Güney Kore "semen terörünü" suç haline getirmeye çalışıyor

"Bu sokaktaki rastgele bir şiddet eylemi değil, belirli bir toplumsal cinsiyeti hedef alıyor"

Gizli kamerayla çekilen pornografik görüntüleri Seul'de protesto eden Güney Koreli kadınlar, eylem sırasında saçlarını kestirmişti (AFP)

Güney Koreli siyasetçiler, "semen terörünü" cezası olan bir cinsel suç haline getirmek için mevcut yasalarda değişiklik yapmayı değerlendiriyor.

The Guardian'ın haberine göre bu, erkeklerin kadınların eşyalarına boşaldığı bir dizi davanın cinsel suç yerine, "mala zarar" kapsamına alınmasının ardından gündeme geldi.

Bu davalarda verilen yetersiz para cezaları, seks karşısındaki toplumsal tutum ve Güney Kore'deki kadın hakları, #MeToo hareketinin küresel ivme kazanmasıyla son yıllarda mercek altına alındı.

Şu günlerde ülkedeki yasa koyucular, ne olduğunun farkında olmayan bir kişiye meninin iletilmesi ya da sürülmesi anlamına gelen "semen terörü" eylemlerine odaklanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Kore'nin şu anki seks suçu yasaları, bir suçun cinsel suç olarak sayılması için failin şiddet uygulaması ya da gözdağı vermesi gerektiğini belirtiyor.

İktidardaki Demokrat Parti'den parlamenter Baek Hye-ryun, seks suçlarının "semen terörü" gibi cürümleri de kapsayacak şekilde fiziksel olmayan teması da içermesini sağlamak için yasayı değiştirmeye çalışıyor.

Tasarı şu sırada parlamentoda görüşülmeyi bekliyor.

Muhtemel yasa değişikliği, ülkedeki feministleri ve kadın hakları savunucularını öfkelendiren bir dizi davanın ardından gündeme geldi.

Mayıs 2021'deki bir olayda, 6 ay içinde kadın çalışma arkadaşının kahve fincanına 6 kez boşalan erkek memur, mala hasar vermekten suçlu bulunarak 3 milyon won (yaklaşık 22 bin TL) para cezasına çarptırıldı.

2019'daki bir diğer vakadaysa, menisini bir kadının ayakkabılarına boşaltan erkeğe para cezası verilmişti. Bu da cinsel suç olarak değil, mala zarar olarak sınıflandırılmıştı.

Sivil toplum örgütü Korean Womenlink'in genel sekreteri Choi Won-jin, bu eylemlerin kadınlara karşı nefret suçu olduğunu söyledi.

Won-jin, The Guardian'a şunları söyledi:

Her seks suçu suçtur. Bu sokaktaki rastgele bir şiddet eylemi değil, belirli bir toplumsal cinsiyeti hedef alıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU