Sanat devi Michelangelo'nun boyu kısa çıktı

Michelangelo'nun ölümünden sonra evinde bulunan ve sanatçıya ait olduğu düşünülen üç ayakkabı incelendi

Michelangelo, 6 Mart 1475'te Arezzo yakınlarında Caprese’de doğdu. Ailesi, o daha bir aylıkken Floransa’ya taşındı (Wikimedia Commons)

Rönesans döneminin en ünlü sanatçılarından İtalyan ressam Michelangelo Buonarroti'nin ayakkabılarını inceleyen araştırmacılar, ressamın epey kısa olduğu sonucuna ulaştı.

Anthropologie isimli akademik dergide yayımlanan yeni araştırmada Michelangelo'nun ölümünden sonra evinde bulunan ve sanatçıya ait olduğu düşünülen üç ayakkabı incelendi.

Analiz edilen bir çift deri ayakkabı ve tek bir deri terlik, Floransa'daki Casa Buonarroti Müzesi'nde tutuluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacıların analizi, kişisel bir eşyasının ölçümü sayesinde ressamın fiziksel özelliklerini ortaya koyan ilk çalışma oldu.

Analiz sonucunda sanat devinin, 1,60 metreden daha uzun olmadığı sonucuna varıldı.

Bu keşif, İtalya'nın Avola bölgesindeki Adli Antropoloji, Paleopatoloji ve Biyoarkeoloji Araştırma Merkezi'ndeki bilim insanlarının çalışmaları sayesinde mümkün oldu.

Araştırmacılara göre söz konusu uzunluk, günümüzde Avrupalı bir yetişkin erkek için kısa gibi görünse de Michelangelo'nun hayatta olduğu sırada (1475-1564) olağandışı sayılmıyordu.

Ayakkabıları ölçerek sanatçının boyunu hesaplayan paleopatolog Francesco Galassi ve adli antropolog Elena Varotto, sonuçlarını, 16. yüzyılda yaşamış yazar ve tarihçi Giorgio Vasari'nin Michelangelo'ya dair betimlemeleriyle de karşılaştırdı.

Vasari, Michelangelo'nun omuzlarının geniş olduğunu ama vücudunun geri kalanının biraz ince kaldığını yazmıştı. Kendisi de bir ressam olan Vasari, sanatçının boyunu "ortalama" diye nitelemişti.
 

272059-science-artistic-giant-michelangelo-was-actually-quite-short.jpg

Bilim insanları bir çift deri ayakkabı ve tek bir deri terliği inceledi. Terliğin eşi 1873'te çalınmıştı (Casa Buonarroti Müzesi)


Araştırmada incelenen ayakkabıların boyutları da birbirine benziyordu. Bu da aynı kişi tarafından giyildikleri anlamına geliyordu.

Ayakkabılar uzun süredir Michelangelo'ya atfediliyor. Ancak bilim insanları, sanatçının evindeki bir aile üyesine ait olabileceğinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade ediyor.

 

Independent Türkçe, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU