Venezuela Devlet Başkanı Maduro, AB'nin 1000 seçim gözlemcisini hedef aldı: "Düşman casus heyeti"

"Seçim sürecini lekelemek istediler ama başaramadılar"

Venezuela'da 2017'deki bölgesel ve yerel seçimlerde Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun partisi 19, muhalefet 4 eyalet valiliği kazanmıştı (Reuters)

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Avrupa Birliği (AB) Seçim Gözlem Misyonu üyelerini kınadı.

Maduro pazar yaptığı açıklamada, temsilcilerin "düşman ve casus" olduğunu iddia etti.

AB heyeti, ülkede 21 Kasım'da yapılan bölgesel ve yerel seçimleri bin gözlemciyle takip etmişti. AB, Venezuela'daki bir seçim için 15 yıl sonra ilk kez bir heyet göndermişti.

Misyonu eleştiren Maduro, "AB'nin bir düşman olarak gelen casus heyeti, seçim sistemini eleştirmek için ufacık bir delil bile bulamadı" dedi:

Seçim sürecini lekelemek istediler ama başaramadılar. Bunlar gözlemci değildi. Bir casus heyeti Venezuela'nın dört bir yanında serbestçe dolaşarak sosyal, ekonomik ve siyasi yaşamı gözetledi.

İktidar partisi 20 eyalet valiliği kazandı

İktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi, seçimlerde başkent Karakas dahil ülkedeki 23 eyalet valiliğinden 20'sini aldı.

4 yıllık boykotun ardından seçimlere katılan muhalefet partileriyse üç eyalette zafere ulaştı. Ayrıca iktidar partisi 210, muhalefetse 117 belediye başkanlığı elde etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AB, seçimleri 22 eyalette 1000 gözlemciyle takip etti. AB heyeti 23 Kasım'da, seçimlerin "öncekilere göre daha iyi koşullarda yapıldığını" savundu.

Ancak heyet açıklamada, bazı adaylara keyfi yasaklar getirildiğini, oy verme merkezlerinin geç açıldığını ve kampanyada devlet imkanlarının fazlasıyla kullanıldığı öne sürerek endişelerini dile getirdi.

Heyetin başkanı Isabel Santos, "Bazı yasalar koşulların eşitliğini ve seçimlerin dengesiyle şeffaflığını etkiledi" diye konuştu.

Yetkililer, seçimle ilgili tam raporu iki ay içinde açıklayacağını bildirdi.

 

Independent Türkçe, DW, AFP, Reuters

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU