İrlanda hükümeti uzun yıllardır devam eden baskılar sonucu kürk çiftliklerini yasaklamaya hazırlanıyor.
Ülkede şu anda üç adet kürk çiftliği bulunuyor. Donegal, Kerry ve Laois şehirlerinde bulunan çiftliklerde küçük kafeslere sıkışmış halde toplam 200 bin vizon yaşıyor. Yavru vizonlar 6 aylık olduklarında kürkleri için zehirlenerek öldürülüyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İrlanda Tarım Bakanı Michael Creed şubatta yaptığı bir açıklamada, hükümetin kürk çiftçiliğini yasaklamaya yönelik hiçbir planının olmadığını duyurmuştu. Creed uygulamayı, “yasal, sıkı düzenlemelere ve denetlemelere tabi bir endüstri” olarak tanımlayarak, burada yaklaşık 100 kişinin istihdam edildiğini belirtmişti.
Ancak hükümete yapılan baskı sonucu Ruth Coppinger ve pek çok İrlanda parlamento üyesinin desteklediği kürk çiftçiliğini bitirecek yasa önümüzdeki ay parlamentoda tartışmaya sunulacak.
Diğer yandan Irish Examiner’a göre Creed de uygulamanın devamı için kendi yasa tasarısını oluşturuyor.
Uygulamanın hayvanları “büyük bir ızdıraptan” kurtaracağını savunan hayvanseverler ise gelişmelerin olumlu olduğunu ve uzun süredir devam eden bu “insafsız” ticaretin vaktinin dolduğunu belirtti.
İrlanda Hayvanlara Zulmü Engelleme Topluluğu (ISPCA) Başkanı Andrew Kelly kürkü için öldürülen hayvanlarda yaralanma ve stereotipik davranışın sıklıkla görüldüğünü kaydetti.
Öte yandan eleştiride bulunan bir kişiyse söz konusu uygulamanın kürk ürünlerini ve satışını yasa dışı hale getireceğini ve yurt dışına taşıyacağını iddia etti. Gerçek kürklerin “suni” damgasıyla satışı da hala çok yaygın bir uygulama.
Yasa tasarısına ilişkin çalışmaları The Independent’a ne doğrulayan ne de reddeden İrlanda hükümeti, kürk çiftçiliğini sonlandıran ya da sonlandırmak üzere olan Norveç’ten Sırbistan’a kadar 14 AB ülkesinin baskısıyla karşı karşıya.
İrlandalı kürk çiftliklerinin bazıları son yıllarda kapanırken resmi kayıtlar geri kalan üç çiftliğinse az sayıda sabit çalışanı bulunduğunu gösteriyor.
Ülkede ekimde yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre 5 kişiden 4’ü yıllık ihracatları 21 bin 488 euro (yaklaşık 140 bin TL) değerindeki kürk çiftliklerinin sonlandırılmasını destekliyor.
Kürk çiftçiliği İngiltere ve Galler’de 2000’de, İskoçya ve Kuzey İrlanda’daysa 2002’de sonlandı.
Kürk Karşıtı İttifak’a (Fur Free Alliance) göre, Litvanya, Polonya ve Ukrayna kürk çiftçiliğini sonlandırmayı planlıyor. Dünya genelindeki bazı şehirler de bu doğrultuda yasaklar uygulamaya kondu.
Gucci, Versace, Jimmy Choo ve Chanel’in de aralarında bulunduğu tasarımcılar kürksüz ürünler üretiyor. Ancak Laurent ve Dolce & Gabbana hala ürünlerinde kürk kullanıyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world/europe
Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız
© The Independent