Tigray'da üç Sınır Tanımayan Doktorlar çalışanı öldürüldü

Eyalette aylardır süren çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetti, bir milyondan fazla kişi yerinden edildi

Birleşmiş Milletler, Tigray'da 350 binden fazla kişinin kıtlıktan etkilendiğini, milyonlarca kişinin de acil gıda yardımına ihtiyaç duyduğunu bildirmişti (AP)

Etiyopya'nın kuzeyinde aylardır çatışmalara sahne olan Tigray eyaletinde Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütünden üç yardım görevlisi ölü bulundu.

Örgüt açıklamasında, bir İspanyol kadın ve iki Etiyopyalı erkek görevlinin öldürülmesini "vahşi cinayet" olarak niteledi. Yardım görevlilerinin cansız bedenlerinin dün sabah araçlarının yanında bulunduğu bildirildi.

Açıklamada, "Bu kişileri halka yardım etmek için Tigray'daydı ve bunun bedelini hayatlarıyla ödemeleri akıl almaz" dendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üç görevlinin kim tarafından nasıl öldürüldüğü konusundaysa açıklama yapılmadı.

Olay, Etiyopya ordusunun salı günü Tigray'ın başkenti Mekele'de kalabalık bir pazar yerine düzenlediği hava saldırısında yaklaşık 70 sivilin hayatını kaybetmesinin ardından yaşandı.

Çatışmalar yaklaşık 8 aydır devam ediyor

Tigray'daki çatışmalar, eyaleti yöneten isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) güçlerinin 3 Kasım 2020'de Etiyopya birliklerine saldırmasıyla ve sonrasında Başbakan Abiy Ahmed'in TPLF'ye karşı askeri harekat kararı almasıyla başlamıştı.

Etiyopya hükümeti Mekele'yi büyük oranda ele geçirse de eyaletin bazı bölgelerde şiddetli çatışmalar sürüyor. Binlerce kişinin öldüğü, bir milyondan fazla kişinin yerinden edildiği çatışmalarda, sivillerin katledildiğine yönelik haberler uluslararası kamuoyunda tepkiye yol açıyor.

Etiyopya Başbakanı Ahmed, bölgede sivillere yönelik suçlar işleyen askerleri cezalandırma sözü vermişti.

Sınır Tanımayan Doktorlar, martta Tigray'daki çalışanlarının 4 sivilin askerler tarafından öldürülmesine tanık olduğunu bildirerek çatışmalarda yaşanan şiddeti kınamıştı.

Birleşmiş Milletler, 8 Haziran'da Tigray bölgesi için kıtlık uyarısında bulunmuş ancak Etiyopya hükümeti bunu reddetmişti.


Independent Türkçe, The New York Times, Guardian, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU