10 örnekle Prenses Diana'nın Kraliyet'e isyanı

Prenses Diana, şu an normal görülen pek çok davranışı adeta bir meydan okumayla gerçekleştirmişti

Prenses Diana, Kraliçe Elizabeth'in tercihleriyle çelişen pek çok davranışa imza atmıştı (AP)

Kraliyet ailesinin hayatıyla en çok dikkat çeken üyesi Prenses Diana giyimi, ebeveynlik tarzı ve samimi açıklamalarıyla Kraliyet'in geleneklerine ters düşmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1997'de hayatını kaybeden Galler Prensesi bugün oğulları Prens William ve Prens Harry'nin sürdürdüğü bir dizi miras bırakmıştı.

Kendisini toplumun geri kalanından ayırmak yerine mümkün olduğu kadar halkla iç içe olmayı tercih eden Prenses Diana'nın aykırı tercihlerinden bir kısmı şu şekilde:

Evlenmeden önce ücretli bir işte çalışan ilk prensesti 

People'ın haberine göre Britanya’nın aristokrat ailelerinden birinde dünyaya gelen Leydi Diana, Edward John Spencer’ın en küçük kızıydı ve evlenmeden önce Londra’da dadı ve anaokulu öğretmeni olarak çalışmıştı. Galler Prensesi nişanlanmadan önce ücretli bir işte çalışan ilk Kraliyet geliniydi. 

 

ap.jpg
Leydi Diana, 1993'te Elmhurst Bale Okulu'nu ziyaret etmişti (AP)

 

Nişan yüzüğünü kendisi seçti

Özel tasarlanmış bir yüzük takmaktansa Prenses Diana gözalıcı yüzüğünü lüks mücevher markası Garrard’ın kataloğundan seçmişti. Prenses Diana’nın büyük oğlu Prens William da Kate Middleton’a bu yüzükle evlenme teklif etmişti. 

 

afp.jpg
Prens Charles, nişan yüzüğünü Kate Middleton'a takmak üzere Cambridge Dükü Prens William'a vermişti (AFP)

 

Evlilik yeminini değiştirdi

Kraliçe Elizabeth’in ısrarlarına rağmen Prenses Diana, Prens Charles'a "itaat edeceğine" yönelik sözü 1981’deki nikahta çıkarmıştı. Diana bunun yerine eşini "seveceğine, onu teselli edeceğine, onurlandıracağına, hastalıkta ve sağlıkta koruyacağına" söz vermişti. 

Galler Prensesi’nin bu hamlesi o zaman çok tartışılsa da oğullarıyla evlenen Kate Middleton ve Meghan Markle da onun yolundan gitmişti. 

Hastanede doğum yaptı

Kraliçe Elizabeth’in ilk torunu Peter Philips’in 1997’deki doğumuna kadar tüm doğumlar Kraliyet mülklerinde gerçekleşmişti. Kraliçe’nin kendisi de 4 çocuğunu Buckingham Sarayı’nda dünyaya getirmişti. Öte yandan St. Mary’s Hastanesi’nin Lindo Kanadı’nda doğum sonrası görüntü vermek de Diana’nın bıraktığı miraslardan bir diğeriydi. Kate ve William da onu takip etmişti. 

Sorumlu bir ebeveyndi

Genç Kraliyet üyelerini yetiştirmek genellikle dadılara bırakılsa da Prenses Diana ölümüne kadar çocuklarıyla bizzat ilgilenmişti. 

 

ap2.jpg
1982'de çekilen fotoğrafta Prenses Diana, eşi Prens Charles'la birlikte oğlu Prens William'la ilgileniyor (AP)

 

Çocuklarını devlet okuluna gönderdi

Diana oğulları için Kraliyet öğretmenleri veya evden eğitim yerine devlet okulunu tercih etmişti. Prens William annesinin ısrarı üzerine eğitim hayatına devlet okulunda başlayan Birleşik Krallık tahtının ilk varisiydi. 

Çocuklarına gerçek deneyimler sunmuştu

Diğer çocuklarla birlikte eğitim görmelerinin yanı sıra Prenses Diana oğullarının normal bir çocukluk yaşamasını sağlayacak deneyimler sunmuştu. Bunlara tema parklarına yapılan geziler, toplu taşıma araçlarını kullanma ve fastfood zincirlerinde yemek yemek de dahildi. 

 

ap5.jpg
Prenses Diana çocuklarıyla birlikte vakit geçirirken 1991'de objektiflere yakalanmıştı (AP)

 

Basına karşı çok samimiydi

Kraliyet üyeleri ketum tavırlarıyla bilinse de Prenses Diana bunun tam tersiydi ve bugün hâlâ son derece samimi açıklamalarıyla hatırlanıyor. Diana, 1992’de Prens Charles’tan ayrıldığında BBC’ye verdiği röportajda "Bu evlilikte üç kişiydik" diyerek büyük yankı uyandırmıştı.

Galler Prensesi, Hollywood'a da epey yakındı. Beyaz Saray'da John Travolta'yla dans eden Diana Spencer ölmeden önce Kevin Costner'la da bir film çekme planı yapıyordu

 

ap7.jpg
Prenses Diana'nın 1995'te BBC'nin Panorama programına verdiği röportaj bomba etkisi yaratmıştı (AP)

 

Eldiven veya şapka takmıyordu

Kraiyet’in kadın üyeleri genellikle şatafatlı şapkalar ve eldivenler giymeyi tercih etse de Diana, Kraliyet’in giyim standartlarından uzaklaşmayı seçmişti. 

Akıl sağlığı konusunda çok açıktı

Yakın zamanda oğlu Prens Harry’nin akıl sağlığına dair çarpıcı açıklamalar yapması gibi Diana da verdiği röportajlarda yaşadığı sıkıntıları açık biçimde anlatmıştı. Galler Prensesi bulimia problemini "evliliğinde yaşadıklarının belirtisi" diye tarif etmişti. 

 

Independent Türkçe, People, Vanity Fair

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU