Hindistan'ın pandemi ile dikkat çekici mücadelesi

Dr. Ümit Alperen Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Reuters

Hindistan'da geçtiğimiz mayıs ayının başında günlük 400 binlere varan koronavirüs vakaları, "Acaba pandeminin yeni merkezi Hindistan mı oluyor" sorularına neden olmuştu.

Aslında Hindistan'ın yaklaşık 1,4 milyar nüfusu olduğunu hesaba kattığımız da, günlük vaka sayısı o kadar da yüksek değildi. Fakat nüfus ve coğrafi alan bakımında bir kıta büyüklüğündeki Hindistan'daki göreceli yüksek vaka sayıları nüfus hareketlerinin yoğun olduğu küremizde endişelere neden olmuştu. 

Gelinen noktada ise Hindistan günlük vaka sayısını 8-10 bin bandına ve günlük ölüm sayısını 200 bandına çekmeyi başardı. Dünya nüfusunun yaklaşık beşte birini barındıran bir ülkedeki bu gelişmeler şüphesiz pandemi ile küresel mücadeleye de büyük katkı anlamına gelmekte. 

Hindistan pandemi ile mücadelesinde ciddi bir aşama kat etmesinin yanı sıra hem aşı üretimi hem de aşılama konusunda dikkat çekici gelişmelere imza atıyor. 

Hindistan, dikkat çekmese de dikkat çekici bir şekilde şimdiye kadar 1,4 milyar insanın 1,25 milyarına, neredeyse tamamına, ilk doz aşılamasını yaptı. Aynı zamanda nüfusun yüzde 38'i de yani yaklaşık 530 milyon insan ikinci doz aşılarını aldılar. 


Ayrıca Hindistan çocuklara yönelik aşı geliştirme konusunda son aşamaya gelmiş ve çocukları da aşılamak için hazırlıklarını yapıyor.

Açıkçası nüfusu ve coğrafyası ile dünyada ancak Çin ile kıyaslanabilecek bir ölçekte olan, demokrasi ile yönetilen, federal ve yerel hükümetlerin olduğu farklı siyasi görüşlerin yoğun olduğu Hindistan'da bu kadar hızlı, etkili ve organize aşılama örnek bir başarıdır. 

Belirtmek gerekir ki, Hindistan'da koronavirüs vaka sayılarının azalmasında ve şaşırtıcı bir şekilde hızlı aşılama yapmasının arkasındaki başlıca nedenlerden birisi, her türden dünyanın en büyük aşı üretici ülkelerinden birisi olması yatmaktadır.

Aslında pandemi sayesinde Hindistan'ın aşı üretme konusundaki altyapısı ve kapasitesinin de ölçeğini de öğrenmiş oluyoruz. 


Hindistan'ın aşı üretebilme konusundaki mevcut altyapısı ve tecrübesi sayesinde, İngiltere merkezli olarak Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından üretilen AstraZeneca aşısını büyük miktarlarda piyasaya dağıtabildi.

Ayrıca Hindistan aşı üretme kapasitesi sayesinde İngiliz lisansı altında AstraZeneca aşısının Hintli versiyonu olan Covishield'i de büyük miktarlarda üretmeye başladı. 


Hindistan İngiliz lisansı ile ürettiği Covishield aşısını özellikle çevresindeki ülkelere özellikle Bangladeş'e hibe ederken aynı zamanda aşı satışı da gerçekleştiriyor.

Hindistan küresel koronavirüs aşısı geliştirme yarışına İngiltere, Almanya, Rusya, Çin ve ABD'ye göre daha geç girdi. Fakat Hindistan merkezli laboratuvarlar, tıbbi kuruluşlar daha fazla ve çeşit aşı geliştirme konusunda küresel rakipleri ile arasındaki farkı kapatmak üzere.

Hint devleti tarafından işletilen Bharat Biotech şirketi dünya çapında onay alan ve iki doz alındığında çoğu ülkeye seyahat etme hakkı sağlayan Covaxin aşısını da geliştirdi. 


Hindistan'ın aşılama çalışmaları

Hint haber kaynaklarına göre, Hindistanlı sağlık görevlileri halkı aşılamak için 16 Ocak'ta ülke genelinde şehirlerden köylere kadar aşı kampanyaları başlattı. Hindistan hükümetinin başlattığı aşılama seferberliğinin hızlı bir şekilde yapılabilmesi için özel hastaneleri ve klinikleri de halkın hizmetine açtı. 

Bu aşılama kapsamında da çoğu ülkenin yaptığı gibi ilk önce sağlık çalışanları ardından da aşılama da görev alacak personel aşılandı. Ardından 1 Mart'ta başkent Yeni Delhi'de start verilen aşılama sürecinde ilk önce 60 yaş üzeri ve 45 yaş üstü kronik hastalığı olanlar aşılandı.

Ülke genelinde başlatılan aşılama seferberliği 1 Nisan'da 45 yaş üstü kişiler ve bundan bir ay sonra da 18 yaş üstü bütün halkın aşılanmasına başlandı. 

Hint sağlık görevlilerinin günlük sabah 9'tan akşam 7'ye kadar süren aşılama çalışmalarında rekorlar kırıldı. Örneğin, 16 Kasım'da tek bir günde 7,2 milyon kişi aşılandı. 

Hindistan'ın yaşa göre kademeli aşılama sürecindeki sistematik ve hızlı genişlemesi bunu ne kadar ciddiye aldığını ve başarılı olduğunu göstermesi açısından dikkat çekici. 


Hindistan'ın çocuklar için aşı çalışmaları

Hindistan 18 yaş üzeri yetişkin vatandaşlarını hızlı ve organize bir şekilde aşılarken aynı zamanda 18 yaş altı için de aşı geliştirme çalışmalarında dikkat çekici bir seviyeye ulaştığı görülmekte.

Merkezi Hindistan'ın Pune şehrinde bulunan dünyanın en büyük aşı üreticilerinden Serum Enstitüsü, özellikle çocuklar için hazırlanan Covovax'ın seri üretimi için izin başvurusunda bulundu. 

Serum Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Adar Poonawalla yaptığı açıklamada, Covovax'ın önümüzdeki altı ay içinde piyasaya sürebileceklerini, aşı testlerinde herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını ve yedi yaşına kadar olumlu sonuçlar aldıklarını ifade ediyor. 

Poonawalla amaçlarının çocuklarda iki yaşına kadar Covovax ile aşılamayı hedeflediklerini belirtiyor. Ayrıca Poonawalla, Covovax'ı bütün Hindistan'ın ve dünyanın ihtiyacına yetecek kadar üretebileceklerini söylüyor.

Poonawalla'nın ifadelerine göre, ABD'de ve bazı Avrupa piyasalarında Novovax olarak da bilinen Covovax'ın düzenleyici prosedür onaylarında dünya genelindeki gecikmeler nedeniyle piyasaya sürülmesinin gecikebilir. 

Poonawalla'nın ifadelerine paralel bir şekilde, Hindistan'ın Kovid-19 ile mücadelesinden sorumlu başkan Dr. NK Arora da, kronik hastalığı olan çocukların aşılanmasının bu ay içerisinde başlanabileceğini belirtiyor. Ayrıca diğer çocukların da 2022'nin ilk çeyreğinde aşılayabileceklerini açıkladı.

Hindistan Genel İlaç İdaresi, geçtiğimiz Ağustos ayında Zydus Cadila'nın 12 yaşından büyük çocuklarda üç doz olarak kullanılmak üzere ürettiği ZyCoV-D aşısını onayladı.

ZyCoV-D aşısının dünya çapında 28 binden fazla gönüllünün katıldığı deneme çalışmalarında yüzde 66,6 etkin olduğu belirtiliyor. Fakat ZyCoV-D Dünya Sağlık Örgütü'nden henüz acil kullanım onayı almış değil. 

ZyCoV-D'den sonra ekim ayından Hindistan'ın yetkili kurumlarında 2-18 yaş arası çocuklarda kullanılmak üzere onaylanan ikinci aşısı Bharat Biotech'in Covaxin'i oldu. ZyCoV-D gibi Covaxin de çoçuklardaki etkisi ve güvenli olup olmadığı tam olarak açıklanmış değil.

Fakat Lancet'in bir çalışmasına göre, yetişkinler için kullanılan eşdeğer verilere göre yüzde 77,8 oranında koruyuculuğu var. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü Kasım ayında Covaxin'in acil kullanımını onayladı. 


Hindistan merkezli olarak çocuklar için geliştirilen üçüncü aşı Serum Enstitüsü'nün Covovax'ı (diğer adıyla Novavax). Covavax'ın testleri 2-11 ve 12-17 yaşlar arasında olmak üzere iki grup olarak yapılmış. Çocuklarda kullanılmak üzere geliştirilen Covavax, ZyCoV-D gibi bu aşı da Dünya Sağlık Örgütü'nden henüz kullanım onayı almadı. 

Dünya gündeminde koronavirüs varyantlarının çocuklar üzerinde de etkili olmaya ve bulaşın çocuklar vasıtasıyla yayılmaya başladığı yönünde haberler artıyor. Bu kapsamda da Hindistan'ın çocuklara yönelik aşı geliştirme çabaları, hükümetin işi sıkı tuttuğunu göstermesi açısından önem arz ediyor. 


Sonuç olarak, Hindistan'da Kovid-19'un ortaya çıkan yeni varyantları endişelere neden olsa da, hükümetin tam aşılama hedefi devam ediyor.

Bu kapsamda Hindistan ülkede aşılanmayan kimsenin kalmaması için 12-27 Kasım tarihleri arasında başlattığı 'Ev Ev' ya da 'kapı kapı' (Har Ghar Dastak) aşı kampanyasını, Omicron varyantı nedeniyle bu yılın sonuna kadar uzatmış bulunuyor.

Hindistan bu yılın sonuna kadar 18 yaş üzeri bütün vatandaşlarını aşılamayı hedefliyor. İngiltere'de ortaya çıkan ve hala en baskını olan Delta varyantı Hindistan'daki Kovid-19 vakalarında ciddi bir artışa neden olmamış olsa da, yeni varyantlara karşı hükümetin tedbiri elden bırakmadığını söyleyebiliriz. 

Ne diyelim bu gayretkeşlik ve başarı bütün ülkelerin başına…

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU