Putin'den Nobel Barış Ödülü kazanan Rus gazeteci Muratov'a "üstü kapalı" tehdit

"Rus yasalarını ihlal etmez ve ilan edilmek için bir sebep vermezse yabancı ajan ilan edilmez"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 13 Ekim 2021'de Rusya Enerji Haftası kapsamında düzenlenen genel oturumda konuştu (AP)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus gazeteci Dmitry Muratov'a Nobel Barış Ödülü verilmesine dair sessizliğini fazla gizlenmeye gerek duyulmamış bir tehditle bozdu. 

Çarşamba günü Muratov'un yabancı ajan diye etiketlenmeyeceğini garanti edip edemeyeceği sorulan Putin, "Rus yasalarını ihlal etmez ve ilan edilecek bir sebep vermezse yabancı ajan ilan edilmez" dedi.

Devlet Başkanı, Moskova'daki Rusya Enerji Haftası kapsamındaki söyleşide CNBC'den Hadley Gamble'a, Muratov "Rus yasalarını çiğnemek için kalkan gibi kullanıp Nobel Ödülü'nün arkasına saklanırsa bu, dikkatleri kendine çekmek veya başka bir sebeple bunu kasten yaptığı anlamına gelir" dedi. Putin, başarıları ne olursa olsun herkesin Rus yasalarına riayet etmesi gerektiğini de ekledi.
 


Sivil toplum kuruluşlarını hedef alan 2012 tarihli tartışmalı bir yasa uyarınca Rusya, bu türden birkaç kuruluş ve bireyi "yabancı ajan" olarak tanımladı. Bu tanımlar, muhatapları fonlarını açıklamaya zorluyor. Son aylarda Rusya, söz konusu yasayı gazetecileri ve medya kuruluşlarını baskılamak için kullanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat Rus hükümetinin gözünü korkutmadığını söyleyen Muratov, Interfax haber ajansına verdiği demeçte, "Devlet istediğini yapabilir ama biz ödülü kabul edeceğiz, ödülü geri çevirmeyeceğiz" dedi.

Muratov kendisinin, 1958'de Rus hükümetinin baskısıyla Nobel Edebiyat Ödülü'nü geri çevirmeye zorlanan Sovyet yazar Boris Pasternak olmadığını da sözlerine ekledi.

Prestijli Nobel Barış Ödülü önceki haftalarda, ifade özgürlüğünü koruma çabalarından dolayı Muratov ve Filipinli gazeteci Maria Ressa'ya birlikte verilmişti. Nobel komitesi adı geçenlerin, "demokrasinin ve basın özgürlüğünün artan olumsuz koşullarla karşı karşıya kaldığı bir dünyada" bu ideali savunmaya yönelik katkılarına dikkat çekmişti.

Rusya'nın önde gelen bağımsız yayını Novaya Gazeta'nın genel yayın yönetmeni Muratov, Nobel ödülünü, ekibinin Rus devletinin aşırılıklarını haber yaptığı için öldürülen 6 gazetecisine adamıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU