Slovakya, Roman kadınların geçmişte zorla kısırlaştırılması sebebiyle resmi özür diledi.
OLANO (Sıradan İnsanlar ve Bağımsız Şahsiyetler Partisi), SME-RODİA (Biz Aileyiz), SAS (Özgürlük ve Dayanışma Partisi) ve ZA LUDİ (Halk İçin) partilerin oluşan 4'lü koalisyon hükümeti dün yaptığı açıklamada, yıllarca süren kötü muameleyi kınadı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hükümetin Roman topluluğu temsilcisi Andrea Buckova, kısırlaştırma uygulamasının 1966'da komünist yönetimde başladığını söyledi.
Buckova, 1989'da yönetimin değişmesinden sonra da uygulamanın devam ettiğini bildirdi.
Ülkede kısırlaştırma için verilen rızanın geçerliliğiyle ilgili yasalar 2004'te kabul edildi.
Buckova, kaç kadının bu şekilde kısırlaştırıldığının bilinmediğini ancak sayının muhtemelen binlerce olduğunu sözlerine ekledi.
Slovakya hükümetinin yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
Toplumda dezavantajlı kişilerin doğum oranlarını düzenlemek için yapılan ve genellikle Romanlarda uygulanan kısırlaştırma işlemini kınıyoruz.
Yetkililer, kısırlaştırma kararını kadınların kendilerinin vermesine rağmen sosyal hizmet uzmanlarının karar sürecinde baskı uyguladığına dikkat çekti.
Kısırlaştırmanın maddi destekle de teşvik edildiğini kaydeden Slovakya hükümeti, çoğu kadının bu işlemden geri dönülemediğini bilmediğinin altını çizdi:
Bu tür manipülatif prosedürler kabul edilemez. Bu manipülatif prosedürler, Slovakya'nın taahhüt ettiği insan haklarının, özgürlüklerin ve demokratik ilkelerin ihlalidir.
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic "zorla kısırlaştırılma mağdurlarından özür dilenmesi ilk önemli adım" diyerek kararı memnuniyetle karşıladı.
Mijatovic, bir sonraki gelişmenin kurbanlara tazminat ödenmesi olması gerektiğini söyledi:
Erişilebilir ve etkili bir tazminat mekanizmasında hızla ilerlenmesini dört gözle bekliyorum.
Independent Türkçe, DW, The Slovak Spectator
Derleyen: Uğurcan Yıldız