NASA verileri ortaya çıkardı: Antarktika'da dev bir göl aniden yok olmuş

600 ila 750 milyon metreküp suyun, okyanusa karıştığı tahmin ediliyor

Uydu görüntüleri, suyun kaybolmasından önce gölün donmuş halini ve suyun akmasından sonra ortaya çıkan çöküntüyü gösteriyor (NASA)

Araştırmacılar, Antarktika'nın doğusundaki devasa, buzlu bir gölün aniden ortadan kaybolduğunu fark etti.

Söz konusu göl, Amery isimli yüzen bir buz tabakası üzerinde yer alıyordu. Gölün 600 ila 750 milyon metreküp sudan oluştuğu tahmin ediliyordu.

Ancak San Diego’daki Kaliforniya Üniversitesi’nin Oşinografi Enstitüsü'nden bilim insanları, 2019’daki Antarktika kışında bu dev su kütlesinin ortadan kaybolduğunu fark etti.

Son derece nadir görülebilecek bu olay, NASA’nın Dünya yüzeyindeki buz tabakalarının kalınlığını izleyen ICESat-2 isimli uydusu tarafından görüntülenmişti.

Uydu görüntülerini inceleyen araştırmacılar, gölün bulunduğu noktada krater benzeri bir çöküntü kaldığını anladı. "Buz dolini" diye anılan bu çukurda buz örtüsünün parçalanmış kalıntıları kalmıştı.

Suya ne oldu?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları bu dev su kütlesinin kendi ağırlığı nedeniyle okyanusa akmış olabileceğini düşünüyor.

Geophysical Research Letters adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın başyazarı Roland Warner, "Bu derin gölde biriken suyun ağırlığının, gölün altındaki buz tabakasında bir çatlak açtığına inanıyoruz" diye konuştu.

İklim değişikliği bu gölleri yok edecek

Uzmanlara göre Antarktika’da yer alan diğer buz göllerinin de yok olması muhtemel.

Zira bu gölleri üzerinde taşıyan buz tabakaları, aslında okyanusun üzerinde yüzüyor.

Ancak buz tabakaları iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle zayıfladığı için üzerlerindeki su kütlelerini taşıyamaz hale geliyor.

Buz tabakalarında çatlaklara ve kırıklara neden olan bu durum, Antarktika’nın buz kütlelerinin giderek istikrarsızlaşmasına neden olabilir.

 

Independent Türkçe, Phys.org, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU