Prof. Dr. Mustafa Sarı: Dibe çöken müsilaj için bir an önce önlem alınmalı

Prof. Dr. Sarı müsilajın deniz canlılarına verdiği zararı, "Müsilaj dibe çökerek aldatıcı bir dip yapısı oluşturuyor. Bu aldatıcı dip burada yaşayan organizmaların hem oksijen almasını hem de beslenmelerini olumsuz etkiliyor” diyerek anlattı

Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'ndeki müsilajın deniz canlılarına zarar verdiğini ve acil önlem alınması gerektiğini söyledi / Kolaj: Independent Türkçe

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Müsilaj dibe çökerek aldatıcı bir dip yapısı oluşturuyor. Bu aldatıcı dip burada yaşayan organizmaların hem oksijen almasını hem de beslenmelerini olumsuz etkiliyor. Bir an önce önlem alınmalı" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Prof. Dr. Sarı, AA muhabirine, müsilajın etkili olduğu Marmara Denizi'nde dibe çöktüğünü, bu durumdan deniz tabanındaki canlıların büyük zarar gördüğünü söyledi.

Müsilajın suyun altındaki oluşumuna devam ettiğini aktaran Sarı şöyle konuştu:

"Son dört haftadır yaptığımız dalışlarda her hafta durumun ağırlaşarak sürdüğünü ne yazık ki görüyoruz. En son yaptığım ve yaklaşık 16 metre derinliğe indiğim dalışta neredeyse sünger topluluklarının tamamının öldüğünü gördüm. İlk haftalarda süngerlerde az zarar vardı, sonra yüzde elliye çıktı, en son dalışta gördüğümde ise tamamı ölmüştü. Müsilaj dibe çökerek aldatıcı bir dip yapısı oluşturuyor. Bu aldatıcı dip burada yaşayan organizmaların hem oksijen almasını hem de beslenmelerini olumsuz etkiliyor. Bir an önce önlem alınmalı"

"Kirlilik kaynaklarını azaltmalıyız"

Sarı, Marmara Denizi'nde sürdürülen müsilaj temizleme çalışmalarının önemine değinerek şunları kaydetti:

"Yüzeyde yapılan temizlik önemli ve gerekli. Yüzeyde biriken parçacıklar, müsilaj kümecikleri toplanmazsa parçalanarak tekrar azot döngüsüyle geri beslemeye dönüşebilir. Hem de su yüzeyini kaplayarak su sıcaklığını arttır. Su ile atmosferin ilişkisini keserek oksijen alımını azaltır ve örtü altındaki canlıların ölmesine neden olur. Zor ve zahmetli bir iş olsa da deniz yüzeyindeki müsilaj kümelerinin kaldırılması gerekli. Ama en önemlisi müsilaj oluşumuyla ilgili kirlilik kaynaklarını azaltmalıyız. Bir anda arıtma tesislerini yapmak mümkün olmayabilir ancak denizin kirlenmesine neden olan endüstri kuruluşlarının denetimlerinin artırılması ve kirlilik kaynaklarının kesilmesi gerekir"

Sarı, evlerdeki birçok kimyasalın az kullanılması ve kızartma yağlarının lavabolara dökülmemesi çağrısında bulunarak, vatandaşların da bireysel olarak müsliaj oluşuma karşı mücadele etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

sari.jpg
Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın etkili olduğu Marmara Denizi'nde dibe çöktüğünü ve bu durumdan deniz tabanındaki canlıların büyük zarar gördüğünü söyledi / Fotoğraf: AA

 

İstanbul'da müsilaj akıntı ve lodosun etkisiyle çoğaldı

İstanbul'da müsilaj (deniz salyası) temizleme çalışmaları devam ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Marmara Denizi Koruma Eylem Planı çerçevesinde başlatılan "Müsilaj Temizleme Seferberliği" kapsamında Bostancı sahilinde yürütülen çalışmalar bugün de sürüyor.

stmus.jpg
İstanbul'da müsilaj temizleme çalışmaları devam ediyor / Fotoğraf: AA​​​​​​​

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri, yüzeydeki deniz salyalarını deniz temizleme araçları ile toplayarak atık torbalarına koyuyor.

Bir süredir devam eden çalışmalar sonucu kıyı kesimlerinde azalan müsilajın, akıntı ve lodosun etkisiyle çoğalmaya başladığı görüldü.

Balıkesir'de müsilaj temizliği devam ediyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının "Marmara Denizi Koruma Eylem Planı" kapsamında Balıkesir'in Bandırma ve Erdek körfezlerinde müsilaj (deniz salyası) temizlik çalışması sürüyor.

Balıkesir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ve ilgili kurumların yer aldığı temizlik faaliyetinde, denizin yüzeyindeki müsilaj, bertaraf amacıyla toplanıyor.

balikesir.jpg
Balıkesir'in Bandırma ve Erdek körfezlerinde müsilaj temizlik çalışması sürüyor / Fotoğraf: AA

 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesine ait 1 vidanjör ile Konya Büyükşehir Belediyesine ait 2 vidanjör temizlik çalışmalarını sürdürüyor.

Çalışmalarda, günde 5 sefer yapılarak yaklaşık 200 ton müsilaj toplandığı ve toplanan müsilajların bertaraf tesislerine gönderildiği belirtildi.

İzmit Körfezi'nde müsilaj etkisini sürdürüyor

Marmara Denizi kıyılarında görülen müsilaj (deniz salyası), İzmit Körfezi'nde bazı bölgelerde etkisini sürdürüyor.

Müsilajın, Karamürsel kıyılarında ve Eskihisar açıklarında yer yer tabakalaştığı görüldü.

Belediye ekipleri, bölgede biriken müsilaj tabakalarını temizlemek için çalışmalarına devam ediyor.

izmir.jpg
Karamürsel kıyılarında ve Eskihisar açıklarında müsilajın yer yer kalın ri tabaka oluşturduğu görüldü / Fotoğraf :AA

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının başlattığı temizlik seferberliği kapsamında kentin birçok noktasında çalışma gerçekleştiriliyor.

Tekne, deniz süpürgeleri ve dalgıçların desteğiyle toplanan müsilaj, bertaraf için kentteki arıtma tesisine götürülüyor.

Çanakkale'de Kordon Boyu'nda müsilaj yoğunluğu oluştu

Çanakkale Boğazı'nda görülen müsilaj (deniz salyası), kent merkezinde Kordon Boyu'nda yoğunlaştı.

Rüzgarla yön değiştiren müsilaj, öğleden sonra Kordon Boyu kıyılarında artış gösterdi.

canakkale.jpg
Çanakkale Boğazı'nda görülen müsilaj, kent merkezinde Kordon Boyu'nda yoğunlaştı / Fotoğraf: AA

 

Sahil bölgesindeki teknelerin çevrelerini saran deniz salyası, kordonun kuytu bölgelerini de tamamen kapladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının başlattığı temizlik seferberliği kapsamında ekiplerin çalışmaları sürüyor.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU