Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, CNN TÜRK'te Cüneyt Özdemir ile 5N1K programına katılarak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) varyantı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Delta varyantının, Birleşik Krallık'taki varyanttan 2 kat daha hızlı yayıldığını belirten Kara, "Daha fazla enfeksiyona neden olabiliyor. Biz ne yapabiliriz? Normal şartlarda virüsün damlacık yolu ile geçtiğini söylemiştik. Bu virüs damlacıkla gene, çok daha az virüs çok daha ağır hastalığa neden oluyor" dedi.
"Delta varyantı enfekte olan kişiden çok daha fazla sayıda atılıyor" diyen Kara şöyle devam etti:
Eski virüs ile 10 atılıyorsa bu varyant ile 15 ila 20 atılıyor sayı olarak. Önceden ben 10 virüs aldığımda hasta oluyorsam bu defa rakamın 3 ila 4 arasında olduğunu görüyoruz. Bu da benim çok daha kolay hastalanmama neden oluyor. Ne yapabiliriz? Birincisi maske ve mesafe çok etkili. İkinici de aşılar çok etkili. Bir miktar etkide azalma olduğunu söylüyoruz. Ancak 2 doz aşılıysak, biz Delta'ya karşı korunuyoruz demektir. Korunuyoruz derken şöyle açıklayalım, aşılar Delta'da hastaneye başvuracak kadar ağır olmasını ya da kayıpları önleyecek kadar önemli.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Aşı olanların bazılarında Delta varyantı ile boğaz ağrısı gibi durumlar ortaya çıkabiliyor"
İki aşının yoğun bakıma gitme ve kayıpları önlediğini söyleyen Kara, şunları kaydetti:
BioNTech aşısı için Delta varyantına karşı koruyuculuk yüzde 67. Yani aşı olanların bazılarında Delta varyantı ile boğaz ağrısı gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Bugün delta varyantı, başka gün başka bir varyant olacağını düşünerek kişiler arasındaki mesafeye çok dikkat ettirmeliyiz ve kapalı alanlarda maskeye dikkat etmeliyiz. 2 doz aşılıysak, Delta'ya karşı korunuyoruz demektir. Korunuyoruz derken şöyle açıklayalım, aşılar Delta'da hastaneye başvuracak kadar ağır olmasını ya da kayıpları önleyecek kadar önemli.
Independent Türkçe