Çin'deki Nantong Üniversitesi Üreme Tıbbı Enstitüsü'nden bir araştırma ekibi, erkeklere yönelik yeni bir doğum kontrol yöntemi icat edebileceklerine inanıyor.
Fareler üzerinde deneyler yapan araştırmacılar, nanopartiküller aracılığıyla testisleri ısıtarak doğurganlık seviyesini düşürebileceklerini keşfetti.
Kadınlarda doğum kontrolü için çeşitli yöntemler mevcut olsa da erkeklerde yaygın kullanılan yalnızca iki yöntem var: Prezervatif ve vazektomi. Öte yandan her iki yöntem de dezavantajları beraberinde getiriyor.
Prezervatifler yırtılabilir ve alerjiye sebep olabilirken, sperm kanallarının kesilmesi veya bağlanmasıyla uygulanan vazektomi ise ağrılı ve geri dönüşü zor olan bir cerrahi işlem.
Çin’deki araştırma ekibi, bu nedenle bir süredir spermleri ısıtarak doğurganlığı azaltmanın mümkün olup olmayacağını araştırıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ekibin 2013’te başladığı ilk çalışma, başarısızlıkla sonuçlanmıştı. O çalışmada farelerin testislerine 120 altın atomu uzunluğunda ve 30 altın atomu çapında bir tüp benzeri parçacıklar enjekte edilmişti.
Daha sonra bu altın nanoçubuklar kızılötesi radyasyonla 30 derece ila 45 dereye kadar ısıtılmıştı.
Bu yöntemin doğurganlığı azaltmada güvenilir olduğu anlaşılsa da radyasyon farelerin testislerini çevreleyen deride ısı lezyonlarına neden olmuştu. Bu nedenle araştırmacılar prosedürün acı verici olabileceği sonucuna varmıştı.
Nano Letters adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmada ise yine nanoparçacıkların kullanıldığı farklı bir yöntem denendi.
Bu kez vücuttan sonunda tamamen dışarı atılabilen manyetik demir oksit nanoparçacıklar kullanıldı ve bunlar farelerin damarlarına enjekte edildi.
Ardından parçacıkların spermlere ulaşabilmesi için testislerin yanına bir mıknatıs yerleştirildi ve 4 saat bekletildi.
Bir ila dört günlük enjeksiyonların ardından testislerin etrafına bir elektrik bobini sarıldı. Bu mekanizma demir oksidi 36 ila 45 dereceye kadar ısıttı.
Uygulamanın ardından farelerin sperm sayılarının düştüğü görüldü. Nispeten daha daha düşük sıcaklıklara maruz kalanların doğurganlık seviyeleri 60 gün sonra normale döndü.
Araştırmacılar, bu bireylerden doğan yavruların sayısının, prosedüre maruz kalmayanlarla hemen hemen aynı olduğunu ve yavruların hiçbirinde görünür hiçbir morfolojik kusur bulunmadığını ifade etti.
Ancak bu yöntem de büyük bir hassasiyet gerektiriyordu. Deneyde daha fazla ısıtılan testislerde (ne kadar demir oksit enjekte edildiğine ve ne kadar ısındığına bağlı olarak) "belirgin renk değişiklikleri" görüldü.
Bu bireylerin testisleri 7. günde ciddi şekilde hasar gördü ve 45 derecenin üzerinde ısıtılanlar bir daha iyileşme göstermedi.
Makalenin başyazarı Fei Sun, Toronto Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu’ndan Jeffrey Mo’ya yaptığı açıklamada bu yöntemin özellikle de kısırlaştırma operasyonu geçirmesi istenmeyen evcil hayvanlarda kullanılabileceğini belirtiyor.
Independent Türkçe, The Conversation, VICE
Derleyen: Çağla Üren