Taliban'dan kaçan eski BBC muhabiri Afgan, aylardır mülteci kampından çıkamıyor

"Geçmişte BBC'de çalıştığım için hayatım tehlikede. Birleşik Krallık hükümeti bunu biliyor ama bana yardım etmek için hiçbir şey yapmadı"

Taliban ağustosta iktidarı ele geçirdikten sonra binlerce kişi ülkeden kaçabilme umuduyla Kabil'deki havalimanına akın etmişti (AFP)

Taliban rejiminden kaçan eski BBC muhabiri Afgan, Birleşik Krallık (BK) hükümetinin müzakere ettiği yeniden iskan planının gecikip kendisiyle ailesini evsiz bırakması nedeniyle aylardır Dubai'deki bir mülteci kampında kısılmış durumda.

Söz konusu adam Afganistan'da görev yapan 14 eski BBC çalışanından biriydi fakat radikal İslamcı grubun bu yıl ağustosta idari ve siyasi iktidarı zorla ele geçirmesinden sonra bu kişiler arasında anavatanından yalnızca o kaçtı.

The Guardian'ın haberine göre ekimde ABD'li bir hayır kurumunun yardımıyla Afganistan'dan kaçan adam, eşi ve iki oğlu, Dubai'nin dış kesimlerindeki bir mülteci merkezinde yaşıyor. Ne var ki ailenin merkezden 100 metre uzaklaşmasına dahi izin verilmiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çektikleri çile eski gazetecinin BK hükümetine defalarca tekrarladığı yardım taleplerinin cevapsız kalmasıyla daha da büyüyor. Şu anda Birleşik Arap Emirlikleri sığınmacı başvurusu kabul etmiyor, bu da ailenin Ortadoğu ülkesinde konaklayabileceği bir yer bulmasını engelliyor.

Daha önce Dünya Bankası ve eski Afganistan yönetimi için çalışan gazetecinin (BK'den kabul alamayıp Afganistan'a geri gönderilmesi halinde) Taliban için kolay bir hedef olduğuna inanılıyor ve bu kendisiyle ailesi için büyük bir korku kaynağı.

Güvenliği için kimliği açıklanmayan adam başlangıçta BK'den vize almayı umduklarını "fakat şimdi her geçen gün hayal kırıklığının arttığını" söyledi.

The Independent yorum almak için BBC'yle irtibata geçti.

Adamın ailesinin yanı sıra ülkesini terk eden diğer Afganlar için güvenli bir ortam talep eden aktivistler ve insan hakları savunucuları, bu kişilerin kendilerini güvende tutacağına söz vermiş olan Britanya hükümetince terk edildiğini söylüyor.

Göçmenlerin Refahı için Ortak Konsey'in geçici başkanı Minnie Rahman, BK'nin Taliban'dan kaçan kişilere sıcak bir karşılama sözü verdiğini söyledi. Fakat bunun sağlanması için çok az şey yapılıyor.

Birçok Afgan, BK'yle bariz bağlantıları olmasına rağmen Britanya hükümeti tarafından utanç verici şekilde terk edilmiş gibi görünüyor.

BK hükümeti daha küçük ölçekteki Afganistan yer değiştirme ve yardım politikası çabalarının yanı sıra "Afgan vatandaşları için yeniden yerleşim planı" kapsamında yaklaşık 5 bin kişiye yardım etmeyi amaçlayan bir program başlatmıştı.

Fakat gazeteci ve ailesi, yalnızca STK'lerin önereceği kişiler kabul edileceğinden ve henüz başlatılmadığından yeni program kapsamında yer almayacak.

Bununla birlikte bireysel vakalar hakkında konuşmayı reddeden BK İçişleri Bakanlığı, yeniden yerleşim planının ülke tarihindeki en cömert planlardan biri olduğunu ve risk altındaki 20 bin kişiye hayatlarında yeni bir sayfa açma şansı vermesinin beklendiğini söylemişti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/south-asia

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU