HÜDA-PAR, Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Hüseyin Yılmaz, Rehber TV’de ekrana gelen “Rehber Gündem” programına katıldı.
Son yapılan ücret ve maaş zamlarını eleştiren Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan "tasarruf tedbirleri" genelgesini de değindi.
Tasarruf tedbirlerinden bazı kurumların muaf tutulamayacağını belirten Yılmaz, "Bu konuda külliyenin örnek olması, birçok masrafı kısması lazımdır. Tedbirleri uygulayacak olan kişiler zaten israfın içinde" diye konuştu.
Yılmaz açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:
İktidarın işçiyi, memuru, emekliyi enflasyona ezdirmeme vaadi ve taahhüdü vardı. Son yapılan ücret ve maaş zamlarına bakıldığında maalesef işçi, memur ve emeklinin enflasyona ezdirildiği görülmektedir. Enflasyonu tek haneli rakamlara düşüreceklerdi. O hedefi de tutturamadılar. Tüm kalem oynatmalara rağmen enflasyon beklentilerin üzerinde çıkıyor. Enflasyonu düşük göstermek için TÜİK enflasyonu hesaplarken bazen ihtiyaç olmayan bir kalem eşyayı listeye ekliyor. Arz talep meselesinden dolayı ihtiyaç olmayan bir şey enflasyonu düşük çıkarıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Zam açıklamasının 1 Temmuz'da yapılması uyanıklık"
Elektriğe, doğalgaza, LPG’ye zam açıklamasının 1 Temmuz’da yapılmasının "enflasyon rakamlarını düşük çıkarmak için yapılan uyanıklık" olduğunu kaydeden Yılmaz, " İşçiye, memura, emekliye Haziran’a kadar olan artışa göre zam vereceklerdi. Açlık sınırı, yoksulluk sınırı denen kriterler var. İşçi ve memur sendikalarının açıkladığı 4 kişilik bir ailenin açlık ve yoksulluk sınırı rakamları birbirine yakındır. Biri 9 bin TL derken, diğeri 7 bin TL diyor. Açlık sınırı 2 bin 800 TL’ye çıkıyor. Bugün emeklilerin çoğu 2 bin TL civarı maaş alıyor. Siz benzine, doğalgaza, LPG’ye zammı Haziran’da değil de 1 Temmuz’da açıklıyorsunuz. Haliyle bu enflasyon oranına yansımıyor. Petrol ürünlerine zam geldiğinde her şey bundan etkileniyor ve pahalanıyor. Bu zamlar Haziran yerine Temmuz’da açıklanarak işçi ve memur enflasyona ezdirildi" dedi.
TÜİK'in açıklamasına göre enflasyon oranının yüzde 1.9 çıktığını, ancak başka kuruluşların bu oranı yüzde 3 olarak açıkladığını hatırlatan Yılmaz, "Dolayısıyla burada vatandaşa, işçiye, memura, emekliye ‘siz tasarruf edin, ekmeği az yiyin, porsiyonu azaltın, çay ve simitle idare edin’ deniyor. Kimse sermaye sahiplerine kemer sıkın demiyor" ifadelerini kullandı.
Independent Türkçe