Yörüngedeki uzay çöpü sorunu giderek daha tehlikeli bir hal alırken ABD'deki Utah Üniversitesi'nden Prof. Dr. Jake Abbott, krizin daha kötüleşeceğine dair uyarılarda bulundu.
Abbott, Dünya'nın yakında Satürn'ünkü gibi halkalara sahip olacağını ifade etti. Ancak bilim insanına göre bu halkalar uzay çöplerinden oluşacak.
Avrupa Uzay Ajansı şu anda Dünya yörüngesinde 175 milyon parça çöp bulunduğunu söylüyor. Bunlardan yaklaşık 25 bini bir top mermisi büyüklüğünde.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kullanılmayan uyduların ve uzay araçlarının parçalanmasıyla oluşan bu çöpler, halihazırda kullanımda olan araçlara zarar verebilecek kadar hızlı hareket ediyor.
Örneğin mayısta bir uzay çöpü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na çarpmış ve istasyonun bir kolunda delik açmıştı. Uzay istasyonu bu ay içinde iki kez daha çarpışma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Salt Lake Tribune'e konuşan makine mühendisliği profesörü Abbott, "Dünya da kendi halkalarına sahip olma yolunda" ifadelerini kullandı:
Ancak bu halkalar sadece hurdadan oluşacak.
Abbott aynı zamanda yörüngedeki çöpleri ortadan kaldıracak bir icada da öncülük ediyor. Abbott'un liderliğindeki bir araştırma ekibi, yörüngedeki enkazı dönen mıknatıslarla yönlendirebilecek bir uzay aracı tasarlıyor.
Röportajda icadın getirdiği yeniliklerden de bahseden Abbott, "Uzay çöpleri yörüngede kendi etraflarında hızla dönüyor. Çöp toplamak için bunlardan birine dokunacak olursanız parçalanır" dedi.
Bilim insanı mıknatıs sistemlerinin kullanılacağı uzay aracının, çöplere az miktarda kuvvet uygulayacağını ve bunları parçalanmadan kavrayabileceğini belirtti.
Yörüngedeki enkaz krizine daha da derinleşmeden müdahale etmek gerektiğini vurgulayan Abbott, icadını şu sözlerle açıkladı:
Şu anda yaptığımız şeye kıyasla çok basit ama sihir gibi görünüyor.
Independent Türkçe, Futurism, Salt Lake Tribune, Avrupa Uzay Ajansı
Derleyen: Çağla Üren