Danimarka'da casusluk skandalı: Eski Savunma Bakanı'na vatana ihanet davası açıldı

Devlet sırlarını sızdırmaktan ve vatana ihanetten suçlu bulunursa 12 aya kadar hapis cezası alabilir

Claus Hjort Frederiksen, hakkındaki suçlamalara dair detayları paylaşmazken, Danimarka'da yürütülen casusluk davaları kapalı kapılar ardında devam ediyor (Emil Helms / Berlingske)

Eski Danimarka Savunma Bakanı Claus Hjört Frederiksen hakkında devlet sırlarını paylaştığı iddiasıyla dava açıldı.

Frederiksen cuma günü yaptığı açıklamada devlet sırlarını sızdırmakla suçlandığını söyledi.

"Parlamento'nun üyesi olarak siyasi bir mevzuyla ilgili konuştum. Şu anda ekleyecek bir şeyim yok" diyen Frederiksen, hangi konuyla ilgili, ne zaman ve kimle konuştuğunu açıklamadı.  

2016-2019 arası Savunma Bakanlığı yapan 74 yaşındaki siyasetçi, aynı dönemde İstihbarat Servisleri Komitesi'nin de başındaydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Frederiksen, mensubu olduğu Sol Danimarka Liberal Partisi aracılığıyla yaptığı açıklamada "İfade özgürlüğümün sınırlarını ihlal ettiğim gerekçesiyle Ceza Kanunu'nun 109'uncu maddesi uyarınca hakkımda dava açıldığını doğrulayabilirim" ifadelerini kullandı.

Danimarka hukukuna göre Frederiksen devlet sırlarını sızdırmaktan ve vatana ihanetten suçlu bulunursa 12 aya kadar hapis cezası alabilir.

CNN'e konuşan Frederiksen'in avukatı Lars Kjeldsen ise müvekkilinin "hakkındaki tüm suçlamaları reddettiğini" söyledi.

Savcılardan iddialara ilişkin bir açıklama gelmezken, yerel basında Frederiksen'in, Danimarka'nın ABD'yle yaptığı çok gizli bir anlaşmanın varlığını doğruladığı ve hakkındaki davanın bu yüzden açılmış olabileceği öne sürüldü. Bu anlaşmaya göre ABD istihbarat servislerinin casusluk için Danimarka'daki verileri kullanmasına müsaade ediliyor.

Frederiksen'in, 2020'deki bir söyleşisinde Danimarka yurttaşlarının gizli bir telefon dinleme anlaşmasının kurbanı olabileceğini ima eden sözleri şaşkınlık yaratmıştı.
 


Ulusal yayın kuruluşu Danmarks Radio, geçen yıl Danimarka Savunma İstihbarat Servisi'nin (Forsvarets Efterretningstjeneste -FE) ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'na (National Security Agency -NSA), aralarında dönemin Almanya Başbakanı Angela Merkel'ın da bulunduğu Avrupalı siyasetçilerle ilgili 2012-2014 arasında istihbarat toplamasına yardımcı olduğunu bildirmişti.

NSA'in FE'yle işbirliği yaparak Danimarka'daki internet altyapısını takip etmeye başladığı, gönderilen kısa mesajlara ve yapılan cep telefonu konuşmalarına eriştiği ifade edilmişti.

Pazartesi günü Eski FE Direktörü Lars Findsen'in geçen yıl devlet sırlarını paylaştığı gerekçesiyle başkent Kopenhag'daki havalimanında 8 Aralık'ta tutuklandığı ve 1 aydır hapiste olduğu ortaya çıkmıştı.

Frederiksen'e yöneltilen suçlamayla yargılanan ve hakkında 12 ay hapis istenen Findsen iddiaları reddetmişti.



Independent Türkçe, BBC, CNN

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU