Aralarında Avrupa ve ABD'de yaşayan bilim insanlarının da bulunduğu Boğaziçi Üniversitesi İçin Mezunlar Girişimi üyeleri rektörlük görevinden alınan Prof. Dr. Melih Bulu'nun doktora ve yüksek lisans tezlerindeki intihalleri tespit edip 45 sayfalık rapor hazırladı.
Sözcü'den İsmail Saymaz'ın haberine göre intihal raporunu 26 Haziran'da YÖK'e gönderen mezunlar intihallerin onaylanması halinde Melih Bulu'nun akademik unvanlarının geri alınmasını istedi. Raporu, Cumhurbaşkanlığı'na da gönderen Avukat Hüseyin Cimşit, 30 günlük sürede yanıt verilmezse Bulu hakkında intihalden suç duyurusunda bulunacağını belirtti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Raporda Bulu’nun doktorasında 32 kaynaktan yapılan 70 ayrı alıntıda intihal bulgusu olduğu, 59 alıntıda fikir sahibi kişiye ve esere atıfta bulunulurken tırnak işareti kullanılmadığı, bu şekilde 59 adet yanıltıcı referansın olduğu saptamalarına yer verildi. Ayrıca kelimesi kelimesine yapılan dört alıntı ise başkasına ait olduğu belirtilmeden ve kaynakçada anılmadan kullanıldığı belirtildi. Alıntıların tezin 40 sayfasına dağıldığı ve yüzde 30’unu oluşturduğu sonucuna varıldı.
"En somut gerekçe ise intihal dosyası"
Sözcü yazarı Deniz Zeyrek de dünkü yazısında Melüh Bulu'nun görevden alınmasına giden süreci şöyle anlattı:
Bulu atanırken Boğaziçi'ne dışarıdan birini atamanın ne anlama geldiği hiç düşünülmemiş. Boğaziçi akademisyenleri, öğrencileri ve mezunları kararlı duruşlarıyla bunu bütün Türkiye'ye anlatmış oldu. Bulu'nun gidişi her şeyden önce Boğaziçililerin zaferidir.
*Bulu atandıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil bütün yetkili isimler kendisine açık destek verdi. Ancak Bulu, bu desteği iyi kullanamadı. İlginç çıkışlarıyla hedef olmayı sürdürdü. Bu da yetmiyormuş gibi, süreci kötü yönetti, üniversitedeki gerilimi düşüremedi. Kendisine iki kez istifa telkin edildi, ancak kabul etmedi. Sorun çözülmese yeni eğitim öğretim yılında yüz yüze eğitime başlandığında daha büyük sorunlar yaşanabilirdi. Bu da hem Boğaziçi'ne, hem YÖK'e, hem iktidara zarar verebilirdi.
Bulu'nun gidişinde en somut gerekçe ise intihal dosyası oldu. Göreve başladıktan sonra YÖK'e Bulu'yla ilgili çok sayıda ihbar dosyası geldi. YÖK, bu başvuruları görmezden gelemedi ve geçen çarşamba günü yapılan, tek gündemi Bulu olan YÖK Genel Kurulu toplantısında masaya yatırdı. Birçok iddianın somut verileri olunca da görevden alma kararı verildi. YÖK Başkanı Yekta Saraç, aynı gün Cumhurbaşkanı'yla görüşerek kararı iletti.
Sözcü, Independent Türkçe