Rusya, yeni nesil savaş uçağının tanıtım videosunda Türkiye'nin ürettiği Akıncı TİHA'ları hedefe koydu

Türk yapımı İHA'lar Ukrayna Ordusu tarafından Donbass bölgesinde kullanılmıştı

Dubai Airshow 2021 dün Birleşik Arap Emirlikleri'nde başladı. 

Havacılık sektöründeki yeniliklerin sergilenedeği fuarda Rusya da 5. nesil savaş uçağı SU-75 Checkmate'in tanıtımını yaptı. 

Rusya tarafından hazırlanan tanıtım videosunda Bayraktar Akıncı TİHA'ları ( Taarruzi İnsansız Hava Aracı) hedef uçak olarak kullanıldı.

Ukrayna'da kullanılmıştı

Ukrayna ordusu ekim ayının sonlarında ülkenin doğusunda yer alan ihtilaflı Donbass bölgesindeki saldırılarında Türkiye üretimi 'Bayraktar TB2' insansız hava araçlarını (SİHA) kullanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetmişti:

Bu gibi silahların Ukrayna ordusuna tedarik edilmesinin, (Donbass) temas hattındaki durumun istikrarsızlaşmasına neden olabileceği yönündeki endişelerimiz doğrulanmış oldu.

Görüyoruz ki böyle silahlar, askerlerin eline geçince, potansiyel olarak Ukrayna’nın bu bölgesinde kullanılabilirler. Bu da sadece istikrarsızlaşmaya neden olur ve asla Ukrayna içindeki bu sorunun çözülmesini sağlamaz.

Çavuşoğlu'ndan açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Ukrayna'nın kullandığı silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Türkiye’de üretilmiş olabileceğini ancak kullanımının Ukrayna’ya ait olduğunu, bu nedenle Türkiye’nin suçlanamayacağını söylemişti.

Çavuşoğlu, "Bir ülke, bizden, başka bir ülkeden almışsa o silah daha fazla Türk ya da Rus ya da Ukrayna silahı olarak anılamaz. Bir devlet bizden bunu satın alıyorsa, o daha fazla Türk ürünü değildir. Belki Türkiye’de üretilmiş olabilir ama Ukrayna’ya ait. Türkiye bununla suçlanamaz" ifadelerini kullanmıştı.

 

 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU