PKK'nın piknik tüpü, tencere, gübre, hava fişek, torpil gibi gündelik hayatta da kullanılan kimi malzemeleri el yapımı patlayıcılarını hazırlamada kullandığı biliniyor.
Ancak bu sefer Türkiye'de bile çok az kişi tarafından bilinen ve oynanan bir spor dalı badminton oyununda kullanılan toplar, PKK'nın eylemlerde kullandığı bir malzemeye dönüştü.
Örgütün son dönemlerde dronelara yükleyerek belli hedeflere bıraktığı el yapımı patlayıcılarda badminton toplarının monteli olduğu dikkat çekiyor.
Ağırlıklı Kuzey Irak sınır hattında düzenlenen bu saldırılarda patlayıcıların dronelar aracılığıyla hedeflerin üzerine bırakılmaya çalışıldığı görülüyor.
İlk defa IŞİD'in Irak ve Suriye'de denediği sonradan PKK gibi farklı terör örgütlerinin de başvurduğu drone saldırıları şimdilik etkili olmuyor.
Çünkü droneların çoğu daha belirlenen hedefe ulaşamadan havada düşürülüyor.
Bir şekilde belirlenen yerin üstüne ulaşan dronelardan bırakılan bir iki kilo ağırlığındaki patlayıcıların hedefi tutturması ise tesadüflere bağlı.
Tüytop olarak da bilinen tenis benzeri oyun
Peki PKK'nın patlayıcılarına tamamlayıcı malzeme olarak toplarını monte ettiği badminton nedir?
Tüytop olarak da bilinen badminton, Türkiye Badminton Federasyonu'nun sayfasında ve Wikipedi'de kaz tüyünden yapılan bir top ve raketle oynanan, topun file üzerinden rakip alana atılması ve geri dönmemesini sağlamak amacına dayanan bir spor dalı olarak tanımlanıyor.
"Tüy tekniğinden istifade ile patlayıcıya uçuş ve denge sağlamaya çalışıyorlar"
Badminton toplarının ne amaçla patlayıcılarda kullanıldığını 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Terörizm ve Terörizmle Mücadele Araştırmaları Merkezi Başkanı Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay'a sorduk.
Atabay, terör örgütlerinin badminton topunu kuyruk sisteminde kullanılan tüy tekniğinden istifadeyle dronelar vasıtasıyla havadan yere bırakılabilen mühimmatlara uçuş ve denge sağlamak amaçlı kullandıklarını kaydetti.
"Bu tip malzemeleri kullanarak asimetrik etki yaratmaya çalışıyorlar"
Terör örgütlerinin bu tip malzemeleri silah ve mühimmatla bütünleştirerek asimetrik etki yaratmaya çalıştıklarının söylenebileceğini de belirten Atabay, sözlerini şöyle sürdürdü:
Son zamanlarda terör örgütü çok sayıda elaman kaybına uğradığı için, eylem seçeneğini bu tarz teknolojik imkanların yarattığı fırsatlar üzerinden asimetrik etki ile kapatmaya çalışmaktadır. Örgüt nitekim, drone, model uçak, paramotor, balon gibi vasıtalarla denemelerde bulundu. Badminton topu da bu tarz bir eylemin bir parçası denilebilir.
"IŞİD'den esinlenerek geliştirildi"
Bu yöntemlerin IŞİD tarafından zaman zaman kullanıldığını ve PKK'nın da IŞİD'den esinlenerek bu tekniği geliştirmiş olabileceğini öne süren Atabay, sözlerini şöyle tamamladı:
Örgütün bu tip eylem yaratma arayışları her ne kadar olsa da güvenlik güçleri de bunlara karşı uyanık, tedbirli ve deneyimlidirler. Önleyici karşı tedbirlerini geliştirdikleri söylenebilir.
© The Independentturkish