathan, 2017-2020
1. Bölüm: Ben, Tek ekran, 12'52''
2. Bölüm: Yasmine, Tek ekran, 22'10''
3. Bölüm: Arturo, Tek ekran, 17'25''
4. Bölüm: Jamila, Tek ekran, 10'36''
5. Bölüm: Ismael, Tek ekran, 19'28''
6. Bölüm: Ding Ling & Senait, Tek ekran, 18'46''
18.10 Daniela Ortiz
CP12, 2012, Dijital video, 9'56''
Réplica, 2014, Dijital video, 4'30''
Reparación (Tamirat), 2017-2019, Dijital video, 7'02''

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU